Search

Document No. 99984480

  • Date of the hearing: 29/09/2021
  • Date of the decision: 29/09/2021
  • Case №: 991/9494/20
  • Proceeding №: 42016000000003517
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Sikora K.O.
  • Judge (HACC) : Kryklyva T.H., Tanasevych O.V.

Справа № 991/9494/20

Номер провадження 1-кп/991/84/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 вересня 2021 року Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Сікори К.О.,

суддів Гавриленко Т.Г., Танасевич О.В.,

розглянувши у місті Києві клопотання свідків ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про здійснення судового провадження за їх участі у режимі відеоконференції у межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016000000003517 від 17 листопада 2016 року, за обвинуваченням

ОСОБА_4 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Вознесенськ Миколаївської області, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 ,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною першою статті 255, частиною четвертою статті 28, частиною п`ятою статті 191, частиною четвертою статті 28, частиною другою статті 366 Кримінального кодексу України,

В С Т А Н О В И В :

І. Історія провадження

1.1. На розгляді Вищого антикорупційного суду перебувають матеріали зазначеного кримінального провадження.

Чергове судове засідання у вказаному кримінальному провадженні призначено на 11 листопада 2021 року на 14 годину 00 хвилин, в яке за клопотанням прокурора викликано для допиту в якості свідків ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

1.2. 23 вересня 2021 року до суду надійшло клопотання свідка ОСОБА_2 про проведення судового засідання за її участі у режимі відеоконференції з Орджонікідзевським районним судом міста Харкова або з будь-яким іншим судом міста Харкова.

27 вересня 2021 року до суду надійшло клопотання свідка ОСОБА_1 про проведення судового засідання за її участі у режимі відеоконференції з Ленінським районним судом міста Харкова.

28 вересня 2021 року до суду надійшло клопотання свідка ОСОБА_3 про проведення судового засідання за його участі у режимі відеоконференції з Київським районним судом міста Харкова або з будь-яким іншим судом міста Харкова.

Своє клопотання свідок ОСОБА_1 обґрунтувала значною віддаленістю її місця проживання від Вищого антикорупційного суду, вартістю транспортних послуг, яка є значною з огляду на її фінансове становище, та незадовільним станом здоров`я, який перешкоджає їй здійснювати тривалі поїздки.

Свідок ОСОБА_2 у поданому клопотанні зазначила, що не має можливості прибути до Вищого антикорупційного суду з огляду на територіальну віддаленість свого місця проживання від місця розгляду справи та значну вартість транспортних послуг.

ІІ. Оцінка та мотиви суду

2.1. Вирішуючи подані клопотання, колегія суддів враховує наступне.

Ухвалою суду, постановленою без виходу до нарадчої кімнати, задоволено клопотання прокурора про виклик, зокрема, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 для допиту у якості свідків.

2.2. Відповідно до пунктів 1, 4 частини першої статті 336 Кримінального процесуального кодексу України судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин, необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження.

Згідно з частиною другою статті 336 Кримінального процесуального кодексу України суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження.

Відповідно до пункту 25 частини першої статті 3, параграфу 5 Глави 3 Кримінального процесуального кодексу України свідки ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 відносяться до інших учасників кримінального провадження, а тому мають право звернутися до суду з клопотанням про здійснення дистанційного судового провадження.

2.3. У своїх клопотаннях свідки ОСОБА_1 та ОСОБА_2 не надали будь-яких документів на підтвердження обставин щодо матеріального стану та стану здоров`я, які унеможливлюють їх прибуття безпосередньо до приміщення Вищого антикорупційного суду, а свідок ОСОБА_3 не зазначив жодних доводів в обґрунтування свого клопотання.

Втім, при вирішенні клопотань колегія суддів враховує значну віддаленість місця проживання свідків ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 від місця розгляду справи та відсутність заперечень інших учасників судового провадження проти проведення судових засідань у режимі відеоконференції.

Крім того, за вимогами частини першої статті 318 Кримінального процесуального кодексу України судовий розгляд з обов`язковою участю сторін кримінального провадження має бути проведений і завершений протягом розумного строку, тобто об`єктивно необхідного строку для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень.

З урахуванням викладеного, колегія суддів, вживаючи заходів для забезпечення оперативності, повноти та неупередженості судового провадження, враховуючи, що кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки, вважає за необхідне задовольнити клопотання свідків ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Водночас, колегія суддів зазначає, що свідки ОСОБА_2 та ОСОБА_3 у своїх клопотаннях вказали на можливість проведення судового засідання за їх участі у режимі відеоконференції з будь-яким судом міста Харкова.

Враховуючи наведене, колегія судів вважає за необхідне здійснювати судове засідання, призначене на 11 листопада 2021 року, за участі свідків ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 у режимі відеоконференції між Вищим антикорупційним судом та Ленінським районним судом міста Харкова.

Керуючись статтями 336, 369-372 Кримінального процесуального кодексу України, колегія суддів

П О С Т А Н О В И Л А :

1. Клопотання свідків ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про здійснення судового провадження у режимі відеоконференції у межах кримінального провадження - задовольнити.

2. Здійснювати дистанційне судове провадження між Вищим антикорупційним судом та Ленінським районним судом міста Харкова 11 листопада 2021 року о 14 годині 00 хвилин за участі свідків ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

3. Доручити Ленінському районному суду міста Харкова проведення судового засідання в режимі відеоконференції за участі свідків ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , яке призначено Вищим антикорупційним судом на 11 листопада 2021 року о 14 годині 00 хвилин.

4. Для організації виконання копію ухвали про участь осіб у режимі відеоконференції направити до Ленінського районного суду міста Харкова, свідкам ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її постановлення.

Головуючий суддя К.О. Сікора

Судді Т.Г. Гавриленко

О.В. Танасевич