Search

Document No. 106720939

  • Date of the hearing: 18/10/2022
  • Date of the decision: 18/10/2022
  • Case №: 991/4155/22
  • Proceeding №: 52019000000000238
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Shkodin Ya.V.

справа № 991/4155/22

провадження № 1-кс/991/4174/22

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

«07» жовтня 2022 року м. Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_8 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_9, прокурора ОСОБА_10, детектива ОСОБА_11, підозрюваного ОСОБА_1, захисника ОСОБА_12, розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого детектива Національного бюро Першого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_13, погоджене прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_14, про застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від посади у кримінальному провадженні №52019000000000238 від 25 березня 2019 року стосовно:

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, який народився у м. Полтава, громадянина України, проживає за адресою: АДРЕСА_1, працюючого директором державного підприємства «Агентство місцевих доріг Полтавської області», підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 364, ч. 2 ст. 210 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання старшого детектива Національного бюро Першого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_13, погоджене прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_14, про застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від посади у кримінальному провадженні №52019000000000238 від 25 березня 2019 року стосовно ОСОБА_1 .

Обставини, якими обґрунтоване клопотання прокурора.

Клопотання обґрунтоване тим, що Національним антикорупційним бюро України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №52019000000000238 від 25 березня 2019 року за підозрою ОСОБА_1 - директора ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» (далі - Агентство), у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 364, ч.2 ст. 210 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що Розпорядженням Голови Полтавської обласної державної адміністрації №155 від 02 березня 2018 року прийнято рішення про створення юридичної особи публічного права - ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області», виконання обов`язків директора покладено на ОСОБА_1 20 липня 2018 року Розпорядженням Голови Полтавської обласної державної адміністрації №104-к ОСОБА_1 призначено на посаду директора ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області», на умовах трудового контракту, терміном на п`ять років. 23 липня 2018 року згідно з Наказом ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» №18/1-К ОСОБА_1 приступив до виконання обов`язків директора Агентства.

Орган досудового розслідування вважає, що директор Агентства ОСОБА_1, будучи службовою особою, діючи умисно, протягом листопада - грудня 2018 року використав своє службове становище та перебування на вказаній посаді всупереч інтересам служби, а саме здійснив укладення протягом короткого проміжку часу - трьох днів грудня 2018 року (з 20 по 22 грудня 2018 року), 22-х однотипних договорів на розробку проєктно-кошторисної документації по 22-х ділянках 3-х цільових об`єктів дорожньо-транспортної інфраструктури - автомобільних дорогах загального користування місцевого значення: «О1723375 Чорнухи-Лубни»; «О1715379 Миргород-Велика Багачка-Байрак-Поділ»; «О1710369 /Н-12/-Мала Рублівка-Рунівщина-/М-03/», в порушення ч.7 ст. 2 Закону України «Про публічні закупівлі» (в редакції від 27 січня 2018 року) штучно та безпідставно поділивши предмет закупівлі - розробку проєктно-кошторисної документації по 3-х автомобільних дорогах на 22 об`єкти, що звільнило ОСОБА_1 від обов`язку проведення процедури відкритих торгів, надано можливість на власний розсуд обрати певні господарські товариства - ТОВ «СК Автострой», ТОВ «УСП «Інспецпроект», ТОВ «УПС «Укрбудпроект», ТОВ «Держдорпроект» в якості виконавців цих робіт, з метою отримання останніми неправомірної вигоди, що виразилась у завищенні вартості проєктних робіт на суму 5 521 009,41 грн внаслідок такого поділу, та в результаті спричинило Агентству матеріальну шкоду (збитки) на суму, яка у двісті п`ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, що відповідно до ч.4 примітки до ст. 364 КК України є тяжкими наслідками.

Також, директор Агентства ОСОБА_1, в порушення Бюджетного кодексу України, Порядку спрямування коштів державного дорожнього фонду, Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України», в період з 06 грудня 2018 року по 26 грудня 2018 року здійснив нецільове використання бюджетних коштів шляхом укладання зазначених вище 22 договорів та здійснення оплати за ними з рахунку Агентства, відкритого в ГУ ДКСУ у Полтавській області, на рахунки ТОВ «СК Автострой», ТОВ «Держдорпроект», ТОВ «УПС «Укрбудпроект», ТОВ «УСП «Інспецпроект» на загальну суму 28 905 167,19 грн, що в три тисячі і більше разів перевищувала неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину та становила особливо великий розмір.

27 вересня 2022 року ОСОБА_1 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 364, ч.2 ст. 210 КК України.

Мотивуючи необхідність застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від посади, детектив у клопотанні зазначив, що підозрюваний ОСОБА_1, виконуючи свої службові обов`язки на посаді директора ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області», налагодив та підтримує відносини з особами, які займають керівні ланки у різних правоохоронних органах, органах державної влади регіону, що свідчить про те, що останній, перебуваючи на посаді, для уникнення кримінальної відповідальності, може використати свої владні повноваження та зв`язки для незаконного впливу на свідків та інших учасників у цьому ж кримінальному провадженні, а також перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, а саме: створювати умови щодо затягування досудового розслідування та перешкоджати встановленню істини у справі.

При цьому, детектив зазначає, що відсторонення ОСОБА_1 від посади, з огляду на його спосіб життя, розмір доходів і витрат, не призведе до негативних наслідків для нього чи його близьких родичів.

Позиція сторін у судовому засіданні.

В судовому засіданні прокурор подане клопотання підтримав та просив його задовольнити з підстав, викладених у ньому.

