Search

Document No. 106677250

  • Date of the hearing: 11/10/2022
  • Date of the decision: 11/10/2022
  • Case №: 991/2744/20
  • Proceeding №: 42016160000000429
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Decision on the implementation of remote court proceedings
  • Presiding judge (HACC) : Kryklyvyi V.V.

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 991/2744/20

Провадження № 1-кп/991/35/20

УХВАЛА

11 жовтня 2022 року місто Київ

Вищий антикорупційний суд у складі суддів: головуючого ОСОБА_4., суддів ОСОБА_5. та ОСОБА_6., розглянувши питання щодо проведення судового засідання у режимі відеоконференції у справі за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України,

в с т а н о в и в :

На розгляді Вищого антикорупційного суду перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України.

Ухвалою суду від 18.08.2020 призначено судовий розгляд у згаданому кримінальному провадженні.

11.10.2022 до Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання прокурора ОСОБА_7. про здійснення дистанційного судового провадження в режимі відеоконференції з приміщення Білоцерківського міськрайонного суду Київської області. Клопотання обґрунтовано тим, що на чергове засідання, яке призначене на 11.10.2022, відповідно до визначеного порядку дослідження доказів, заплановано допит свідків обвинувачення. Зокрема, в судове засідання викликалися свідки ОСОБА_2 та ОСОБА_3, які постійно проживають у м. Біла Церква Київської області та через введення воєнного стану в Україні і скрутне матеріальне становище не можуть з`явитися до міста Києва на 11.10.2022. Разом з тим, в телефонній розмові вказані свідки підтвердили можливість з`явитися до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області.

Перевіривши матеріали кримінального провадження, колегія судів зазначає про таке.

За статтею 2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно із ч. 6 ст. 22 КПК України суд зобов`язаний створити необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

Відповідно до п. п. 1, 4 ч. 1 та ч. 2 ст. 336 КПК України, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі, яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин, необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження. Суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження.

У зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України Указом Президента України № 67/2022 від 24.02.2022, затвердженим Законом України № 2102-ІХ від 24.02.2022, на території України введено воєнний стан та запроваджено заходи правового режиму воєнного стану терміном на 30 діб, який згодом продовжено до 21.11.2022.

З початку військової агресії і дотепер з боку російської федерації постійно наносяться ракетні та бомбові удари по воєнних та цивільних об`єктах на всій території України, зокрема транспортній інфраструктурі, що обумовлює нерегулярність та небезпечність міжміського транспортного сполучення. Окрім того, на всій території країни запроваджено комендантську годину, переміщення під час якої забороняється без спеціальної перепустки чи посвідчення, виданого військовою комендатурою.

Таким чином, наявні об`єктивні перешкоди для прибуття учасників судового провадження до приміщення суду та реальна небезпека, пов`язана з пересуванням на значні відстані територією України.

З огляду на викладене, з метою забезпечення права особи на участь в судовому засіданні та оперативності судового провадження, колегія суддів вважає за можливе здійснення судового провадження в режимі відеоконференції.

На підставі викладеного, керуючись ст. 336 КПК України,

п о с т а н о в и в:

Клопотання прокурора ОСОБА_7. - задовольнити.

Здійснювати дистанційне судове провадження у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України, між Вищим антикорупційним судом та Білоцерківським міськрайонним судом Київської області (09113, Київська обл., м. Біла Церква, вул. Турчанінова, 7).

Доручити відповідальному працівнику апарату Білоцерківського міськрайонного суду Київської області проведення всіх судових засідань в даній справі в режимі відеоконференції.

Доручити відповідальному представнику Білоцерківського міськрайонного суду Київської області вручати учасниками судового провадження пам`ятки про їх права та обов`язки.

Дату і час проведення судових засідань повідомляти учасникам судового розгляду та Білоцерківському міськрайонному суду Київської області.

Копію ухвали направити учасникам судового провадження для відома.

Копію ухвали направити до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області (09113, Київська обл., м. Біла Церква, вул. Турчанінова, 7) для організації виконання.

Роз`яснити учасникам судового провадження, що здійснення дистанційного провадження не є перешкодою для їх прибуття до Вищого антикорупційного суду для участі у судовому засіданні.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення й оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_4 ОСОБА_5 ОСОБА_6