Search

Document No. 108228920

  • Date of the hearing: 26/12/2022
  • Date of the decision: 26/12/2022
  • Case №: 991/6527/22
  • Proceeding №: 42022000000000182
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Bitsiuk A.V.

Справа № 991/6527/22

Провадження 1-кс/991/6555/22

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 грудня 2022 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, за участю секретаря ОСОБА_2, захисника ОСОБА_3, при розгляді клопотання захисника ОСОБА_3, який діє в інтересах підозрюваного ОСОБА_4, про призначення експертизи в кримінальному провадженні №42022000000000182,

ВСТАНОВИВ:

До Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання захисника ОСОБА_3, який діє в інтересах підозрюваного ОСОБА_4, про призначення експертизи в кримінальному провадженні №42022000000000182 від 02.02.2022 року (далі - Кримінальне провадження), та відповідно до прохальної частини клопотання захисник просить призначити у Кримінальному провадженні додаткову судову експертизу відео-звукозапису із вирішенням питань згідно переліку, вказаного у Клопотанні, проведення якої доручити експертам Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України, що знаходиться за адресою: вул. Миколи Василенка, 3, м. Київ, 03113 (далі - Клопотання).

Клопотання мотивоване тим, що основний доказ складу злочину, інкримінованого ОСОБА_4, а саме висновок експертів Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» № 4040/4681-4691 від 14.02.2022 за результатом проведення судової експертизи відео-, звукозапису, з якого слідує, що ознак, монтажу, переривання, змін не виявлено; слова (фрази, репліки) належать ОСОБА_4, отриманий із порушенням вимог КПК України містить ознаки очевидно недопустимого доказу, в діях залучених експертів вбачаються ознаки особистої зацікавленості, під час проведення експертизи експерти проявили упередженість, надані на дослідженні об`єкти не дозволяють надати відповіді на поставлені детективом перед експертами запитання, що свідчить про наявність підстав для призначення додатковї експертизи відео- звукозапису, із наданням зразків голосу, до іншої експертної установи; матеріали Кримінального провадження (оригінальна фонограма, оригінальний пристрій, яким фонограма зафіксована, - портативна камера поліцейського ОСОБА_5, зразки голосу ОСОБА_4 ), які необхідно надати для проведення даної експертизи, перебувають у розпорядженні НАБУ та САП, що унеможливлює призначення вказаної судової експертизи.

В ході судового розгляду було встановлено, що досудове розслідування у Кримінальному провадженні завершено, до Вищого антикорупційного суду направлено обвинувальний акт, складений у Кримінальному провадженні, що стороною захисту в судовому засіданні не заперечувалося. У зв`язку із зазначеним перед учасниками Кримінального провадження винесено на розгляд питання щодо можливості розгляду Клопотання по суті слідчим суддею на даній стадії Кримінального провадження.

Особа, яка подала клопотання, - адвокат ОСОБА_3 в судовому засіданні зазначив, що факт направлення до суду обвинувального акту, складеного у Кримінальному провадженні відносно ОСОБА_4, не підлягає додаткової перевірки, сторона захисту не ставить під сумнів відповідні обставини, однак вважав можливим здійснення слідчим суддею розгляду Клопотання по суті з огляду на положення ст. 3 КПК України, що стосуються визначення поняття «слідчий суддя» та «кримінальне провадження», при цьому, стаття 244 КПК України не містить обмежень щодо розгляду слідчим суддею клопотань про призначення експертизи по суті.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши думку особи, що звернулась із заявою, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні (п. 18 ч. 1 ст. 3 КПК України).

Кримінальне провадження - досудове розслідування і судове провадження, процесуальні дії у зв`язку із вчиненням діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (п. 10 ч. 1 ст. 3 КПК України).

Досудове розслідування - стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності (п. 5 ч. 1 ст. 3 КПК України).

Судове провадження - кримінальне провадження у суді першої інстанції, яке включає підготовче судове провадження, судовий розгляд і ухвалення та проголошення судового рішення, провадження з перегляду судових рішень в апеляційному, касаційному порядку, а також за нововиявленими або виключними обставинами (п. 24 ч. 1 ст. 3 КПК України).

