Search

Document No. 112230749

  • Date of the hearing: 17/07/2023
  • Date of the decision: 17/07/2023
  • Case №: 991/500/23
  • Proceeding №: 52022000000000024
  • Instance: HACC AC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC AC) : Semennykov O.Yu.

справа № 991/500/23

провадження № 11-кп/991/72/23

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА

УХВАЛА

17 липня 2023 року м. Київ

Суддя Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, розглянувши клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_2 адвоката ОСОБА_3 про проведення розгляду апеляційної скарги на вирок Вищого антикорупційного суду від 24 березня 2023 року у режимі відеоконференції,

ВСТАНОВИВ:

14 липня 2023 року на адресу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання адвоката ОСОБА_3 про проведення розгляду апеляційної скарги за його участю в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. В обґрунтування поданого клопотання адвокат посилається на запровадження на території України воєнного стану, існування загрози ракетних обстрілів та з метою економії процесуального часу просить здійснювати судове провадження в режимі відеоконференції.

Питання проведення судового засідання у кримінальному провадженні в режимі відеоконференції регулюється ст.336 КПК.

Так, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема, у необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження (п.4 ч.1 ст.336 КПК). Суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження (ч.2 ст.336 КПК).

У зв`язку з військовою агресією Російської Федерації в Україні з 24 лютого 2022 року введено воєнний стан. В умовах правового режиму воєнного стану суди, органи та установи системи правосуддя діють виключно на підставі, в межах повноважень та в спосіб, визначені Конституцією України та законами України. Повноваження судів, органів та установ системи правосуддя, передбачені Конституцією України, в умовах правового режиму воєнного стану не можуть бути обмежені (ст.12-2 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»).

У випадках, коли положення КПК не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені ч.1 ст.7 КПК (ч.6 ст.9 КПК).

До загальних засад кримінального провадження віднесені, серед іншого, забезпечення права на свободу та особисту недоторканність, змагальність сторін та диспозитивність, доступ до правосуддя. Якщо за об`єктивних обставин учасник провадження не може брати участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції за допомогою технічних засобів, визначених КПК, як виняток можливо допускати участь такого учасника в режимі відеоконференції за допомогою будь-яких інших технічних засобів, в тому числі і власних (п.10 рекомендацій Ради Суддів України від 02 березня 2022 року щодо роботи судів в умовах воєнного стану, п.7 листа Верховного Суду № 1/0/2-22 від 03 березня 2022 року «Щодо окремих питань здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану»).

Ураховуючи вищевикладене та належне обґрунтування підстав заявленого клопотання, з метою забезпечення оперативності судового провадження, суд вважає за можливе задовольнити подане клопотання та ухвалити рішення щодо здійснення дистанційного судового провадження з розгляду апеляційної скарги в режимі відеоконференції з адвокатом ОСОБА_3 з використанням ним власних технічних засобів поза приміщення суду.

На підставі викладеного, керуючись ст.336, 405 КПК, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Апеляційний розгляд за апеляційною скаргою захисника обвинуваченого ОСОБА_2 адвоката ОСОБА_3 на вирок Вищого антикорупційного суду від 24 березня 2023 року, призначений на 10 год. 00 хв. 18 липня 2023 року, проводити в режимі відеоконференції з ОСОБА_3 із застосуванням ним власних технічних засобів поза приміщенням суду через систему відеоконференцзв`язку за посиланням на офіційному веб-порталі судової влади України vkz.court.gov.ua за допомогою КЕП/ЕЦП.

Хід та результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксувати за допомогою технічних засобів відеозапису.

Копію ухвали направити ОСОБА_3 .

Ухвала є остаточною й оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1