Search

Document No. 99366108

  • Date of the hearing: 31/08/2021
  • Date of the decision: 31/08/2021
  • Case №: 991/5733/21
  • Proceeding №: 12013000000000507
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Voronko V.D.

Справа № 991/5733/21

Провадження 1-кс/991/5820/21

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 серпня 2021 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2, адвокатів ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5, представників володільця майна ОСОБА_6 та ОСОБА_7, розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання захисників ОСОБА_3 та ОСОБА_4, які діють в інтересах підозрюваного ОСОБА_8, про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні №12013000000000507,-

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді надійшло вказане клопотання, в якому захисники ОСОБА_3 та ОСОБА_4, які діють в інтересах підозрюваного ОСОБА_8, просили надати дозвіл на тимчасовий доступ до інформації, яка перебуває у володінні (розпорядженні) ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, а саме :

-інформації про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, інші фінансові операції або інформації, що може бути пов`язана з підозрою в легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванні тероризму чи фінансуванні розповсюдження зброї масового знищення, до яких причетні ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_2 (іпн. НОМЕР_2 ) та ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_3 (іпн. НОМЕР_3 ) або пов`язані з ними юридичні особи, в яких вказані особи є посадовими особами або кінцевими бенефіціарами за період з 01.01.2009 року по 31.12.2012 року;

-інформації про направлення ІНФОРМАЦІЯ_1 до правоохоронних та розвідувальних органів України відповідних узагальнених матеріалів (додаткових узагальнених матеріалів) в яких малися достатні підстави вважати, що ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_2 (іпн. НОМЕР_2 ) та ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_3 (іпн. НОМЕР_3 ) або пов`язаними з ними юридичними особами в яких вказані особи є посадовими особами або кінцевими бенефіціарами, вчинялася фінансова операція або сукупність пов`язаних між собою фінансових операцій які могли бути пов`язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення за період з 01.01.2009 року по 31.12.2012 року;

-інформації про направлення ІНФОРМАЦІЯ_1 до правоохоронних та розвідувальних органів України узагальнених матеріалів або додаткових узагальнених матеріалів, в разі наявності достатніх підстав підозрювати, що ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_2 (іпн. НОМЕР_2 ) та ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_3 (іпн. НОМЕР_3 ) або пов`язані з ними юридичні особи, в яких вказані особи є посадовими особами або кінцевими бенефіціарами, вчиняли фінансові операції або вищевказані особи пов`язані із вчиненням суспільно небезпечного діяння, визначеного Кримінальним кодексом України як злочин, що не стосується легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму за період з 01.01.2009 року по 31.12.2012 року.

Клопотання обґрунтовується тим, що згідно повідомлення про підозру ОСОБА_8 організував проведення ряду фінансових операцій з метою легалізації грошових коштів, які були вкрадені з АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та в подальшому розміщені на банківських рахунках ОСОБА_9 як в Україні так і за межами України.

З метою забезпечення права на захист ОСОБА_8, сторона захисту звернулася до ІНФОРМАЦІЯ_1 із адвокатським запитом №26/07-21 від 26.07.2021 з метою отримання інформації про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, інші фінансові операції або інформації, що може бути пов`язана з підозрою в легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванні тероризму чи фінансуванні розповсюдження зброї масового знищення, до яких причетні ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_2 (іпн. НОМЕР_2 ) та ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_3 (іпн. НОМЕР_3 ) або пов`язані з ними юридичні особи, в яких вказані особи є посадовими особами або кінцевими бенефіціарами за період з 01.01.2009 року по 31.12.2012 року та іншої інформації, яка зазначена у вищезгаданому адвокатському запиті.

Вказана інформація (або її відсутність) необхідні стороні захисту для забезпечення права на захист ОСОБА_8 та ОСОБА_9 та спростування підозри у вказаному кримінальному проваджені.

У відповідь на вказаний адвокатський запит сторона захисту отримала лист ІНФОРМАЦІЯ_1 №3132/820-05 від 30.07.2021, відповідно до якого запитувана інформація є з обмеженим доступом та розголошується лише за рішенням суду.

Таким чином сторона захисту зіткнулася з труднощами в зборі доказів, оскільки володілець документів ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) фактично відмовився добровільно надати необхідну інформацію.

З аналогічних відповідей (листів) ІНФОРМАЦІЯ_1 на адвокатські запити, запитувана інформація має обмежений доступ.

Таким чином, у розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_1 перебуває інформація та документи, які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, або навіть виключають кримінальну відповідальність.

В сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, вказані вище документи (інформація) мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, у зв`язку з чим сторона захисту подала зазначене клопотання.

У судовому засіданні адвокати ОСОБА_4, ОСОБА_3 та ОСОБА_5 підтримали подане клопотання та просили суд задовольнити його у повному обсязі.

Представники володільця майна ОСОБА_6 та ОСОБА_7 заперечували проти задоволення клопотання, оскільки запитувана стороною захисту інформація містить банківську таємницю та таємницю фінансового моніторингу.

Заслухавши учасників, вивчивши клопотання захисників та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_5 здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12013000000000507 за підозрою ОСОБА_8 у вчиненні злочинів, передбачених ч.3 ст.27, ч.5 ст.191, ч.3 ст.27, ч.5 ст.209КК України.