Розділ ІІІ КПК України визначає які процесуальні дії можуть бути проведені під час Досудового розслідування у кримінальному провадженні. Зокрема, даний розділ містить статті, які встановлюють підстави проведення експертизи (ст.242), порядок залучення експерта (ст. 243), порядок розгляду слідчим суддею клопотання про проведення експертизи (ст. 244) саме на стадії Досудового розслідування.

Так, у відповідності положень вказаних статей для проведення експертизи може бути залучений експерт слідчим суддею за клопотанням сторони захисту у випадках та порядку, передбачених статтею 244 цього Кодексу, яке розглядається в кримінальних провадженнях щодо кримінальних правопорушень, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, слідчим суддею Вищого антикорупційного суду.

Розділ ІV КПК України визначає які процесуальні дії можуть бути проведені під час Судового провадження у кримінальному провадженні.

Так, виходячи з положень статі 315 Глави 27 цього Розділу, визначено які клопотання можуть бути розглянуті під час Підготовчого провадження, а саме клопотання про здійснення судового виклику певних осіб до суду для допиту; про витребування певних речей чи документів; про здійснення судового розгляду в закритому судовому засіданні; про обрання, зміну, продовження чи скасування заходів забезпечення кримінального провадження; про розгляд кримінального провадження стосовно обвинуваченого колегіально судом у складі трьох суддів у випадку, якщо обвинувачується у вчиненні злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років.

Відповідний перелік клопотань, які можуть бути розглянуті судом під час Підготовчого провадження, є вичерпним.

Виходячи з положень ст. 332 Глави 28 вказаного Розділу вбачається, що під час Судового розгляду питання про призначення та проведення експертизи за клопотанням сторін кримінального провадження вирішує суд.

З огляду на вищевикладені положення закону вбачається, що слідчий суддя наділений повноваженнями здійснювати судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, зокрема, під час розгляду клопотання про призначення експертизи у кримінальному провадженні, лише на такій стадії кримінального провадження як досудове розслідування, яка закінчується, зокрема, направленням до суду обвинувального акта.

Крім того, вбачається, що КПК України не містить положень, які визначають хто розглядає клопотання сторін кримінального провадження про призначення експертизи на стадії завершення досудового розслідування та направленням до суду обвинувального акта, а також під час Підготовчого провадження, - слідчий суддя чи суд.

Під час судового розгляду Клопотання встановлено, що досудове розслідування у Кримінальному провадженні, в рамках якого подане Клопотання, завершено, до Вищого антикорупційного суду направлено обвинувальний акт, складений у Кримінальному провадженні, який надійшов до суду, судовий розгляд за обвинувальним актом ще не призначено.

Отже, наразі, у Кримінальному провадженні така стадія як Досудове розслідування вже завершена, а така стадія як Судовий розгляд ще не розпочалася.

Таким чином, внаслідок відповідної прогалини у законодавстві - відсутність правових норм, якими врегульовано порядок розгляду клопотань сторони кримінального провадження про призначення експертизи після закінчення досудового розслідування та направлення до суду обвинувального акта, а також під час Підготовчого провадження, з урахуванням відсутності у КПК України положень, які б встановлювали пряму заборону слідчому судді здійснювати розгляд таких клопотань на вказаній стадії Кримінального провадження, з метою дотримання у Кримінальному провадженні прав та інтересів сторони захисту, яка звернулася до слідчого судді з Клопотанням, виконання завдань кримінального провадження щодо швидкого розгляду поданих стороною кримінального провадження заяв/скарг/клопотань, забезпечення дотримання засад кримінального провадження, зокрема, забезпечення кожному доступу до правосуддя, вирішення справи в розумні строки, слідчий суддя дійшов висновку про можливість розгляду слідчим суддею Клопотання сторони захисту про призначення експертизи по суті та здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні під час розгляду Клопотання.

Керуючись ст.ст. 242-244, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Продовжити розгляд клопотання сторони захисту про призначення експертизи.

Слідчий суддя ОСОБА_1