Підозрюваний ОСОБА_1 та його захисник- адвокат ОСОБА_12 в судовому засіданні проти клопотання детектива заперечували та просили відмовити у його задоволенні. При цьому послалися на необґрунтованість клопотання детектива через мобілізацію підозрюваного ОСОБА_1 з 24 лютого 2022 року, його увільнення від роботи, блокування ключа та не виконанням у зв`язку з цим жодних адміністративно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій у ДП «АМД ПО», що позбавляє можливості незаконно впливати на свідків та інших учасників у цьому кримінальному провадженні, у тому числі щодо знищення документів, а також перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Встановлені обставини, мотиви і оцінка слідчого судді.

Заслухавши учасників кримінального провадження, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя зазначає про наступне.

Відповідно до ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є відсторонення від посади.

Відповідно до ч. 3 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням.

Відповідно до ч. 1 ст. 154 КПК України, відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину.

Згідно ч. 2 ст. 157 КПК України, при вирішенні питання про відсторонення від посади слідчий суддя, суд зобов`язаний врахувати такі обставини: 1) правову підставу для відсторонення від посади; 2) достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; 3) наслідки відсторонення від посади для інших осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 157 КПК України, слідчий суддя, суд відмовляє у задоволенні клопотання про відсторонення від посади, якщо слідчий, прокурор не доведе наявність достатніх підстав вважати, що такий захід необхідний для припинення кримінального правопорушення, припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного чи обвинуваченого, який, перебуваючи на посаді, може знищити чи підробити речі і документи, які мають значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Щодо обґрунтованості підозри.

Вирішуючи питання стосовно того, чи є пред`явлена йому підозра обґрунтованою слідчий суддя виходить з наступного.

Кримінальне процесуальне законодавство України не дає визначення поняття «обґрунтована підозра», а тому, в силу приписів ч.5 ст. 9 КПК України, слідчий суддя враховує практику Європейського суду з прав людини під час вирішення питання щодо наявності обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_1 кримінальних правопорушень.

З точки зору такої практики Європейського суду з прав людини, обґрунтована підозра означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення. Обґрунтованість залежить від усіх обставин, проте факти, що в сукупності дають підстави для підозри, не мають бути такого ж рівня як ті, що обґрунтовують засудження особи, щоб виправдати подальше розслідування або висунення звинувачень (рішення у справі «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства», «Лабіта проти Італії», «Мюррей проти Сполученого Королівства», «Ільгар Маммадов проти Азейбарджану», «Нечипорук і Йонкало проти України»).

ОСОБА_1 у цьому кримінальному провадженні підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 210 КК України.

Оскільки кримінальне провадження перебуває на стадії досудового розслідування, слідчий суддя, вирішуючи питання щодо обґрунтованості підозри у вчиненні ОСОБА_1 кримінального правопорушення, не встановлює наявність в його діях складу злочину та ступінь його вини, оцінюючи докази з точки зору їх достатності і допустимості, тобто не вирішує ті питання, які повинен вирішувати суд при розгляді кримінального провадження по суті, а лише об`єктивно та розумно оцінює отримані докази за своїм внутрішнім переконанням та визначає, чи виправдовують вони в своїй сукупності проведення досудового розслідування та чи дозволяють встановити причетність особи до вчинення кримінального правопорушення.

