Search

Document No. 98404527

  • Date of the hearing: 14/07/2021
  • Date of the decision: 14/07/2021
  • Case №: 991/4519/21
  • Proceeding №: 52020000000000235
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: On the appointment of a trial
  • Presiding judge (HACC) : Fedorov O.V.
  • Judge (HACC) : Shkodin Ya.V., Zadorozhna L.I.
  • Secretary : Nykytiuk N.I.
  • Lawyer : Serhiienka V.H., Slivenka V.R.
  • Prosecutor : Skybenko O.I.

Справа № 991/4519/21

Провадження 1-кп/991/37/21

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

14 липня 2021 року м. Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі:

головуючого судді Федорова О. В.,

суддів - Шкодіна Я. В., Задорожної Л.І.,

за участю:

секретаря судового засідання - Никитюк Н. І.,

прокурора - Скибенка О.І.,

обвинувачених - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

захисників - адвокатів Сергієнка В.Г., Слівенка В.Р.,

під час підготовчого судового засіданні у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52020000000000235 від 07 квітня 2020 року за обвинуваченням

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця м. Слов`янськ, Донецької області, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України,

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , українця, громадянина України, уродженця м. Києва, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , у вчиненні злочинів, передбачених ч.5 ст. 27 ч.2 ст. 369, ч.2 ст. 366 КК України,

ВСТАНОВИВ:

06 липня 2021 року до Вищого антикорупційного суду надійшов обвинувальний акт з додатками у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52020000000000235 від 07 квітня 2020 року, за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, та ОСОБА_2 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27 ч.2 ст. 369, ч.2 ст. 366 КК України.

Ухвалою Вищого антикорупційного суду від 08 липня 2021 року у вказаному кримінальному провадженні було призначено підготовче судове засідання.

Відповідно до положень ст. 314 КПК України першочерговим завданням підготовчого судового засідання є вирішення питання про можливість призначення судового розгляду, у зв`язку з чим, суд з`ясовує, чи наявні підстави для прийняття рішень, передбачених п.п. 1-4 ч. 1 ст. 314 КПК України.

Обґрунтування можливості призначення судового розгляду.

У підготовчому судовому засіданні, судом було заслухано думку учасників судового провадження щодо можливості призначення судового розгляду.

Прокурор просив суд призначити кримінальне провадження до судового розгляду, вважаючи, що обвинувальний акт відповідає вимогам ст. 291 КПК України, а підстави для прийняття рішень, передбачених п. п. 1-4 ч. 3 ст. 314 КПК України, відсутні.

Захисник Сергієнко В.Г. вважав за неможливе призначити судовий розгляд на підставі обвинувального акта і заявив клопотання про його повернення, у задоволенні якого колегія суддів відмовила, про що було постановлено відповідну ухвалу.

Захисник Слівенко В.Р. також заперечував проти призначення судового розгляду і зазначив, що дане кримінальне провадження непідсудне Вищому антикорупційному суду, оскільки прокурором було виділено в окреме кримінальне провадження матеріали досудового розслідування відносно організатора злочину, який є спеціальним суб`єктом, і наявність якого визначала підсудність даного кримінального провадження за Вищим антикорупційним судом.

Вирішуючи питання про можливість призначення судового розгляду у цьому кримінальному провадження, суд виходить з такого.

У ході дослідження обвинувального акта було встановлено, що він відповідає вимогам ст. 291 КПК України, оскільки містить відомості, які передбачені п. 1-9 ч. 2 ст. 291 КПК України, підписаний слідчим та прокурором, який його затвердив і до нього додано передбачені кримінальним процесуальним законом додатки, а підстави для його повернення відсутні.

Крім того, суд, з`ясувавши думку сторін, дослідивши обвинувальний акт та додані до нього документи, встановив, що угоди у даному кримінальному проваджені не укладались і до суду не надходили, а підстав для закриття кримінального провадження, передбачених пунктами 4-8, 10 ч. 1, ч. 2 ст. 284 КПК України, судом не встановлено.

Також, суд встановив, що дане кримінальне провадження підсудне Вищому антикорупційному суду, оскільки відповідно до ч. 1 ст. 33-1 КПК України Вищому антикорупційному суду підсудні кримінальні провадження щодо корупційних кримінальних правопорушень, в т. ч., і щодо злочину, передбаченого ст. 368 КК України, якщо наявна хоча б одна з умов, визначених пунктами 1-3 ч. 5 ст. 216 Кримінального процесуального кодексу України. Щодо цього кримінального провадження застосовний п.2, оскільки розмір предмета кримінального правопорушення в п`ятсот і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на час вчинення кримінального правопорушення, якщо воно вчинене службовою особою суб`єкта господарювання, у статутному капіталі якого частка державної власності перевищує 50 відсотків.

Враховуючи викладене, з огляду на відсутність підстав для прийняття рішень, передбачених пунктами 1-4 ч. 3 ст. 314 КПК України, суд приходить до висновку про необхідність призначення судового розгляду на підставі обвинувального акта.

Вирішення питання щодо складання досудової доповіді.

Враховуючи, що обвинувачений ОСОБА_1 обвинувачується у вчиненні особливо тяжкого злочину, а обвинувачений ОСОБА_2 та його захисник вважали недоцільним складання досудової доповіді, колегія суддів, керуючись положеннями ст. 314, 314-1 КПК України, доходить до висновку про відсутність підстав та необхідності для її складання.

Вирішення питань, пов`язаних з підготовкою до судового розгляду.

З`ясувавши думку учасників судового засідання, керуючись ч. 2 ст. 316 КПК України, судова колегія вирішила призначити судовий розгляд на 10 годину 00 хвилин 19 липня 2021 року.

Будь-яких підстав для здійснення кримінального провадження у закритому судовому засіданні судом не встановлено, а тому воно має бути розглянуте у відкритому судовому засіданні із забезпеченням повного фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів.

З`ясувавши думку учасників про склад осіб, які братимуть участь в судовому розгляді, судова колегія дійшла висновку про проведення судового розгляду за участю прокурора, обвинувачених та їх захисників.

Розглянувши клопотання адвоката Слівенка В.Р. про виклик свідків для допиту, суд вирішив долучити його до матеріалів кримінального провадження, однак питання щодо виклику конкретних свідків на окремі засідання вирішувати під час судового розгляду після з`ясування обставин, які відомі або можуть бути відомі конкретному свідку і які мають значення для кримінального провадження.

Керуючись статтями 291, 314-316, 376, 392 КПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Призначити судовий розгляд кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52020000000000235 від 07 квітня 2020 року за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, та ОСОБА_2 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27 ч.2 ст. 369, ч.2 ст. 366 КК України, на 10 годину 00 хвилин 19 липня 2021 року, що відбудеться в залі судових засідань № 7 в приміщенні Вищого антикорупційного суду за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 41.

Судовий розгляд здійснювати у відкритому судовому засіданні колегією суддів у складі: головуючого судді Федорова О.В., суддів Задорожної Л.І. та Шкодіна Я.В.

Судовий розгляд проводити за участю прокурора, обвинувачених та їх захисників.

Клопотання адвоката Слівенка В.Р. про виклик свідків долучити до матеріалів справи. Питання про виклик конкретного свідка вирішувати під час судового розгляду та після з`ясування обставин, які відомі або можуть бути відомі даному свідку і які мають значення для кримінального провадження.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч. 1 ст. 392 КПК України.

Головуючий: Федоров О. В.

Судді: Шкодін Я.В.

Задорожна Л.І.