Search

Document No. 107005193

  • Date of the hearing: 05/11/2022
  • Date of the decision: 05/11/2022
  • Case №: 991/2632/22
  • Proceeding №: 42016000000003712
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Decision on exemption from criminal liability on the basis of Art. 49 of the Criminal Code of Ukraine in connection with the expiration of the statute of limitations, Decision on closing the criminal proceedings
  • Presiding judge (HACC) : Tkachenko O.V.

Справа № 991/2632/22

Провадження № 1-кп/991/43/22

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 жовтня 2022 року місто Київ

Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів - головуючого судді ОСОБА_7, суддів ОСОБА_8 та ОСОБА_9 (надалі - суд),

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_10

прокурора ОСОБА_11

захисників ОСОБА_12

обвинуваченого ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні під час підготовчого судового провадження клопотання захисника ОСОБА_12 про звільнення обвинуваченого ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності за закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження стосовно нього у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань (надалі - ЄРДР) 28 листопада 2016 року за № 42016000000003712 за обвинуваченням:

ОСОБА_1 (народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Донецьк, громадянин України, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ) у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 369-2 КК України,

ВСТАНОВИВ:

11 листопада 2019 року до Вищого антикорупційного суду з Печерського районного суду міста Києва надійшов обвинувальний акт з матеріалами судового провадження у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР 28 листопада 2016 року за № 42016000000003712, за обвинуваченням ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 369-2 КК України, ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України, ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України та ОСОБА_6 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 368, ч. 2 ст. 369-2 КК України.

Ухвалою Вищого антикорупційного суду від 12 листопада 2019 року у зазначеному кримінальному провадженні було призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою Вищого антикорупційного суду від 30 травня 2022 року обвинуваченого ОСОБА_1 оголошено в розшук, а судове провадження стосовно нього зупинене.

Ухвалою Вищого антикорупційного суду від 22 липня 2022 року задоволено клопотання захисника ОСОБА_12 про виділення з матеріалів кримінального провадження в окреме судове провадження матеріалів стосовно ОСОБА_1 . Матеріали виділеного окремого (кримінального) судового провадження стосовно обвинуваченого ОСОБА_1, системою автоматизованого розподілу передано раніше визначеному складу суду та присвоєно єдиний унікальний номер судової справи № 991/2632/22 (провадження № 1-кп/991/43/22).

05 вересня 2022 року до Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання адвоката ОСОБА_12, який здійснює захист обвинуваченого ОСОБА_1, про призначення до розгляду виділеного окремого судового (кримінального) провадження стосовно ОСОБА_1 та звільнення останнього від кримінальної відповідальності за закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності у вищевказаному кримінальному провадженні, а також закриття кримінального провадження в частині обвинувачення ОСОБА_1 . Своє клопотання обґрунтовує тим, що кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 369-2 КК України, є нетяжким злочином, а з дня виникнення обставин, які стали підставою для внесення відомостей до ЄРДР щодо обвинуваченого ОСОБА_1, пройшло більше п`яти років, тому строк для притягнення особи до кримінальної відповідальності минув.

У судовому засіданні захисник ОСОБА_12 клопотання про звільнення обвинуваченого ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження щодо нього підтримав та просив задовольнити з наведених у ньому підстав.

Обвинувачений ОСОБА_1 просив закрити кримінальне провадження щодо нього та звільнити від кримінальної відповідальності. Також повідомив, що йому відома суть обвинувачення у кримінальному правопорушенні, яке йому інкримінують, підстава звільнення від кримінальної відповідальності, а також можливість проведення (участі) судового провадження в повному обсязі в загальному порядку.

Прокурор не заперечував щодо закриття кримінального провадження щодо обвинуваченого ОСОБА_1 . Також зазначив, що йому не відомо про зупинення чи переривання строків давності у цьому кримінальному провадженні.