З метою встановлення наявності чи відсутності обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_1 зазначених вище кримінальних правопорушень, слідчим суддею досліджені наявні в матеріалах клопотання докази, зокрема копії листа Рахункової палати від 21 березня 2019 року № 001/2-917 на адресу Національного бюро про виявлення ознак кримінальних правопорушень в діяльності державного підприємства «Агентство місцевих доріг Полтавської області» (далі - Агентства), діяльність якого була охоплена контрольними заходами Рахункової палати; розпорядження Полтавської обласної державної адміністрації (далі - Полтавська ОДА) від 02 березня 2018 року № 155 про створення Агентства; розпорядженням Полтавської ОДА від 20 липня 2018 року №104-к про призначення ОСОБА_1 на посаду директора Агентства; наказу Агентства від 23 липня 2018 року № 18/1 -К, відповідно до якого ОСОБА_1 приступив до виконання обов`язків директора Агентства з 23 липня 2018 року; статуту Агентства (у редакції розпорядження голови Полтавської ОДА від 09 жовтня 2018 року №874); контракту з директром Агентства ОСОБА_1 від 23 липня 2018 року; наказу Агентства від 11 квітня 2018 року № 1-ТК та від 23 липня 2018 року № 13/3-АГ про призначення ОСОБА_1 уповноваженою особою за організацію та проведення процедур закупівлі Агентства; наказу Агентства від 02 травня 2018 року № 3-ОД щодо затвердження складу тендерного комітету та Положення про тендерний комітет Агентства, до якого входить 5 осіб; положення про уповноважену особу Агентства, затвердженим наказом Агентства від 11 квітня 2018 року № 1-ТК; витягу з картки обліку основних засобів Агентства, відповідно до якого на балансі Агентства перебувають з 10 серпня 2018 року автомобільні дороги «О1710369 /Н-12/ - Мала Рублівка - Рунівщина - /М-03/» протяжністю 47,782 км, «О1715379 Миргород - Велика Багачка - Байрак - Поділ» протяжністю 35,550 км, «О1723375 Чорнухи - Лубни» протяжністю 34,722 км; листу Агентства від 10 серпня 2018 року № 431/2/01-16 на адресу Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства Полтавської ОДА, відповідно до якого відсутня проєктно-кошторисна документація для здійснення ремонту по автомобільних дорогах О1723375 Чорнухи - Лубни; О1715379 Миргород - Велика Багачка - Байрак - Поділ; О1710369 /Н-12/ - Мала Рублівка - Рунівщина - /М-03/ та які потребують ремонту в цілому, а не окремих ділянок; листа Департамента будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства Полтавської ОДА від 14 серпня 2018 року №03-09/3-3700/1 про погодження замовлення проектно-кошторисної документації (у разі наявності коштів) на ремонт автомобільних доріг О1723375 Чорнухи - Лубни; О1715379 Миргород - Велика Багачка - Байрак - Поділ; О1710369 /Н-12/ - Мала Рублівка - Рунівщина - /М-03/ в цілому, а не окремих ділянок; розпорядження Полтавської ОДА від 02 жовтня 2018 року №871 про затвердження переліку об`єктів, що фінансуються за рахунок субвенції з державного бюджету на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах (далі - Субвенція) у 2018 році (далі - Перелік), в якому не передбачалось фінансування проектно-кошторисних робіт по автомобільним дорогам О1723375 Чорнухи - Лубни; О1715379 Миргород - Велика Багачка - Байрак - Поділ; О1710369 /Н-12/ - Мала Рублівка - Рунівщина - /М-03/; листа Полтавської ОДА від 06 грудня 2018 року №01-27/5614 на адресу Державного агентства автомобільних доріг України (далі - Укравтодор) про погодження Переліку; переліку, підписаним директором Агентства ОСОБА_2 та затвердженим 06 грудня 2018 року Головою Полтавської ОДА, в якому не передбачалось фінансування проєктно-вишукувальних робіт по автомобільним дорогам О1723375 Чорнухи - Лубни; 01715379 Миргород - Велика Багачка - Байрак - Поділ; О1710369 /Н-12/ - Мала Рублівка - Рунівщина - /М-03/; листа Укравтодору від 14 грудня 2018 року №9341/1/5:-2-6-1603/08, яким погоджений Перелік без зазначення об`єктів, по яких передбачалось фінасування проєктно-вишукувальних робіт, та в якому не передбачалось фінансування проєктно-вишукувальних робіт по автомобільним дорогам О1723375 Чорнухи - Лубни; О1715379 Миргород - Велика Багачка - Байрак - Поділ; О1710369 /Н-12/ - Мала Рублівка - Рунівщина - /М-03/; розпорядження Полтавської ОДА від 17 грудня 2018 року №1094 про внесення змін до розпорядження голови облдержадміністрації від 02 жовтня 2018 року №871 про затвердження Переліку, в якому не передбачалось фінансування проєктно-вишукувальних робіт по автомобільним дорогам О1723375 Чорнухи - Лубни; О1715379 Миргород - Велика Багачка - Байрак - Поділ; О1710369 /Н-12/ - Мала Рублівка - Рунівщина - /М-03/; протоколу №№337-358 засідань уповноваженої особи щодо затвердження змін в додаток до річного плану закупівель, складених та підписаних одноособово ОСОБА_1 в період з 20 по 22 грудня 2018 року, в яких останнім 22 рази вказано про виникнення потреби у закупівлі проектно-кошторисної документації по 22 ділянках трьох автомобільних доріг загального користування місцевого значення «О1710369 /Н-12/ - Мала Рублівка - Рунівщина - /М-03/», «О1715379 Миргород - Велика Багачка - Байрак - Поділ», «О1723375 Чорнухи - Лубни»; договору №03-24/18-180 від 20 грудня 2018 року між Агентством та ТОВ «СК Автострой» на розробку проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О1723375 Чорнухи-Лубни на ділянці км 1+582 - км 5+890 Чорнухинського району Полтавської області» на суму 1 279 333, 66 грн., підписаним від Агентства одноособово ОСОБА_3 ; договору №03-24/18-181 від 20 грудня 2018 року між Агентством та ТОВ «СК Автострой» на розробку проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О1723375 Чорнухи-Лубни на ділянці км 32+174 - км 37+144 Лубенського району Полтавської області» на суму 1 477 063, 21 грн., підписаним від Агентства одноособово ОСОБА_1 ; договору №03-24/18-182 від 20 грудня 2018 року між Агентством та ТОВ «УСП «Інспецпроект» на розробку проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О1710369 /Н-12/ - Мала Рублівка - Рунівщина - /М-03/ на ділянці км 40+079 - км 47+782 Полтавського району Полтавської області» на суму 1 249 000 грн, підписаним від Агентства одноособово ОСОБА_1 ; договору №03-24/18-183 від 20 грудня 2018 року між Агентством та ТОВ «УСП «Укрбудпроект» на розробку проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О1710369 /Н-12/ - Мала Рублівка - Рунівщина - /М-03/ на ділянці км 18+000 - км 22+079 Котелевського району Полтавської області» на суму 864 000 грн., підписаним від Агентства одноособово ОСОБА_1 ; договору №03-24/18-184 від 21 грудня 2018 року між Агентством та ТОВ «Держдорпроект» на розробку проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О1715379 Миргород-Велика Багачка- Байрак-Поділ на ділянці км 9+665 - км 16+900 Великобагачанського району Полтавської області» на суму 1 487 350, 94 грн., підписаним від Агентства одноособово ОСОБА_1 ; договору №03-24/18-185 від 21 грудня 2018 року між Агентством та ТОВ «СК Автострой» на розробку проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О1715379 Миргород-Велика Багачка-Байрак-Поділ на ділянці км 4+700 - км 9+665 Миргородського та Великобагачанського районів Полтавської області» на суму 1 234 728, 41 грн., підписаним від Агентства одноособово ОСОБА_16; договору №03-24/18-186 від 21 грудня 2018 року між Агентством та ТОВ «СК Автострой» на розробку проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О1715379 Миргород-Велика Багачка-Байрак-Поділ на ділянці км 0+000 - км 4+700 Миргородського району Полтавської області» на суму 1 124 240, 99 грн., підписаним від Агентства одноособово ОСОБА_1 ; договору №03-24/18-196 від 21 грудня 2018 року між Агентством та ТОВ «СК Автострой» на розробку проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О1723375 Чорнухи-Лубни на ділянці км 22+500 - км 27+300 Лубенського району Полтавської області» на