Search

Document No. 99572212

  • Date of the hearing: 08/09/2021
  • Date of the decision: 08/09/2021
  • Case №: 991/1163/21
  • Proceeding №: 52020000000000186
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Tanasevych O.V.
  • Judge (HACC) : Sikora K.O., Kryklyva T.H.
  • Secretary : Kostikova B.O.
  • Lawyer : Andriichuka R.B., Otvynovskoi L.M., Kotsura T.I., Mokrytskoho O.Z., Buniak V.S.
  • Prosecutor : Zhovnytska A.V.

Справа № 991/1163/21

Провадження1-кп/991/4/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про тимчасовий доступ до речей та документів

08 вересня 2021 року Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Танасевич О.В.,

суддів Сікори К.О., Гавриленко Т.Г.,

за участю

секретаря судового засідання Костікова Б.О.,

прокурора Жовницької А.В.,

обвинуваченого ОСОБА_1 ,

його захисників - адвокатів Андрійчука Р.Б., Мокрицького О.З.,

обвинуваченого ОСОБА_2 ,

його захисників - адвокатів Отвиновської Л.М., Буняка В.С.,

Коцура Т.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні зали судових засідань Вищого антикорупційного суду в місті Києві клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_1 - адвоката Андрійчука Р.Б. про надання тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за номером 52020000000000186 від 12 березня 2021 року, за обвинуваченням

ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Житомир, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною четвертою статті 368 Кримінального кодексу України,

ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у селищі міського типу Червоноармійськ Червоноармійського району Житомирської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_4 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною п`ятою статті 27, частиною четвертою статті 368 Кримінального кодексу України,

ВСТАНОВИВ:

І. Історія провадження

1. 01 вересня 2021 року під час судового розгляду захисник обвинуваченого ОСОБА_1 - адвокат Андрійчук Р.Б. звернувся з клопотанням про надання йому тимчасового доступу до матеріалів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 , а саме витягів з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження за номером 52020000000000186, відомості про яке внесені 12 березня 2020 року, з форми «Правопорушення» з вкладки «Рух провадження» з наданням можливості отримати належним чином засвідчені копії таких витягів в паперовому та електронному вигляді, а також вилучити їх.

2. В обґрунтування свого клопотання адвокат Андрійчук Р.Б. зазначав, що під час виконання вимог статті 290 Кримінального процесуального кодексу України стороною обвинувачення були відкриті стороні захисту матеріали цього кримінального провадження, зокрема, витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань від 21 грудня 2020 року. Разом з тим, у зазначеному витягу відсутня інформація щодо первинних відомостей, які були внесені у день надходження заяви про вчинення кримінального правопорушення.

3. У зв`язку із цим, 03 лютого 2021 року сторона захисту зверталася до Національного антикорупційного бюро України з клопотанням про надання для ознайомлення витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, сформованого 12 березня 2020 року, у чому постановою детектива ОСОБА_5 їм було відмовлено.

4. У подальшому, у судовому засіданні прокурором надано для огляду витяги з Єдиного реєстру досудових розслідувань, сформовані 12 березня, 09 квітня та 21 грудня 2020 року, які, на думку адвоката Андрійчука Р.Б., не місять обов`язкових даних, що підлягають внесенню до цього Реєстру, зокрема, короткого викладу обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється особа із зазначенням статті (частини статті) Кримінального кодексу України, змісту заяви про вчинення кримінального правопорушення.

5. З метою встановлення правомірності реєстрації кримінального провадження, а відтак проведення досудового розслідування щодо обвинуваченого ОСОБА_1 , адвокат Андрійчук Р.Б. просив надати доступ до інформації з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 .

ІІ. Позиції учасників судового провадження

6. Обвинувачений ОСОБА_1 та його другий захисник - адвокат Мокрицький О.З. підтримали клопотання та просили його задовольнити.

7. Обвинувачений ОСОБА_2 та його захисники - адвокати Отвиновська Л.М., Буняк В.С., Коцур Т.І. проти задоволення клопотання про тимчасовий доступ до документів не заперечували.

8. Прокурор Жовницька А.В. проти заявленого клопотання заперечувала з огляду на його необґрунтованість та безпідставність. Зазначала, що вже надала до суду всі наявні в матеріалах кримінального провадження витяги з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

ІІІ. Мотиви та обґрунтування суду

Заслухавши думку учасників судового провадження, проаналізувавши доводи поданого клопотання, колегія суддів дійшла наступних висновків.

9. Відповідно до частини першої статті 159 Кримінального процесуального кодексу України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії.

Згідно з частини п`ятої статті 163 Кримінального процесуального кодексу України суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Окрім того, сторона кримінального провадження має довести можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

10. Як убачається з матеріалів справи, на виконання вимог статті 290 Кримінального процесуального кодексу України підозрюваним ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , а також їх захисникам - адвокатам Коцуру Т.І., Буняку В.С., Заліщуку М.С. та Андрійчуку Р.Б. було повідомлено про завершення досудового розслідування та надання доступу до зібраних матеріалів (том № 2 а.с. 147 - 156).

11. 17 лютого 2021 року детективом Національного антикорупційного бюро України Довженком А.С. надано захиснику Андрійчуку Р.Б. доступ до матеріалів досудового розслідування, зокрема, і до витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань кримінального провадження 52020000000000186, який був сформований 21 грудня 2020 року (том № 2 а.с 189-190).

