Search

Document No. 108576114

  • Date of the hearing: 25/01/2023
  • Date of the decision: 25/01/2023
  • Case №: 991/502/23
  • Proceeding №: 52019000000000862
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Movchan N.V.

Справа № 991/502/23

Провадження 1-кс/991/503/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 січня 2023 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2, розглянувши клопотання захисника підозрюваного ОСОБА_3 - адвоката ОСОБА_4 про проведення судового засідання у режимі відеоконференції,

УСТАНОВИВ:

У провадженні слідчого судді Вищого антикорупційного суду перебуває клопотання детектива Національного бюро П`ятого відділу детективів Третього підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_5, погоджене із заступником Генерального прокурора - керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ОСОБА_6, про продовження строку досудового розслідування кримінального провадження № 52019000000000862 від 03.10.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України.

Судове засіданні з розгляду вказаного клопотання призначено на 13 год 00 хв 25.01.2023.

Засобами електронної пошти на адресу Вищого антикорупційного суду від захисника ОСОБА_4 надійшло клопотання про проведення розгляду цього клопотання за участі підозрюваного ОСОБА_3 в режимі відеоконференції із ДУ «Київський слідчий ізолятор» з огляду на стан здоров`я підозрюваного ОСОБА_3, щоперешкоджає етапуванню останнього до суду.

Дослідивши клопотання, матеріали справи, слідчий суддя дійшов такого висновку.

На даний час підозрюваний ОСОБА_3 утримується в Державній установі «Київський слідчий ізолятор».

Відповідно до ч. 3 ст. 295-1 КПК України, слідчий суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку досудового розслідування протягом трьох днів з дня його одержання, але в будь-якому разі до спливу строку досудового розслідування, за участю слідчого або прокурора, а також підозрюваного та його захисника, у разі розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру.

Частинами 1 та 2 ст. 336 КПК України передбачено, що судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема, у разі: неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин; наявності інших підстав, визначених судом достатніми. Суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження.

Відповідно до ч. 4, 6 цієї статті якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистанційно, тримається в установі попереднього ув`язнення або установі виконання покарань, обов`язок вручити такій особі пам`ятку про її процесуальні права, перевірити її документи, що посвідчують особу, та перебувати поряд з нею до закінчення судового засідання покладаються на службову особу такої установи.

З огляду на зазначені положення закону, з метою забезпечення участі підозрюваного ОСОБА_3 у судовому засіданні Вищого антикорупційного суду, а також забезпечення виконання вимог кримінального процесуального законодавства щодо розгляду клопотання у строк, визначений ч. 3 ст. 295-1 КПК України, слідчий суддя вважає за необхідне судове засідання по розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування здійснювати у режимі відеоконференції з приміщення Державної установи «Київський слідчий ізолятор».

Керуючись ст. 107, 295-1, 336, 372, 376 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Судове засідання, яке призначене на 25 січня 2023 року о 13 год 00 хв, а також всі наступні судові засідання з розгляду цього клопотання, провести у залі судових засідань Вищого антикорупційного суду за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик 42-А, у режимі відеоконференції.

Доручити службовим особами Державної установи «Київський слідчий ізолятор» забезпечити проведення відеоконференції з Вищим антикорупційним судом 25 січня 2023 року о 13 год 00 хв, а також всі наступні судові засіданні за участю підозрюваного ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Доручити службовим особам Державної установи «Київський слідчий ізолятор» вручити підозрюваному ОСОБА_3, пам`ятку про процесуальні права та обов`язки, встановити його особу та перебувати поряд з ним до закінчення судового засідання.

Копію ухвали про розгляд клопотання у судовому засіданні в режимі відеоконференції направити негайно до Державної установи «Київський слідчий ізолятор» для організації її виконання, захиснику та підозрюваному для відома.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1