суму 1 202 642, 52 грн., підписаним від Агентства одноособово ОСОБА_3 ; договору №03-24/18-197 від 21 грудня 2018 року між Агентством та ТОВ «СК Автострой» на розробку проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О1723375 Чорнухи-Лубни на ділянці км 6+700 - км 12+500 Чорнухинського району Полтавської області» на суму 1 470 659, 86 грн., підписаним від Агентства одноособово ОСОБА_1 ; договору №03-24/18-198 від 21 грудня 2018 року між Агентством та ТОВ «УСП «Інспецпроект» на розробку проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О1710369 /Н-12/ - Мала Рублівка - Рунівщина - /М-03/ на ділянці км 34+079 - км 40+079 Полтавського району Полтавської області» на суму 1 247 000 грн., підписаним від Агентства одноособово ОСОБА_1 ; договору №03-24/18-199 від 21 грудня 2018 року між Агентством та ТОВ «УСП «Укрбудпроект» на розробку проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О1710369 /Н-12/ - Мала Рублівка - Рунівщина - /М-03/ на ділянці км 0+000 - км 6+000 Котелевського району Полтавської області» на суму 1 247 000 грн., підписаним від Агентства одноособово ОСОБА_4 ; договору №03-24/18-200 від 21 грудня 2018 року між Агентством та ТОВ «СК Автострой» на розробку проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О1715379 Миргород-Велика Багачка-Байрак-Поділ на ділянці км 20+450 - км 25+500 Великобагачанського району Полтавської області» на суму 1 470 032,05 грн., підписаним від Агентства одноособово ОСОБА_2 ; договору №03-24/18-201 від 21 грудня 2018 року між Агентством та ТОВ «СК Автострой» на розробку проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О1723375 Чорнухи-Лубни на ділянці КМ 12+500 - км 17+736 Чорнухинського району Полтавської області» на суму 1 494 094,56 грн., підписаним від Агентства одноособово ОСОБА_1 ; договору №03-24/18-202 від 21 грудня 2018 року між Агентством та ТОВ «УСП «Укрбудпроект» на розробку проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О1710369 /Н-12/ - Мала Рублівка - Рунівщина - /М-03/ на ділянці км 6+000 - км 12+000 Котелевського району Полтавської області» на суму 1 247 000 грн., підписаним від Агентства одноособово ОСОБА_1 ; договору №03-24/18-203 від 21 грудня 2018 року між Агентством та ТОВ «УСП «Інспецпроект» на розробку проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О1710369 /Н-12/ - Мала Рублівка - Рунівщина - /М-03/ на ділянці км 22+079 - км 28+079 Полтавського району Полтавської області» на суму 1 247 000 грн., підписаним від Агентства одноособово ОСОБА_1 ; договору №03-24/18-204 від 21 грудня 2018 року між Агентством та ТОВ «СК Автострой» на розробку проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О1715379 Миргород-Велика Багачка-Байрак-Поділ на ділянці км 25+500 - км 30+000 Великобагачанського району Полтавської області» на суму 1 468 451,14 грн., підписаним від Агентства одноособово ОСОБА_1 ; договору №03-24/18-205 від 21 грудня 2018 року між Агентством та ТОВ «СК Автострой» на розробку проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О1723375 Чорнухи-Лубни на ділянці км 17+736 - км 22+500 Чорнухинського та Лубенського районів Полтавської області» на суму 1 467 482, 40 грн., підписаним від Агентства одноособово ОСОБА_5 ; договору №03-24/18-206 від 21 грудня 2018 року між Агентством та ТОВ «СК Автострой» на розробку проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О1715379 Миргород-Велика Багачка-Байрак-Поділ на ділянці км 30+000 - км 344-500 Великобагачанського району Полтавської області» на суму 1 468 451, 14 грн., підписаним від Агентства одноособово ОСОБА_1 ; договору №03-24/18-207 від 21 грудня 2018 року між Агентством та ТОВ «УСП «Укрбудпроект» на розробку проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О1710369 /Н-12/ - Мала Рублівка - Рунівщина - /М-03/ на ділянці км 1247000 - км 184-000 Котелевського району Полтавської області» на суму 1 247 000 грн., підписаним від Агентства одноособово ОСОБА_1 ; договору №03-24/18-208 від 22 грудня 2018 року між Агентством та ТОВ «УСП «Інспецпроект» на розробку проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О1710369 /Н-12/ - Мала Рублівка - Рунівщина - /М-03/ на ділянці км 284-079 - км 344-079 Полтавського району Полтавської області» на суму 1 247 000 грн., підписаним від Агентства одноособово ОСОБА_15; договором №03-24/18-209 від 22 грудня 2018 року між Агентством та ТОВ «СК Автострой» на розробку проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О1723375 Чорнухи-Лубни на Ділянці км 274-300 - км 324-174 Лубенського району Полтавської області» на суму 1 491 364, 69 грн., підписаним від Агентства одноособово ОСОБА_1 ; договору №03-24/18-210 від 22 грудня 2018 року з ТОВ «СК Автострой» на розробку проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О1715379 Миргород-Велика Багачка-Байрак-Поділ на ділянці км 344-500 - км 394-100 Великобагачанського району Полтавської області» на суму 1 174 271, 62 грн., підписаним від Агентства одноособово ОСОБА_1 ; платіжних доручень №№655 - 676 від 26 грудня 2018 року про перерахування коштів з рахунку Агентства на рахунки ТОВ «СК Автострой», ТОВ «Держдорпроект», ТОВ «УСП Інспецпроект», ТОВ «УСП «Укрбудпроект»; висновку експертів за результатами проведення судової почеркознавчої експертизи від 12 січня 2021 року №35606-35608/20-32/270-284/21-32, відповідно до якого підписи у платіжних дорученнях на перерахування коштів з рахунку Агентства на рахунки ТОВ «СК Автострой», ТОВ «Держдорпроект», ТОВ «УСП Інспецпроект», ТОВ «УСП «Укрбудпроект» за розробку проектно-кошторисної докуметації по 22-х договорах виконані ОСОБА_1 ; висновку експерта за результатами проведення судово-економічної експертизи від 28 вересня 2021 року №3-АБ, відповідно до якого витрачання Агентством коштів Субвенції в грудні 2018 року на розробку проектно- кошторисної документації по капітальному ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення «О1710369 /Н-12/ - Мала Рублівка - Рунівщина - /М-03/», «О1715379 Миргород - Велика Багачка - Байрак - Поділ», «О1723375 Чорнухи - Лубни» по договорам з ТОВ «СК Автострой», ТОВ «Держдорпроект», ТОВ «УСП Інспецпроект», ТОВ «УСП «Укрбудпроект» є нецільовим використанням бюджетних коштів, сума яких складає 29 905 167, 19 гривень; висновоку експертів за результатами проведення комплексної комісійної судової будівельно-технічної та економічної експертизи від 26 січня 2021 року №31393/20-49/31394/20-44/31395/20-71/799-808/21-49/809-818/21-44/819/826/21-71, відповідно до якого наявне завищення вартості проектних робіт в укладених договорах по 22 об`єктах капітального ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення /Н-12/ - Мала Рублівка - Рунівщина - /М-03/, Миргород - Велика Багачка - Байрак - Поділ, Чорнухи - Лубни виконавців ТОВ «СК Автострой», ТОВ «Держдорпроект», ТОВ «УСП Інспецпроект», ТОВ «УСП «Укрбудпроект» згідно укладених між Агентством та ТОВ «СК Автострой», ТОВ «Держдорпроект», ТОВ «УСП Інспецпроект», ТОВ «УСП «Укрбудпроект» у порівнянні з вартістю розроблення проектної документації, яка розрахована по ДСТУ Б Д. 1.1-7:2013, яке становить 5 521 009, 41 грн. Розмір матеріальної шкоди (збитків) Агентства внаслідок завищення вартості розробки проектної документації по 22 об`єктах капітального ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення /Н-12/ - Мала Рублівка - Рунівщина - /М-03/, Миргород - Велика Багачка - Байрак - Поділ, Чорнухи - Лубни виконавців ТОВ «СК Автострой», ТОВ «Держдорпроект», ТОВ «УСП Інспецпроект», ТОВ «УСП «Укрбудпроект» згідно актів приймання-передачі, складених на виконання договорів, укладених між Агентством та ТОВ «СК Автострой», ТОВ «Держдорпроект», ТОВ «УСП Інспецпроект», ТОВ «УСП «Укрбудпроект», у порівнянні з вартістю розроблення проектної документації, яка розрахована по ДСТУ Б Д.1.1-7:2013, розрахунково становить 5 521 009, 41 грн.

