Search

Document No. 109665634

  • Date of the hearing: 28/03/2023
  • Date of the decision: 28/03/2023
  • Case №: 991/2340/23
  • Proceeding №: 52019000000000334
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Sikora K.O.

Справа № 991/2340/23

Провадження № 1-кс/991/2367/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 березня 2023 року м. Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, перевіривши матеріали скарги адвоката ОСОБА_2 на постанову про зупинення досудового розслідування та оголошення розшуку підозрюваного у межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17 квітня 2019 року за № 52019000000000334,

В С Т А Н О В И ЛА :

І. Суть скарги

15 березня 2023 року до Вищого антикорупційного суду надійшла зазначена скарга, у якій скаржник просив поновити строк подання скарги на постанову детектива Національного антикорупційного бюро України (надалі - НАБУ) про зупинення досудового розслідування та оголошення розшуку підозрюваного від 21 березня 2022 року та скасувати зазначену постанову.

У скарзі зазначено, що постанова детектива була вмотивована невстановленням місцезнаходження підозрюваної ОСОБА_3, попри вжиття детективом заходів, спрямованих на виклик підозрюваної (виклик на допит телефонним зв`язком шляхом надсилання повідомлень на останній відомий номер телефону, а також скерування повістки про виклик до НАБУ поштовим зв`язком). Постанова була отримана стороною захисту у березні 2022 року.

Проте 06 березня 2023 року детектив вручив адвокату ОСОБА_2 матеріали клопотання про обрання відносно підозрюваної ОСОБА_3 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, з яких захисник дізнався, що виклики ОСОБА_3 здійснювалися на телефонний номер, яким вона не користувалася.

У зв`язку з тим, що ця обставина не була відома адвокату ОСОБА_2 раніше, він просив поновити строк оскарження зазначеної постанови.

ІІ. Оцінка слідчого судді

Дослідивши зазначену скаргу та додані до неї матеріали, слідчий суддя дійшла наступних висновків.

Оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування є складовою судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальних провадженнях.

Пунктом 2 ч. 1 ст. 303 КПК України визначено право оскарження рішення слідчого про зупинення досудового розслідування захисником підозрюваного.

Водночас це право не є абсолютним, та можливість його реалізації законодавчо обмежена у часі десятиденним строком з моменту вчинення відповідної дії або бездіяльності (ч. 1 ст. 304 КПК України). Якщо рішення слідчого оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Адвокат ОСОБА_2 зазначив, що отримав оскаржувану постанову у березні 2022 року, отже станом на теперішній час десятиденний строк її оскарження пропущений.

Відповідно до ч. 3 ст. 304 КПК України при вирішенні питання про відкриття провадження за скаргою слідчому судді належить, зокрема, перевіряти, чи подано скаргу у передбачений кримінальним процесуальним законом строк.

Частина 1 ст. 117 КПК України передбачає можливість поновлення пропущеного із поважних причин строку за клопотанням заінтересованої особи ухвалою слідчого судді.

Кримінальний процесуальний закон не визначає критеріїв поважності причин пропуску процесуального строку, втім, виходячи із системного аналізу його норм, під поважними причинами пропущення процесуального строку слід розуміти неможливість особи подати заяву у визначений законом строк у зв`язку з такими обставинами, які були чи об`єктивно є непереборними, тобто не залежали від волевиявлення особи, пов`язані дійсно з істотними обставинами, перешкодами чи труднощами, що унеможливлювали або ускладнили можливість своєчасного звернення до суду у визначений законом строк (постанова Касаційного кримінального суду Верховного Суду від 23 січня 2020 року у справі № 334/3446/15-к).

Адвокат ОСОБА_2 отримав оскаржувану постанову у березні 2022 року, а отже мав можливість ознайомитися з мотивами ухваленого рішення, зокрема, щодо виклику ОСОБА_3 у період з 14 по 18 березня 2022 року телефоном та засобами поштового зв`язку, а також перевірити відповідність цих мотивів фактичним обставинам щодо здійснення або нездійснення викликів в цей період підозрюваної (як телефоном, так засобами поштового зв`язку). За результатами ознайомлення зі змістом оскаржуваної постанови адвокат мав можливість реалізувати свою незгоду з нею шляхом її оскарження, втім, не скористався таким правом.

Захисник не навів жодних обставин, які б свідчили про наявність у нього перешкод для подання скарги, які б мали непереборний характер та не залежали б від його волі. Такий висновок слідчого судді також ґрунтується на тій обставині, що стосовно підозрюваної не здійснюється спеціальне досудове розслідування, що могло б свідчити про обмежену можливість спілкування підозрюваної з захисником і відсутність можливості з`ясувати ці обставини (отримання або неотримання телефонних дзвінків та повістки на адресу реєстрації).

За таких обставин у задоволенні клопотання адвоката ОСОБА_2 про поновлення строку оскарження постанови детектива НАБУ про зупинення досудового розслідування та оголошення розшуку підозрюваного від 21 березня 2022 року слід відмовити.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 304 КПК України скарга повертається, якщо подана після закінчення строку, передбаченого ч. 1 цієї статті, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або слідчий суддя за заявою особи не знайде підстав для його поновлення.

Отже, скаргу належить повернути особі, яка її подала.

На підставі викладеного, керуючись статтями 304, 309, 372 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И Л А :

1. У задоволенні клопотання адвоката ОСОБА_2 про поновлення строку оскарження постанови детектива НАБУ про зупинення досудового розслідування та оголошення розшуку підозрюваного від 21 березня 2022 року - відмовити.

2. Скаргу адвоката ОСОБА_2 на постанову про зупинення досудового розслідування та оголошення розшуку підозрюваного у межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17 квітня 2019 року за № 52019000000000334, - повернути особі, яка її подала.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду упродовж 5-ти днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1