Суд дослідив матеріали кримінального провадження, заслухав думки його учасників і дійшов висновку, що клопотання захисника підлягає частковому задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 21 КПК України, кожному гарантується право на справедливий розгляд та вирішення справи в розумні строки незалежним і неупередженим судом, створеним на підставі закону.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 28 КПК України, під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до вимог ч. 1 та ч. 4 ст. 286 КПК України, звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом. Якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 288 КПК України, суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до вимог п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти такі рішення: закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених п. п. 4-8, 10 ч. 1 або ч. 2 ст. 284 КПК України.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 4 КК України (в редакції закону № 1666-VIII від 06 жовтня 2016 року), злочинність і караність, а також інші кримінально-правові наслідки діяння визначаються законом про кримінальну відповідальність, що діяв на час вчинення цього діяння.

Відповідно до вимог ч. 1ст. 12 КК України (в редакції закону № 1666-VIII від 06 жовтня 2016 року), закон про кримінальну відповідальність, що скасовує злочинність діяння, пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, має зворотну дію у часі, тобто поширюється на осіб, які вчинили відповідні діяння до набрання таким законом чинності, у тому числі на осіб, які відбувають покарання або відбули покарання, але мають судимість.

Відповідно до вимог ч. ч. 1, 3 ст. 12 КК України (в редакції закону № 1666-VIII від 06 жовтня 2016 року), залежно від ступеня тяжкості злочини поділяються на злочини невеликої тяжкості, середньої тяжкості, тяжкі та особливо тяжкі. Злочином середньої тяжкості є злочин, за який передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п`яти років.

Відповідно до вимог ч. ч. 1, 3, 4 ст. 12 КПК України, кримінальні правопорушення поділяються на кримінальні проступки і злочини. Злочини поділяються на нетяжкі, тяжкі та особливо тяжкі. Нетяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п`яти років.

Відповідно до вимог ч. ч. 1-2 ст. 44 КК України (в редакції закону № 1666-VIII від 06 жовтня 2016 року), особа, яка вчинила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Відповідно до вимог п. 3 ч. 1, ч. 2 та ч. 3 ст. 49 КК України (в редакції закону № 1666-VIII від 06 жовтня 2016 року), особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки: п`ять років - у разі вчинення злочину середньої тяжкості. Перебіг давності зупиняється, якщо особа, що вчинила злочин, ухилилася від досудового слідства або суду. У цих випадках перебіг давності відновлюється з дня з`явлення особи із зізнанням або її затримання. У цьому разі особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з часу вчинення злочину минуло п`ятнадцять років. Перебіг давності переривається, якщо до закінчення зазначених у частинах першій та другій цієї статті строків особа вчинила новий злочин середньої тяжкості, тяжкий або особливо тяжкий злочин. Обчислення давності в цьому разі починається з дня вчинення нового злочину. При цьому строки давності обчислюються окремо за кожний злочин.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 369-2 КК України (в редакції закону № 1666-VIII від 06 жовтня 2016 року), прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, або пропозиція чи обіцянка здійснити вплив за надання такої вигоди караються штрафом від семисот п`ятдесяти до однієї тисячі п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від двох до п`яти років.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 369-2 КК України, прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, або пропозиція чи обіцянка здійснити вплив за надання такої вигоди караються штрафом від двох тисяч до п`яти тисяч п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від двох до п`яти років.

Зі змісту ст. 49 КК України видно, що звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності є обов`язковим і застосовується за таких умов: 1) вчинення особою кримінального правопорушення; 2) з дня вчинення кримінального правопорушення і до набрання вироком законної сили минули визначені ч. 1 ст. 49 КК строки давності; 3) особа не ухилялася від досудового розслідування або суду; 4) особа до закінчення зазначених у ч. 1 ст. 49 КК строків не вчинила нового злочину.