Аналізуючи доводи, викладені в клопотанні та долучені до нього матеріали, слідчим суддею встановлено, що ОСОБА_1 згідно із розпорядженням голови Полтавської обласної державної адміністрації від 20 липня 2018 року №104-к та наказом державного підприємства «Агентство місцевих доріг Полтавської області» від 23 липня 2018 року №18/1-К призначений на посаду директора Агентства.

Відповідно до Статуту Агентства, затвердженого головою Полтавської обласної державної адміністрації 09 жовтня 2018 року (у редакції розпорядження від 09 жовтня 2018 року №874), підприємство очолює директор. Статутом передбачено, що директор підприємства здійснює керівництво та управління підприємством, розпоряджається коштами та майном відповідно до чинного законодавства, укладає від імені підприємства договори, приймає на роботу, призначає на посади та звільняє з посад працівників підприємства відповідно до законодавства, що регулює трудові відносини, видає накази та розпорядження щодо діяльності підприємства, визначає режим його роботи та функціональні обов`язки працівників. Крім того, відповідно до Контракту з директором Агентства від 23 липня 2018 року, директор здійснює поточне (оперативне) керівництво підприємством, організує його виробничо-господарську, соціально-побутову, фінансову та іншу діяльність, забезпечує виконання завдань підприємства, передбачених законодавством, статутом підприємства та цим контрактом.

