Search

Document No. 111546477

  • Date of the hearing: 15/06/2023
  • Date of the decision: 15/06/2023
  • Case №: 991/5202/23
  • Proceeding №: 42019171190000068
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Strohyi I.L.

Справа № 991/5202/23

Провадження № 1-кс/991/5223/23

УХВАЛА

15 червня 2023 року місто Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, за участі секретаря судового засідання - ОСОБА_2, розглянувши питання призначення захисника з Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві,

у с т а н о в и в:

1.На розгляд слідчого судді Вищого антикорупційного суду (далі - слідчий суддя, ВАКС) надійшло клопотання старшого детектива Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_3, погоджене прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 про дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування.

2.Із клопотання вбачається, що у цьому кримінальному провадженні про підозру повідомлено ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (далі - КК).

3.Відповідно до ч. 1 ст. 297-3 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) клопотання про здійснення спеціального досудового розслідування розглядається слідчим суддею не пізніше десяти днів з дня його надходження до суду за участі особи, яка подала клопотання, та захисника. Якщо підозрюваний самостійно не залучив захисника, слідчий суддя зобов`язаний вжити необхідних заходів для залучення захисника.

4.Згідно з ч. 1 ст. 53 КПК слідчий суддя залучає захисника для проведення окремої процесуальної дії в порядку, передбаченому ст. 49 КПК, виключно у невідкладних випадках, коли є потреба у проведенні невідкладної процесуальної дії за участю захисника, а завчасно повідомлений захисник не може прибути для участі у проведенні процесуальної дії чи забезпечити участь іншого захисника або якщо підозрюваний, обвинувачений виявив бажання, але ще не встиг залучити захисника або прибуття обраного захисника неможливе.

5.Оскільки із матеріалів клопотання убачається, що в підозрюваного ОСОБА_5 відсутній захисник у цьому кримінальному провадженні, наявні підстави для залучення слідчим суддею захисника за призначенням.

6.Відповідно до частин 1, 2 ст. 49 КПК слідчий суддя зобов`язаний забезпечити участь захисника у кримінальному провадженні у випадках, якщо: (1) відповідно до вимог ст. 52 КПК участь захисника є обов`язковою, а підозрюваний, не залучив захисника; (2) підозрюваний заявив клопотання про залучення захисника, але за відсутністю коштів чи з інших об`єктивних причин не може його залучити самостійно; (3) слідчий суддя вирішить, що обставини кримінального провадження вимагають участі захисника, а підозрюваний, не залучив його. Захисник може бути залучений слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом в інших випадках, передбачених законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги. Слідчий суддя постановляє ухвалу, якою доручає відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правової допомоги, призначити адвоката для здійснення захисту за призначенням та забезпечити його прибуття у зазначені у постанові (ухвалі) час і місце для участі у кримінальному провадженні.

7.За таких обставин, задля розгляду клопотання про здійснення спеціального досудового розслідування, керуючись ч. 2 ст. 49 КПК, слідчий суддя вважає за необхідне доручити Регіональному центру органу з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві призначити адвоката для здійснення захисту за призначенням та забезпечити його прибуття до приміщення суду.

Керуючись статтями 369-372, 375, 376 КПК, слідчий суддя

п о с т а н о в и в:

Доручити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві призначити ОСОБА_5, підозрюваному у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК адвоката для участі у розгляді клопотання, та забезпечити його прибуття у судове засідання, яке відбудеться 21 червня 2023 року о 16 годині 00 хвилин у приміщенні Вищого антикорупційного суду (місто Київ, просп. Берестейський, 41).

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1