Search

Document No. 99197596

  • Date of the hearing: 27/08/2021
  • Date of the decision: 27/08/2021
  • Case №: 991/5233/21
  • Proceeding №: 42017000000002368
  • Instance: HACC AC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC AC) : Semennykov O.Yu.
  • Judge (HACC AC) : Mykhailenko D.H., Nykyforov A.S.
  • Secretary : Taran L.V.

справа № 991/5233/21

провадження №11-сс/991/507/21

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА

УХВАЛА

27 серпня 2021 року м.Київ

Колегія суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду у складі:

головуючого - судді Семенникова О.Ю.,

суддів: Михайленка Д.Г., Никифорова А.С.,

секретаря судового засідання Таран Л.В.,

за участю особи, яка подала апеляційну скаргу, ОСОБА_1 (в режимі відеоконференції з Івано-Франківською установою виконання покарань №12),

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м.Києві заяву Хом`яка Миколи Миколайовича про відвід колегії суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від розгляду апеляційної скарги ОСОБА_1 на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 02 серпня 2021 року про повернення скарги,

В С Т А Н О В И Л А:

До початку розгляду апеляційної скарги ОСОБА_1 заявлено відвід колегії суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, який мотивовано незгодою ОСОБА_1 з ухваленими раніше цією колегією суддів рішеннями за результатами розгляду його аналогічних апеляційних скарг.

Вислухавши доводи ОСОБА_1 на обґрунтування заяви про відвід, дослідивши матеріали провадження, колегія суддів приходить до такого.

Перелік обставин, що виключають участь судді в кримінальному провадженні, наводиться у статті 75 КПК. Суддя не може брати участь у кримінальному провадженні, зокрема, якщо він особисто, заінтересований в результатах провадження чи за наявності інших обставин, які викликають сумнів у його неупередженості (ч.1 ст.75 КПК).

При цьому за вимогами ч.5 ст.80 КПК відвід повинен бути мотивованим.

Викладені ОСОБА_1 доводи та їх обґрунтування на думку колегії суддів не є належною підставою для сумніву в неупередженості цього складу суду при розгляді апеляційної скарги заявника, оскільки факт ухвалення колегією суддів або деякими з її членів судових рішень, з якими не згоден заявник, не може бути підставою для їх відводу від розгляду даної апеляційної скарги ОСОБА_1 .

Крім того, відмова у задоволенні аналогічних апеляційних скарг ОСОБА_1 в інших провадженнях в жодному випадку не може слугувати доказом упередженості цього складу суду при розгляді його апеляційної скарги.

За вищевикладених обставин, незгода з судовим рішенням, ухваленим колегією суддів в іншому провадженні, не може бути підставою для відводу у цьому судовому провадженні, будь-яких належних підстав, які б виключали участь суддів у даному провадженні, що передбачені статтею 76 КПК, особою не вказано та колегією при розгляді заяви про відвід не встановлено.

Таким чином, колегія суддів вважає, що вказані ОСОБА_1 на обґрунтування заяви про відвід колегії суддів обставини є надуманими, ґрунтуються на припущеннях, не містять передбачених ст.75 КПК підстав для відводу колегії суддів, а відтак заяву про відвід слід залишити без задоволення.

Керуючись ст. ст. 75, 81 КПК, колегія суддів

П О С Т А Н О В И Л А:

Заяву ОСОБА_1 про відвід колегії суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від розгляду апеляційної скарги ОСОБА_1 на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 02 серпня 2021 року про повернення скарги залишити без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню не підлягає.

Судді:

___________ ___________ ___________

Семенников О.Ю. Михайленко Д.Г. Никифоров А.С.