Твердження органу досудового розслідування зводяться до того, що ОСОБА_1, будучи директором ДП «АМД ПО», використовуючи своє службове становище, здійснив укладення протягом короткого проміжку часу - трьох днів грудня 2018 року (з 20 по 22 грудня 2018 року), 22-х однотипних договорів на розробку проєктно-кошторисної документації по 22-х ділянках 3-х цільових об`єктів дорожньо-транспортної інфраструктури - автомобільних дорогах загального користування місцевого значення: «О1723375 Чорнухи-Лубни»; «О1715379 Миргород-Велика Багачка-Байрак-Поділ»; «О1710369 /Н-12/-Мала Рублівка-Рунівщина-/М-03/», штучно та безпідставно поділивши предмет закупівлі - розробку проєктно-кошторисної документації по 3-х автомобільних дорогах на 22 об`єкти, що звільнило його від обов`язку проведення процедури відкритих торгів, надало можливість на власний розсуд обрати певні господарські товариства в якості виконавців цих робіт, з метою отримання останніми неправомірної вигоди, що виразилась у завищенні вартості проєктних робіт на суму 5 521 009,41 грн внаслідок такого поділу, та в результаті спричинило Агентству матеріальну шкоду (збитки) на суму, яка у двісті п`ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, що відповідно до ч.4 примітки до ст. 364 КК України є тяжкими наслідками.

Крім цього, директор Агентства ОСОБА_1, в період з 06 грудня 2018 року по 26 грудня 2018 року шляхом укладання зазначених вище 22 договорів та здійснення оплати за ними з рахунку Агентства на рахунки виконавців робіт на загальну суму 28 905 167,19 грн, за версією органу досудового розслідування, здійснив нецільове використання бюджетних коштів.

Так, в матеріалах кримінального провадження міститься розпорядження Голови Полтавської обласної державної адміністрації №871 від 02 жовтня 2018 року, яким затверджений перелік об`єктів, що фінансуються за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах у 2018 році, згідно якого на території Полтавської області були визначені об`єкти будівництва та реконструкції автомобільних доріг, об`єкти капітального ремонту автомобільних доріг, об`єкти поточного та середнього ремонту автомобільних доріг, а також обсяги фінансування по них на 2018 рік.

Детектив зазначає, що механізм спрямування коштів державного дорожнього фонду визначається Порядком спрямування коштів державного дорожнього фонду, затвердженого постановою КМУ №1085 від 20 грудня 2017 року в редакції, що діяла на час вчинення злочину та створюється у складі спеціального фонду державного бюджету згідно із ст. 24-2 Бюджетного кодексу України та ст. 3 Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України».

При цьому, як зазначає орган досудового розслідування, ані Порядком, ані Законом не було визначено напрямку використання бюджетних коштів, а саме субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах, як виконання проєктно-вишукувальних робіт.

На переконання органу досудового розслідування, з доданих до клопотання документів вбачається, що ОСОБА_1 достовірно знаючи, що зазначеним вище переліком не передбачено фінансування проведення будь-яких робіт по автомобільних дорогах загального користування місцевого значення, зокрема: «О1723375 Чорнухи-Лубни»; «О1715379 Миргород-Велика Багачка-Байрак-Поділ»; «О1710369 /Н-12/-Мала Рублівка-Рунівщина-/М-03/», умисно, з метою одержання неправомірної вигоди іншими юридичними особами, не маючи в розпорядженні Агентства коштів для фінансування проведення будь-яких робіт по цих автомобільних дорогах, в період листопада 2018 року підшукав та залучив для виконання робіт з розробки проєктно-кошторисної документації по капітальному ремонту вищевказаних трьох автомобільних доріг ТОВ «УСП «Укрбудпроект», ТОВ «УСП «Інспецпроект», ТОВ «СК Автострой», ТОВ «Держдорпроект», яким доручив виконання зазначених робіт штучно поділивши при цьому розробку проектно-кошторисної документації по зазначеним автомобільним дорогах на 22 окремі ділянки, які є лінійними обєктами інженерно-транспортної інфраструктури та замовив розробку проєктно-кошторисної документації по 22 ділянках зазначених автомобільних доріг.

В подальшому, як зазначає орган досудового розслідування, ОСОБА_1 06 грудня 2018 року підписав та подав на затвердження Голові Полтавської обласної державної адміністрації документ - «Перелік об`єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонтів автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам за бюджетною програмою 3131090 у 2018 році», до якого останнім був включений об`єкт капітального ремонту автомобільних доріг місцевого значення - «проєктно-вишукувальні роботи» обсягом фінансування 29 920 000 грн, без визначення у документі безпосередніх об`єктів, по яких будуть виконуватись такі роботи, що у подальшому дозволило приховати поділ розробки проєктно-кошторисної документації по цим трьм автомобільним дорогам. В подальшому цей перелік був погоджений 14 грудня 2018 року Державним агентством автомобільних доріг України та затверджений 17 грудня 2018 року розпорядженням Голови Полтавської обласної державної адміністрації №1094.

Як зазначає орган досудового розслідування, ОСОБА_6 провів процедуру закупівлі послуг з розробки проєктно-кошторисної документації з капітального ремонту автомобільних доріг О1723375 Чорнухи-Лубни»; «О1715379 Миргород-Велика Багачка-Байрак-Поділ»; «О1710369 /Н-12/-Мала Рублівка-Рунівщина-/М-03/» не в інтересах Агентства, а в інтересах ТОВ «УСП «Укрбудпроект», ТОВ «УСП «Інспецпроект», ТОВ «СК Автострой», ТОВ «Держдорпроект».

