Search

Document No. 98694221

  • Date of the hearing: 02/08/2021
  • Date of the decision: 02/08/2021
  • Case №: 761/19475/19
  • Proceeding №: 52019000000000217
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Fedorov O.V.
  • Judge (HACC) : Shkodin Ya.V., Zadorozhna L.I.
  • Secretary : Nykytiuk N.I.
  • Lawyer : Ordin O.V., Demchenka S.P., Surovtsova A.Yu.
  • Prosecutor : Sniehirov O.M.

Справа № 761/19475/19

Провадження 1-кп/991/10/20

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

02 серпня 2021 року м. Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі:

головуючого судді Федорова О. В.,

суддів - Шкодіна Я. В., Задорожної Л.І.,

за участю:

секретаря судового засідання - Никитюк Н.І.,

прокурора - Снєгірьова О.М.,

обвинувачених - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

захисників - Ордін О.В., Демченка С.П., Суровцова А.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань Вищого антикорупційного суду питання про проведення в режимі відеоконференції судових засідань у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52019000000000217 від 15 березня 2019 року, за обвинуваченням ОСОБА_1 , ОСОБА_3 та ОСОБА_2 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Вищого антикорупційного суду перебуває кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52019000000000217 від 15 березня 2019 року, за обвинуваченням ОСОБА_1 , ОСОБА_3 та ОСОБА_2 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

Наступні судові засідання у зазначеному кримінальному провадженні призначено на 04 серпня 2021 року на 08 год. 00 хв., 09 серпня 2021 року на 11 год. 00 хв. та на 18 серпня 2021 року на 08 год. 00 хв. у приміщенні Вищого антикорупційного суду за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 41.

Водночас на адресу Вищого антикорупційного суду надійшла довідка Начальника штабу ППСПОП «Київ» ГУНП в м. Києві Мандрики С. від 13.07.2021 №121/п5/41/03-2021, відповідно до якої обвинувачений ОСОБА_3 залучений до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганської областях з 13.07.2021 по 16.09.2021, тобто у період, в який за його участю мають відбутись зазначені вище судові засідання.

Засобами телефонного зв`язку обвинувачений ОСОБА_3 підтвердив, що наразі місцем його дислокації визначено м. Краматорськ Донецької області, у зв`язку з чим виникла необхідність забезпечення проведення наступних судових засідань у режимі відеоконференції із судом, найбільш територіально наближеним до вказаного місця дислокації обвинуваченого.

У судовому засіданні захисник обвинуваченого - адвокат Демченко С.П. заперечував проти проведення дистанційного кримінального провадження, оскільки перебування обвинуваченого у зоні проведення Операції Об`єднаних Сил та характер несення служби істотно ускладнює його участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції.

Інші представники сторони захисту підтримали позицію адвоката Демченка С.П.

Прокурор Снєгірьов О.М. вважав за можливе проводити наступні судові засідання у дистанційному режимі, оскільки будь-які перешкоди для цього відсутні.

При вирішенні вказаного питання, колегія суддів виходить з такого.

Проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції (дистанційне судове провадження) під час судового провадження регламентовано ст. 336 КПК України.

Відповідно до вказаної норми, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі: 1) неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин 2) необхідності забезпечення безпеки осіб 3) проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого 4) необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження 5) наявності інших підстав, визначених судом достатніми.

Таким чином, рішення про проведення судового засідання в режимі відеоконференції може бути прийнято судом за умови доведення наявності хоча б однієї з обставин, наведених у ч. 1 ст. 336 КПК України.

Вирішуючи питання про наявність таких підстав у цьому кримінальному провадженні, суд враховує запроваджений в державі до 31 серпня 2021 року карантин та залучення обвинуваченого ОСОБА_3 до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони з дислокацією у м. Краматорськ Донецької області, що ускладнює його прибуття безпосередньо до приміщення Вищого антикорупційного суду, розташованого у місті Києві.

Беручи до уваги ті виключні обставини, за яких обвинувачений ОСОБА_3 не може з`явитись до Вищого антикорупційного суду на визначені судом дати через причини, які визнані судом поважними, з метою забезпечення безперервного судового розгляду, під час якого кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки, колегія суддів вважає за необхідне проводити наступні судові засідання, призначені в період перебування обвинуваченого ОСОБА_3 в зоні проведення Операції Об`єднаних Сил, в режимі відеоконференції з судами найбільш територіально наближеними до місця дислокації обвинуваченого.

Суд вважає доводи захисника обвинуваченого ОСОБА_3 адвоката Демченка С.П. необгрунтованими, оскільки факт перебування обвинуваченого в іншій області України у відрядженні не звільняє його від обов`язку брати участь в раніше призначених судових засіданнях, в тому числі і в режимі дистанційного судового розгляду.

Беручи до уваги усе вищевикладене, з урахуванням наявності вільних залів судових засідань у судах, найбільш наближених до місця дислокації обвинуваченого, суд вирішує проводити судові засідання, призначені на 04 серпня 2021 року на 08 год. 00 хв. та на 09 серпня 2021 року на 11 год. 00 хв. - в режимі відеоконференції з Краматорським міським судом Донецької області, а судове засідання, призначене на 18 серпня 2021 року на 08 год. 00 хв. - в режимі відеоконференції з Першим апеляційним адміністративним судом.

Водночас суд повідомляє, що дане рішення не позбавляє обвинуваченого можливості брати участь у судовому засіданні безпосередньо в приміщенні Вищого антикорупційного суду.

На підставі викладеного, керуючись статтями 336, 376 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

1.Доручити Краматорському міському суду Донецької області (84333, Донецька область, м. Краматорськ, вул. Маяковського, 21) проводити судові засідання, призначені на 04 серпня 2021 року на 08 год. 00 хв. та на 09 серпня 2021 року на 11 год. 00 хв., в режимі відеоконференції за участю обвинуваченого ОСОБА_3 .

Доручити Краматорському міському суду Донецької області забезпечити вручення судовим розпорядником або секретарем судового засідання цього суду обвинуваченому пам`ятки про його процесуальні права та обов`язки, перевірку документів, що посвідчують його особу та перебувати поряд з ними до закінчення судового засідання.

Для організації виконання копію ухвали про участь осіб в режимі відеоконференції направити до Краматорського міського суду Донецької області.

2.Доручити Першому апеляційному адміністративному суду (84301, Донецька область, м. Краматорськ, вул. Марата, 15) проводити судове засідання, призначене на 18 серпня 2021 року на 08 год. 00 хв., в режимі відеоконференції за участю обвинуваченого ОСОБА_3 .

Доручити Першому апеляційному адміністративному суду забезпечити вручення судовим розпорядником або секретарем судового засідання цього суду обвинуваченому пам`ятки про його процесуальні права та обов`язки, перевірку документів, що посвідчують його особу та перебувати поряд з ними до закінчення судового засідання.

Для організації виконання копію ухвали про участь осіб в режимі відеоконференції направити до Першого апеляційного адміністративного суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали може бути включено до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч. 1 ст. 392 КПК України.

Головуючий: Федоров О. В.

Судді: Задорожна Л. І.

Шкодін Я. В.