9. Як убачається з матеріалів, доданих до клопотання захисника Андрійчука Р.Б., 03 лютого 2021 року сторона захисту зверталась з двома клопотаннями до Національного антикорупційного бюро України щодо надання витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, сформованого 12 березня 2020 року (том № 3 а.с. 14), та щодо надання витягу, який долучався до клопотань про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, оскільки матеріали кримінального провадження, надані стороні захисту в порядку статті 290 Кримінального процесуального кодексу України, таких витягів не містили.

Постановами детектива Національного антикорупційного бюро України Довженка А.С. від 04 лютого 2021 року захиснику було відмовлено у задоволенні цих клопотань та зазначено, що інформація, зазначена у витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань станом на 21 грудня 2020 року, також містить відомості на підтвердження факту та дати реєстрації відомостей про кримінальне правопорушення. Одночасно ОСОБА_5 повідомив, що надати запитувані витяги не виявляється можливим, оскільки усі вони формувалися з метою вчинення конкретних процесуальних дій та були надані слідчому судді у якості додатків до відповідних клопотань (том № 3 а.с 16-17, 20-21).

13. Відповідно до статей 86, 94 Кримінального процесуального кодексу України суд оцінює кожний доказ з точки зору його допустимості, тобто аналізує фактичні обставини, зокрема, зафіксовані у матеріалах кримінального провадження, на предмет дотримання органом досудового розслідування порядку, встановленого цим Кодексом.

14. Для визначення правомірності досудового розслідування має принципове значення момент внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, адже до цього моменту відповідно до частини другої статті 214 Кримінального процесуального кодексу України проведення будь-яких слідчих дій не допускається, окрім випадків, наведених у частині третій цієї ж статті.

15. Сторона захисту ОСОБА_1 припускає, що фабула кримінального правопорушення у період з 12 березня по 21 грудня 2020 року та решта відомостей, внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань, могла суттєво змінюватись, тоді як первинні відомості були неконкретними та повністю деперсоніфікованими, що унеможливлювало встановлення будь-якого зв`язку між повідомленою заявником інформацією та ОСОБА_1 .

Зазначене припущення, для підтвердження або спростування якого існує потреба у тимчасовому доступі до витягів з Єдиного реєстру досудових розслідувань, може поставити під розумний сумнів легітимність досудового розслідування, а також допустимість зібраних у цьому кримінальному провадженні доказів.

16. Наразі чинним є Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення, затверджений Наказом Генерального прокурора № 298 від 30 червня 2020 року (далі за текстом, Положення).

Відповідно до підпунктів 1, 4 пункту 1 Положення цей документ визначає порядок формування та ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, а також надання відомостей з нього, зокрема, держателем Реєстру, тобто Офісом Генерального прокурора (далі за текстом, Держатель). Відомості з Реєстру надаються у вигляді витягу в порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України, за формою згідно з додатком 6 до цього Положення.

При цьому згідно з пунктами 4, 5 Положення Реєстратори самостійно формують (отримують) витяги з Реєстру в межах унесеної інформації та посвідчують його своїм підписом на всіх стадіях кримінального провадження, але тільки до закінчення досудового розслідування.

Таким чином, на теперішній час тільки ІНФОРМАЦІЯ_3 , який є Держателем Реєстру, володіє відомостями, внесеними до цього Реєстру в межах кримінального провадження 52020000000000186, має повний доступ до них та уповноважений надавати витяги з цього Реєстру.

17. У пункті 2 Розділу 1 Положення визначено Реєстр як електронну базу даних, зберігання та надання яких здійснюється з дотриманням кримінального процесуального законодавства та законодавства, яким врегульовано питання захисту персональних даних та доступу до інформації з обмеженим доступом. Отже, відомості, які містяться в Реєстрі, в розумінні пункту 8 частини першої статті 162 Кримінального процесуального кодексу України належать до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, що унеможливлює вільний доступ до них з боку сторони захисту.

18. За таких обставин, колегія суддів вважає за можливе надати захиснику обвинуваченого ОСОБА_1 - адвокату Андрійчуку Р.Б. тимчасовий доступ до документів, які містяться у Єдиному реєстрі досудових розслідувань.

На підставі викладеного, керуючись статтями 159-166, 372, 376 Кримінального процесуального кодексу України, колегія суддів

ПОСТАНОВИЛА:

Клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_1 - адвоката Андрійчука Р.Б., - задовольнити.

Надати адвокату Андрійчуку Руслану Борисовичу (свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю №618 від 27 січня 2012 року, яке видане Радою адвокатів Житомирської області) тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 , за адресою: АДРЕСА_5 .

Зобов`язати Офіс Генерального прокурора та Реєстратора надати адвокату Андрійчуку Руслану Борисовичу витяги з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, внесеного за номером 52020000000000186 від 13 березня 2020 року, за формою електронних карток «Правопорушення» та «Рух кримінального провадження», згідно з додатком 6 до Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок ведення та формування якого затверджено Наказом Генерального прокурора № 298 від 30.06.2020 року.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її проголошення.

Головуючий суддя О.В. Танасевич

Судді Т.Г. Гавриленко

К.О. Сікора