Потім зазначені автомобільні дороги були переведені на баланс Агентства і прийняті директором ОСОБА_1 та обліковані в якості основних засобів Агентства, після чого ним одноособово було прийнято рішення про штучний поділ трьох предметів закупівлі на окремі 22 ділянки. Для реалізації такого рішення ОСОБА_1 в період з 20 грудня 2018 року по 22 грудня 2018 року одноособово склав та підписав 22 протоколи засідання уповноваженої особи №№337-358 щодо затвердження змін в додаток до річного плану закупівель на 2018 рік, в якому 22 рази вказав про виконання потреби у закуплі проєктно-кошторисної документації по 22 ділянкам трьох автомобільних доріг загального користування місцевого значення, потреба в капітальному ремонті яких існувала в цілому, а не по окремим ділянкам. Після цього ОСОБА_1 склав, підписав і оприлюднив в електронній системі публічних закупівель Prozorro 22 зміни до річного плану закупівель на 2018 рік Агентства щодо планування проведення 22 закупівель послуг з розробки проєктно-кошторисної документації по 22 ділянкам трьох автомобільних доріг, зазначивши по кожній закупівлі очікувану вартість предмета закупівлі, яка складала менше 1,5 мільйона грн, що дало ОСОБА_1 можливість уникнути проведення процедури відкритих торгів.

Далі, за версією органу досудового розслідування, ОСОБА_1 в період з 20 по 22 грудня 2018 року уклав 22 договори на розробку проєктно-кошторисної документації по об`єктах капітального ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення, а саме: «О1723375 Чорнухи-Лубни»; «О1715379 Миргород-Велика Багачка-Байрак-Поділ»; «О1710369 /Н-12/-Мала Рублівка-Рунівщина-/М-03/», які не були включені до Переліку та відповідно виконання будь-яких робіт по цим об`єктам не було погоджено центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері дорожнього господарства - Державним агентством автомобільних доріг України та не було затверджено Полтавською обласною державною адміністрацією, а з метою виконання цих договорів, ОСОБА_1 особисто підписав платіжні доручення про перерахування коштів в загальній сумі 28 905 167, 19 грн з рахунку Агентства на рахунки ТОВ «УСП «Укрбудпроект», ТОВ «УСП «Інспецпроект», ТОВ «СК Автострой», ТОВ «Держдорпроект».

Відповідно до висновку експертів за результатами проведення комплексної комісійної судової будівельно-технічної та економічної експертизи від 26 січня 2021 року №31393/20-49/31394/20-44/31395/20-71/799-808/21-49/809-818/21-44/819/826/21-71, розмір матеріальної шкоди (збитків) Агентства внаслідок завищення вартості розробки проектної документації по 22 об`єктах капітального ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення /Н-12/ - Мала Рублівка - Рунівщина - /М-03/, Миргород - Велика Багачка - Байрак - Поділ, Чорнухи - Лубни виконавців ТОВ «СК Автострой», ТОВ «Держдорпроект», ТОВ «УСП Інспецпроект», ТОВ «УСП «Укрбудпроект» у порівнянні з вартістю розроблення проектної документації, яка розрахована по ДСТУ Б Д.1.1-7:2013, розрахунково становить 5 521 009, 41 грн.

Дослідивши дії директора Агентства ОСОБА_1 пов`язанні з проведенням 22 закупівель послуг з розробки проєктно-кошторисної документації по 22 ділянкам трьох лінійних об`єктів дорожньо-транспортної інфраструктури - автомобільних доріг загального користування місцевого значення «О1723375 Чорнухи-Лубни»; «О1715379 Миргород-Велика Багачка-Байрак-Поділ»; «О1710369 /Н-12/-Мала Рублівка-Рунівщина-/М-03/» та не вирішуючи питання про доведеність вини та правильність кваліфікації дій ОСОБА_1, виходячи лише з фактичних обставин, які містяться в поданих та досліджених в судовому засіданні матеріалах, слідчий суддя приходить до висновку, що обґрунтованість підозри щодо вчинення ним кримінальних правопорушень є мінімальною, тож обставини здійснення підозрюваним конкретних дій і доведеність його вини у вчиненні умисного злочину потребують подальшої перевірки під час досудового розслідування та оцінки у сукупності з іншими доказами у кримінальному провадженні. Водночас, оскільки така підозра при цьому не є вочевидь необґрунтованою, то, на думку слідчого судді, вона відповідає стандарту переконання «обґрунтована підозра» в такій мірі, що на даному етапі виправдовує подальше розслідування задля поглибленої перевірки законності використання державного і місцевого бюджетів, з огляду також на значний суспільний інтерес - серйозну, обґрунтовану зацікавленість суспільства до такого питання.

Аналогічних висновків слідчий суддя дійшов під час розгляду клопотання детектива про застосування до ОСОБА_1 запобіжного заходу в межах цього ж кримінального провадження (ухвала від 29 вересня 2022 року у справі № 991/4156/22).

Щодо наявності підстав для застосування до підозрюваного ОСОБА_1 заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від посади.

У клопотанні детектив посилається на те, що підозрюваний ОСОБА_1, виконуючи свої службові обов`язки на посаді директора ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області», налагодив та підтримує відносини з особами, які займають керівні ланки у різних правоохоронних органах, органах державної влади регіону, що свідчить про те, що останній, перебуваючи на посаді, для уникнення кримінальної відповідальності, може використати свої владні повноваження та зв`язки для незаконного впливу на свідків та інших учасників у цьому ж кримінальному провадженні, а також перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, а саме: створювати умови щодо затягування досудового розслідування та перешкоджати встановленню істини у справі.