З матеріалів судової справи видно, що вказаний обвинувальний акт з матеріалами судового провадження у зазначеному кримінальному провадженні надійшов до Вищого антикорупційного суду на підставі ухвали Касаційного кримінального суду у складі Верховного суду від 28 жовтня 2019 року у цьому кримінальному провадженні, якою вирішено питання про направлення кримінального провадження до Вищого антикорупційного суду та встановлена його належність до предметної підсудності останнього.

Відповідно до обвинувального акта, ОСОБА_1 обвинувачується в одержанні за попередньою змовою групою осіб неправомірної вигоди в сумі 11 000 доларів США, що, станом на дату вчинення - 08 листопада 2016 року, становить 281 277, 20 грн (за офіційним курсом Національного банку України), для себе (групи осіб у складі обвинувачених ОСОБА_1, ОСОБА_3 та ОСОБА_2 ) за вплив на прийняття рішення особами, уповноваженими на виконання функцій держави, а саме народними депутатами України щодо реалізації права законодавчої ініціативи (внесення до Верховної Ради України законопроектів) у сфері законодавчого врегулювання промислового видобутку бурштину в Україні, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 369-2 КК України.

Кримінальне правопорушення, інкриміноване обвинуваченому ОСОБА_1 та передбачене ч. 2 ст. 369-2 КК України, станом час його вчинення належало до злочинів середньої тяжкості, а на теперішній час належить до нетяжких злочинів. Враховуючи, що санкція ч. 2 ст. 369-2 КК України в редакції закону № 1666-VIII від 06 жовтня 2016 року пом`якшує кримінальну відповідальність, а саме зменшує розмір штрафу, суд приходить до висновку про необхідність застосування цієї норми в редакції закону, який діяв на час вчинення цього діяння.

З огляду на зазначені вище норми матеріального та процесуального права, суд повинен невідкладно розглянути клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, якщо під час судового розгляду провадження, що надійшло до суду з обвинувальним актом, одна із сторін цього провадження звернеться до суду з таким клопотанням. При цьому, суд має з`ясувати думку сторін щодо закриття кримінального провадження за такою підставою, у разі згоди обвинуваченого (засудженого) розглянути питання про звільнення останнього від кримінальної відповідальності.

05 вересня 2022 року захисник ОСОБА_12 подав до суду клопотання про звільнення обвинуваченого ОСОБА_1, від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження стосовно нього. У підготовчому судовому засіданні також було встановлено, що обвинувачений раніше не судимий, немає відомостей щодо вчинення ним нових злочинів, кримінальне правопорушення, у вчиненні якого він обвинувачується, вчинене 08 листопада 2016 року та належало до злочину середньої тяжкості (на теперішній час - нетяжкого злочину), а відтак строк давності у п`ять років закінчився 07 листопада 2021 року о 24 год 00 хв. Суд роз`яснив обвинуваченому підстави та наслідки звільнення його від кримінальної відповідальності, із чим він погодився та не вимагав здійснювати провадження в повному обсязі в загальному порядку.

Враховуючи, викладене, а також те, що ОСОБА_1 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 369-2 КК України, суд приходить до висновку про необхідність звільнити останнього від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України, у зв`язку з закінченням строків давності, а кримінальне провадження № 42016000000003712 від 28 листопада 2016 року в частині обвинувачення ОСОБА_1 - закрити.

За таких обставин суд приходить до висновку, що клопотання захисника ОСОБА_12 про звільнення обвинуваченого ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності за закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності та закриття провадження стосовно нього підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12, 49 КК України, ст. ст. 284-288, 372, 376, 532 КПК України суд,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання захисника ОСОБА_12 про звільнення обвинуваченого ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності за закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження стосовно нього - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 (народився ІНФОРМАЦІЯ_1 ) від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 369-2 КК України, на підставі ст. 49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Кримінальне провадження № 42016000000003712 від 28 листопада 2016 року в частині обвинувачення ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 369-2 КК України, на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України - закрити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду через Вищий антикорупційний суд протягом семи днів з дня проголошення ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Головуючий суддя ОСОБА_7

Судді -

ОСОБА_8

ОСОБА_9