Search

Document No. 100881383

  • Date of the hearing: 08/11/2021
  • Date of the decision: 08/11/2021
  • Case №: 550/101/18
  • Proceeding №: 42015000000000418
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Shkodin Ya.V.
  • Judge (HACC) : Zadorozhna L.I., Fedorov O.V.

справа №550/101/18

провадження №1-кп/910/43/19

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

«08» листопада 2021 р. м. Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі:

головуючого: Шкодіна Я.В.,

суддів: Задорожної Л.І., Федорова О.В.,

розглянувши в порядку п.20-5 Розділу ХІ «Перехідні положення» КПК України питання про здійснення дистанційного судового провадження у об`єднаному кримінальному провадженні щодо обвинуваченого:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Донецьк, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , у вчиненні кримінальних правопорушень, які передбачені ч.3 ст. 368, ч.3 ст.368 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

На розгляді Вищого антикорупційного суду перебуває об`єднане кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 368, ч.3 ст.368 КК України.

Чергове судове засідання у зазначеному кримінальному провадженні призначено на 14:00 год 11 листопада 2021 року у приміщенні Вищого антикорупційного суду за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 41.

08 листопада 2021 року на електронну адресу суду надійшло клопотання від захисника Пироженка О.С. про здійснення дистанційного судового провадження судового засідання у даному кримінальному провадженні, призначеного на 14:00 год. 11 листопада 2021 року, за участі обвинуваченого ОСОБА_1 в режимі відеоконференції з Дзержинським районним судом м. Харкова, з посиланням на епідеміологічну ситуацію в Україні, запровадженням режиму «червоної зони» карантину в м. Києві та відсутність у ОСОБА_1 повного курсу вакцинації від короновірусу COVID-19

Відповідно до вимог ч. 7 ст. 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», учасникам судового процесу на підставі рішення суду забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в порядку, встановленому законом.

Судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема, у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин та необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження (п.п. 1, 4 ч. 1 ст. 336 КПК України).

Згідно з ч. 2 ст. 336 КПК України, суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження.

При вирішенні заявленого клопотання суд бере до уваги, що Постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (з внесеними змінами) з 12 березня 2020 року на усій території України встановлений карантин з обмежувальними заходами.

З метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а також з метою дотримання прав обвинувачених на розгляд та вирішення справи в розумні строки (ст. ст. 21, 28 КПК України) при розгляді даного кримінального провадження виникла необхідність проведення судового засідання у режимі відеоконференції з приміщення Вищого антикорупційного суду із Дзержинським районним судом м. Харкова за місцем роботи обвинуваченого ОСОБА_1 .

При цьому, відповідно до п.20-5 розділу XI «Перехідні положення» КПК України, зі змінами, внесеними Законом України №558-IX від 13 квітня 2020 року, тимчасово, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), встановлено, що розгляд питань, віднесених до повноважень суду (крім розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою) за його рішенням, може бути проведено у режимі відеоконференції, про що повідомляються сторони кримінального провадження у порядку, визначеному ст. 135 цього Кодексу.

Отже, враховуючи положення абз. 1, 7, 8 п. 20-5 Розділу ХІ «Перехідні положення» КПК України, специфіку вирішення питання призначення судового засідання у режимі відеоконференції у період дії карантину, а також важливість дотримання розумних строків та з метою економії процесуального часу, суд вважає за можливе вирішити це питання за власною ініціативою, без виклику учасників кримінального провадження.

Враховуючи, що обвинувачений ОСОБА_1 є суддею Дзержинського районного суду м. Харкова, реалізуючи процесуальні можливості, які передбачені абз. 1, 7, 8 п. 20-5 Розділу ХІ «Перехідні положення» КПК України, суд вважає за можливе, у зв`язку з запровадженням карантинних заходів, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), здійснювати дистанційне судове провадження у кримінальному провадженні за участю обвинуваченого ОСОБА_1 за місцем його роботи, між Вищим антикорупційним судом та Дзержинським районним судом м. Харкова.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 336, 371, 372, абз. 1, 7-9 п. 20-5 розділу XI "Перехідні положення" КПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Здійснювати дистанційне судове провадження у об`єднаному кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 368, ч.3 ст.368 КК України, за участю обвинуваченого ОСОБА_1 у режимі відеоконференції із Дзержинським районним судом м. Харкова.

Організацію проведення відеоконференції судового засідання, призначеного на 14:00 год. 11 листопада 2021 року, із вчиненням дій, передбачених ч. 4 ст. 336 КПК України, доручити Дзержинському районному суду м. Харкова (61202, м. Харків, проспект Перемоги, 52-В).

Про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції повідомити учасників судового провадження.

Для організації виконання копію ухвали про участь осіб в режимі відеоконференції направити до Дзержинського районного суду м. Харкова.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали може бути включено до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч. 1 ст. 392 КПК України.

Головуючий Я.В. Шкодін

Судді Л.І. Задорожна

О.В. Федоров