Як встановлено в судовому засіданні та документально підтверджується долученими до клопотання матеріалами, Розпорядженням Голови Полтавської обласної державної адміністрації №155 від 02 березня 2018 року прийнято рішення про створення юридичної особи публічного права - ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області», виконання обов`язків директора покладено на ОСОБА_1 20 липня 2018 року Розпорядженням Голови Полтавської обласної державної адміністрації №104-к ОСОБА_1 призначено на посаду ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області», на умовах трудового контракту, терміном на п`ять років. 23 липня 2018 року згідно з Наказом ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» №18/1-К ОСОБА_1 приступив до виконання обов`язків директора Агентства.

З витягу із наказу начальника ІНФОРМАЦІЯ_2 (по стройовій частині) №37 від 24 лютого 2022 року вбачається, що ОСОБА_1 призваний по мобілізації ІНФОРМАЦІЯ_2 та приступив до виконання службових обов`язків за посадою старшого офіцера четвертого відділу ІНФОРМАЦІЯ_2.

Згідно наказу директора ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» №10-к від 07 лютого 2022 року у разі тимчасової відсутності директора ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» виконання його посадових обов`язків забезпечується - першим заступником директора ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області».

Розпорядженням Полтавської обласної військової адміністрації №57-К від 30 вересня 2022 року ОСОБА_1 увільнений від роботи з 30 вересня 2022 року у зв`язку з призовом на військову службу України під час мобілізації. Виконання обов`язків директора ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» покладено на заступника директора з експлуатаційного утримання доріг та фінансово-економічних питань підприємства ОСОБА_7, що підтверджується також листом Полтавської обласної військової адміністрації від 06 жовтня 2022 року №9419/2/01-29. Крім того, відповідно до цього ж листа, документи щодо фінансової та господарської діяльності, які складалися, підписувалися чи подавалися до Полтавської обласної державної адміністрації від імені директора ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» ОСОБА_1 за період з 24 лютого по 30 вересня 2022 року відсутні.

Відповідно до актів від 30 вересня 2022 року за усною заявою здійснено заходи щодо блокування кваліфікованих сертифікатів та відкритих ключів ОСОБА_1 з реєстраційними номерами: НОМЕР_2 та НОМЕР_1.

В судовому засіданні прокурор зазначив, що ОСОБА_1 після 24 лютого 2022 року здійснював підписи платіжних доручень, які надавалися ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області», а також використовував свій електронний цифровий підпис на сайті «Прозоро». Крім цього, вважає розпорядження Полтавської обласної військової адміністрації №57-К від 30 вересня 2022 року про увільнення ОСОБА_1 юридично нікчемним.

Аналізуючи подані сторонами документи вбачається, що станом на момент розгляду клопотання - 07 жовтня 2022 року, підозрюваний ОСОБА_1 :

-є мобілізованою особою з 24 лютого 2022 року та приступив до виконання службових обов`язків за посадою старшого офіцера четвертого відділу ІНФОРМАЦІЯ_2;

-є увільненим від роботи, згідно з розпорядженням Полтавської обласної військової адміністрації №57-К від 30 вересня 2022 року у зв`язку з призовом на військову службу, а обов`язки директора ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» покладено на іншу особу;

-30 вересня 2022 року відбулося блокування кваліфікованих сертифікатів та відкритих ключів ОСОБА_1, як директора ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області»;

Усі визначені слідчим суддею вище обставини свідчать, що з 30 вересня 2022 року ОСОБА_1 тимчасово не перебуває на посаді директора ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» та не може використовувати надані цією посадою повноваження для незаконного впливу на свідків та інших учасників у цьому ж кримінальному провадженні або перешкоджати йому іншим чином, у зв`язку з чим, подане прокурором клопотання на момент його розгляду втратило актуальність, а запропонований захід забезпечення кримінального провадження є недієвим та не в змозі досягнути мети, на виконання якої він подається.

Твердження прокурора, що ОСОБА_1 підписував у березні 2022 року платіжні доручення та посилання на покази головного бухгалтера ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» не спростовують попередніх висновків слідчого судді, а характеризують лише особу підозрюваного.

Ризик впливу з боку підозрюваного ОСОБА_1 на свідків та інших учасників провадження був нівельований рішенням слідчого судді від 29 вересня 2022 року, яким було покладено обов`язок на підозрюваного утримуватися від спілкування зі свідками у цьому кримінальному провадженні.

Щодо доводів про нікчемність розпорядження про увільнення ОСОБА_1 слід зазначити, що слідчий суддя, не надаючи йому правового аналізу, враховує лише юридичні наслідки, які воно породжує.

Демобілізація підозрюваного ОСОБА_1, скасування розпорядження Полтавської обласної військової адміністрації №57-К від 30 вересня 2022 року або будь-які інші об`єктивні дані, які свідчать про відновлення підозрюваного на посаді і реально існують на момент розгляду в суді, можуть бути підставою для перегляду слідчим суддею висловленої позиції у цьому рішенні.

За таких обставин, клопотання детектива задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 131, 132, 154-158, 309, 372, 376 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання старшого детектива Національного бюро Першого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_13, погоджене прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_14, про застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від посади у кримінальному провадженні №52019000000000238 від 25 березня 2019 року стосовно ОСОБА_1 - відмовити

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Ухвала слідчого судді набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, ухвала слідчого судді, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_8