У клопотанні захисники просять надати дозвіл на тимчасовий доступ до:

- інформації про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, інші фінансові операції або інформації, що може бути пов`язана з підозрою в легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванні тероризму чи фінансуванні розповсюдження зброї масового знищення до яких причетні ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_2 (іпн. НОМЕР_2 ) та ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_3 (іпн. НОМЕР_3 ) або пов`язані з ними юридичні особи в яких вказані особи є посадовими особами або кінцевими бенефіціарами за період з 01.01.2009 року по 31.12.2012 року;

-інформації про направлення ІНФОРМАЦІЯ_1 до правоохоронних та розвідувальних органів України відповідних узагальнених матеріалів (додаткових узагальнених матеріалів) в яких малися достатні підстави вважати, що ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_2 (іпн. НОМЕР_2 ) та ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_3 (іпн. НОМЕР_3 ), або пов`язаними з ними юридичними особами, в яких вказані особи є посадовими особами або кінцевими бенефіціарами, вчинялися фінансова операція або сукупність пов`язаних між собою фінансових операцій, які могли бути пов`язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення за період з 01.01.2009 року по 31.12.2012 року;

-інформації про направлення ІНФОРМАЦІЯ_1 до правоохоронних та розвідувальних органів України узагальнених матеріалів або додаткових узагальнених матеріалів, в разі наявності достатніх підстав підозрювати, що ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_2 (іпн. НОМЕР_2 ) та ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_3 (іпн. НОМЕР_3 ) або пов`язані з ними юридичні особи в яких вказані особи є посадовими особами або кінцевими бенефіціарами, вчиняли фінансові операції або вищевказані особи пов`язані із вчиненням суспільно небезпечного діяння, визначеного Кримінальним кодексом України як злочин, що не стосується легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму за період з 01.01.2009 року по 31.12.2012 року.

Зазначивши при цьому, що запитувана інформація (або її відсутність) необхідні стороні захисту з метою забезпечення права на захист ОСОБА_8 та ОСОБА_9 та спростування підозри у вказаному кримінальному проваджені.

Володільцем зазначеної інформації є ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_1, АДРЕСА_1 ).

Згідно з ч.1 ст.131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5 ч.2 ст.131 КПК України передбачений такий вид заходів забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно доположень ст.159КПК України,тимчасовий доступдо речейі документівполягає унаданні сторонікримінального провадженняособою,у володінніякої знаходятьсятакі речіі документи,можливості ознайомитисяз ними,зробити їхкопії тавилучити їх(здійснитиїх виїмку). Тимчасовийдоступ доелектронних інформаційнихсистем абоїх частин,мобільних терміналівсистем зв`язкуздійснюється шляхомзняття копіїінформації,що міститьсяв такихелектронних інформаційнихсистемах абоїх частинах,мобільних терміналахсистем зв`язку,без їхвилучення. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів(п.п.1,2 ч.5, ч.6 ст.163 КПК України).

Відповідно до ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю, таємницю фінансового моніторингу.

Таким чином, необхідна стороні захисту інформація не може бути встановлена та отримана іншим способом, окрім як отримання дозволу суду.

Захисники у своєму клопотанні вказали, що інформація про тимчасовий доступ до якої ставиться питання в клопотанні, необхідна стороні захисту для використання у якості доказів для спростування підозри ОСОБА_8 у вказаному кримінальному провадженні.

Проте адвокатами не конкретизовано яка саме інформація їх потрібна, зокрема про отримання якої конкретно інформації йдеться в клопотанні про надання тимчасового доступу та відповідно які саме обставини така інформація може довести.

Більше того стороною захисту не доведено, що така інформація перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судовому засіданні адвокат ОСОБА_4 зазначав, що він впевнений у відсутноті в ІНФОРМАЦІЯ_1 такої інформації, але хоче отримати підтвердження цього.

Окрім того не наведено які саме обставини можуть бути підтверджені чи спростовані за допомогою вказаної інформації. До того ж не наведено підстав вважати, що така інформація сама по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

За наведених обставин слідчий суддя позбавлений можливості оцінити та перевірити важливість такої інформації, її здатність довести/спростувати обставини вчинення кримінальних правопорушень.

Оскільки це інформація з обмеженим доступом, слідчий суддя має зважувати, чи не зашкодить надання тимчасового доступу до такої інформації потребам досудового розслідування у цьому або інших кримінальних провадженнях, суспільним інтересам, тощо.

Не можна виключати, що ІНФОРМАЦІЯ_1 інформація могла бути надіслана останнім часом до правоохоронних органів, наразі проводяться відповідні перевірки, здійснюються оперативні заходи, а тому цілком ймовірно, що надання захисникам ОСОБА_8 доступу до цих відомостей може зашкодити охоронюваним законом інтересам.

За наведених обставин слідчий суддя позбавлений можливості об`єктивно оцінити чи існує така інформація, чи може запитувана інформація бути використана як доказ у кримінальному провадженні, до того ж не вбачається яке значення для кримінального провадження має вказана інформація, з огляду на що, слідчий суддя дійшов висновку, що захисниками не доведено, що запитувана стороною захисту інформація сама по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

З огляду на наведене, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання задоволенню непідлягає.

Керуючись ст.ст.9,131,132,159-166, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання захисників ОСОБА_3 та ОСОБА_4, які діють в інтересах підозрюваного ОСОБА_8, про тимчасовий доступ до речей та документів, що знаходяться у володінні (розпорядженні) ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) у кримінальному провадженні №12013000000000507 від 27.08.2013 відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1