Search

Document No. 106869337

  • Date of the hearing: 20/10/2022
  • Date of the decision: 20/10/2022
  • Case №: 758/3123/16-к
  • Proceeding №: 52016000000000052
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Decision on the implementation of remote court proceedings
  • Presiding judge (HACC) : Kryklyvyi V.V.

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 758/3123/16-к

Провадження № 1-кп/4910/49/19

УХВАЛА

20 жовтня 2022 року місто Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі: головуючого ОСОБА_2., суддів ОСОБА_3., ОСОБА_4.,

розглянувши питання щодо проведення судового засідання у режимі відеоконференції у справі за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України,

в с т а н о в и в :

На розгляді Вищого антикорупційного суду перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

Чергове судове засідання у зазначеному кримінальному провадженні було призначено на 19.10.2022. Однак, у судове засідання обвинувачений ОСОБА_1 не з`явився. У день засідання його захисник ОСОБА_5 повідомив, що обвинувачений ОСОБА_1 призваний на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період та наразі знаходиться у військовій частині.

На підтвердження вказаних обставин надав суду копію повістки ІНФОРМАЦІЯ_1 (далі - ІНФОРМАЦІЯ_2 ) про призов на військову службу.

З огляду на викладене, суд вважає за необхідне за власною ініціативою вирішити питання про здійснення дистанційного судового провадження за участі обвинуваченого ОСОБА_1 . Разом з цим, згадане організаційне питання знаходиться поза межами здійснення кримінального провадження, тому його вирішення можливе за відсутності учасників судового провадження та без проведення судового засідання.

Так, відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 318 КПК України судовий розгляд здійснюється з обов`язковою участю сторін кримінального провадження, зокрема обвинуваченого, та має бути проведений і завершений протягом розумного строку, тобто об`єктивно необхідного строку для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень.

Пунктами 1, 4 ч. 1 ст. 336 КПК України передбачено, що судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин, а також у разі необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження.

Згідно із ч. 2 ст. 336 КПК України суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. Суд не має права прийняти рішення про здійснення дистанційного судового провадження, в якому поза межами приміщення суду перебуває обвинувачений, якщо він проти цього заперечує, крім випадків здійснення дистанційного судового провадження в умовах воєнного стану.

У зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України Указом Президента України № 67/2022 від 24.02.2022, затвердженим Законом України № 2102-ІХ від 24.02.2022, на території України введено воєнний стан та запроваджено заходи правового режиму воєнного стану терміном на 30 діб, який згодом продовжено до 21.11.2022.

Вирішуючи питання щодо здійснення дистанційного судового провадження, колегія суддів звертає увагу на те, що зі змісту зазначеної вище повістки вбачається, що у зв`язку з призовом на військову службу у Збройні сили України старший лейтенант ОСОБА_1 зобов`язаний з`явитися на 19.10.2022 о 08:00 до 6 відділу ІНФОРМАЦІЯ_3, що знаходиться в смт. Ярмолинці Хмельницької області. Окрім того, в повістці зазначено номер військової частини, в якій ОСОБА_1 буде проходити військову службу, а саме військова частина № НОМЕР_1 .

Колегія суддів підкреслює, що військова частина № НОМЕР_1, в якій ОСОБА_1 ймовірно буде проходити військову службу, знаходиться у Хмельницькій області, де активних бойових зіткнень не відбувається, тобто згадана частина знаходиться у тиловому регіоні. Вказане дозволяє ОСОБА_1 брати участь у судових засіданнях у режимі відеоконференції, за виключенням випадків, коли неможливість участі у таких засіданнях пов`язана з виконанням ОСОБА_1 бойових наказів (розпоряджень) чи інших службових завдань.

Зазначені обставини у своїй сукупності свідчать про вірогідність об`єктивних перешкод для обвинуваченого щодо безпосередньої участі у судовому засіданні у приміщенні Вищого антикорупційного суду.

З огляду на викладене, вживаючи заходів для забезпечення оперативності, повноти та неупередженості судового провадження, враховуючи, що кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті у розумні строки, колегія суддів вважає за необхідне здійснювати дистанційне судове провадження з приміщення суду найбільш наближеного до місця проходження обвинуваченим військової служби, а саме Ярмолинецького районного суду Хмельницької області.

Разом з цим, колегія суддів звертає увагу на те, що згідно роз`яснень щодо окремих питань здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану, наданих Верховним Судом у листі № 1/0/2?22 від 03.03.2022, якщо через об`єктивні обставини учасник кримінального провадження не може брати участь у засіданні в режимі відеоконференцзв`язку за допомогою технічних засобів, визначених КПК України, як виняток можна допускати участь такого учасника в режимі відеоконференцзв`язку за допомогою інших засобів, при цьому треба звернути увагу на роз`яснення такому учаснику його процесуальних прав та обов`язків.

На підставі викладеного, керуючись ст. 336 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Здійснювати дистанційне судове провадження у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, між Вищим антикорупційним судом та Ярмолинецьким районним судом Хмельницької області.

Доручити відповідальним працівникам апарату Ярмолинецького районного суду Хмельницької області проведення всіх судових засідань в режимі відеоконференції за участі обвинуваченого.

Дату і час проведення судових засідань повідомляти учасникам судового розгляду та Ярмолинецькому районному суду Хмельницької області.

Копію ухвали направити учасникам судового провадження для відома.

Копію ухвали направити до Ярмолинецького районного суду Хмельницької області (32100, смт. Ярмолинці, вул. Петропавловська, 71) для організації виконання, а також до Військової частини № НОМЕР_1 для відома та вручення обвинуваченому ОСОБА_1 .

Роз`яснити учасникам судового провадження, що здійснення дистанційного провадження не є перешкодою для їх прибуття до Вищого антикорупційного суду для участі у судовому засіданні.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення й оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4