Search

Document No. 112580889

  • Date of the hearing: 28/07/2023
  • Date of the decision: 28/07/2023
  • Case №: 991/6449/23
  • Proceeding №: 52023000000000202
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Decision on temporary access
  • Presiding judge (HACC) : Fedorov O.V.

Справа № 991/6449/23

Провадження 1-кс/991/6462/23

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

28 липня 2023 року м. Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2,

адвоката ОСОБА_3,

представника володільця майна ОСОБА_4,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні клопотаннязахисника ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, подане у межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №52023000000000202 від 01.05.2023,

ВСТАНОВИВ:

Вказане клопотання адвоката ОСОБА_3 надійшло до Вищого антикорупційного суду 18.07.2023 і на підставі протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду було передано на розгляд слідчого судді ОСОБА_1 .

1.Зміст поданого клопотання

У своєму клопотанні адвокат просить надати тимчасовий доступ до матеріалів судової справи, яка перебуває у володінні Верховного Суду.

В обґрунтування поданого клопотання адвокат вказує, що Національним антикорупційним бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №52023000000000202 від 01.05.2023, у межах якого його підзахисному ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28 ч. 4 ст. 368 КК України.

Так, за версією сторони обвинувачення, ОСОБА_5, будучи Головою Верховного Суду і організатором організованої злочинної групи залучив ОСОБА_6 і ОСОБА_7 з метою реалізації злочинного плану, направленого на систематичне одержання неправомірної вигоди суддями Верховного Суду за ухвалення судових рішень. На переконання підозрюваного, пред`явлена йому підозра є необґрунтованою та задля доведення невинуватості виникла необхідність у зверненні з клопотанням про тимчасовий доступ до документів.

Адвокат просить отримати доступ до матеріалів судової справи 910/15551/20, в межах якої, за версією органу досудового розслідування, ОСОБА_5 було забезпечено ухвалення необхідного судового рішення.

Необхідність отримання такої інформації обґрунтовується тим, що згідно з версією сторони обвинувачення ОСОБА_5 діючи спільно з іншими учасниками організованої групи, отримав неправомірну вигоду для себе та інших суддів Верховного Суду за ухвалення Великою Палатою Верховного Суду рішення в інтересах ОСОБА_8 по справі 910/15551/20 за касаційними скаргами Приватного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на постанову Північного апеляційного господарського суду від 12 вересня 2022 року та Компанії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на постанову Північного апеляційного господарського суду від 12 вересня 2022 року та ухвали ІНФОРМАЦІЯ_3 від 14 січня 2022 року, від 23 червня 2022 року, від 29 червня 2022 року, від 29 серпня 2022 року, від ЗО серпня 2022 року та від 08 вересня 2022 року.

Запитувані матеріали вказаної судової справи знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_4, оскільки відповідно до відповіді ІНФОРМАЦІЯ_5 на адвокатський запит, станом на 13.07.2023 матеріали справи №910/15551/20 до ІНФОРМАЦІЯ_5 із Верховного Суду не надходили.

Адвокат вказує, що значення такої інформації обґрунтовується тим, що за допомогою неї можна підтвердити, спростувати або перевірити спроможність версій сторін стосовно обставин за яких ухвалювалось судове рішення по справі №910/15551/20, підстави за яких у ІНФОРМАЦІЯ_6 відклались судові засідання, встановити учасників, які приймали участь в розгляді вказаної судової справи та суддів ІНФОРМАЦІЯ_7 в яких були окремі думки, а також зміст таких окремих думок.

Адвокат вважає, що такі відомості можуть бути використані як докази у цьому кримінальному провадженні та матимуть суттєве значення для встановлення істотних обставин. Зокрема, зазначені відомості необхідні для перевірки факту перебування чи відсутності особи у вказаному приміщенні у конкретний відрізок часу.

Іншим чином отримати таку інформацію неможливо, оскільки відомості містять охоронювану законом таємницю.

З огляду на вказане, адвокат просить задовольнити вказане клопотання та надати тимчасовий доступ до вищевказаної інформації.

2.Позиції учасників судового засідання

Адвокат ОСОБА_3 підтримав вказане клопотання та просив його задовольнити.

Представниця Верховного суду ОСОБА_4 заперечувала проти задоволення вказаного клопотання посилаючись на те, що справа на даний час перебуває на розгляді ІНФОРМАЦІЯ_8, оскільки учасниками було заявлено клопотання про розподіл судових витрат, розгляд якого призначено на 06.09.2023.

3.Оцінка та мотиви слідчого судді

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним з видів заходів забезпечення кримінального провадження.

Загальні вимоги щодо порядку застосування будь-яких заходів забезпечення визначені статтями 131 та 132 КПК України.

Статтями 159-166 КПК України визначено спеціальні вимоги щодо застосування такого виду заходу забезпечення як тимчасовий доступ до речей і документів.

За змістом вказаних загальних та спеціальних норм, тимчасовий доступ до речей і документів може бути застосований, якщо:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування тимчасового доступу до речей і документів;

2) запитувані речі і документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) запитувані речі або документи не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, або ж якщо вони її містять, сторона кримінального провадження має довести можливість використання наявних у них відомостей в якості доказів, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів;

4) за допомогою такого заходу забезпечення може бути виконане завдання, для виконання якого сторона звертається із відповідним клопотанням;

5) запитувані речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної чи юридичної особи;

6) запитувані речі і документи неможливо отримати без застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження;

7) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні.

У процесі встановлення вказаних обставин, слідчий суддя робить наступні висновки щодо кожної з них.

3.1. Існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення відповідного ступеня тяжкості

Згідно з матеріалами клопотання, детективами НАБУ здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №52023000000000202 від 01.05.2023, в межах якого ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст. 28 ч.4 ст. 368 КК України.

Враховуючи, що клопотання подане стороною захисту, слідчий суддя вважає за необхідне зауважити, що ч. 1 ст. 47 КПК України встановлює обов`язок захисника використовувати засоби захисту, передбачені КПК України та іншими законами України, з метою забезпечення дотримання прав, свобод і законних інтересів підозрюваного, обвинуваченого та з`ясування обставин, які спростовують підозру чи обвинувачення, пом`якшують чи виключають кримінальну відповідальність підозрюваного, обвинуваченого.

Беручи до уваги вказані завдання та обов`язки захисника, а також загалом характер його функцій у кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає, що при розгляді клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів від представника сторони захисту не може вимагатись доведення наявності обґрунтованої підозри щодо вчинення кримінального правопорушення. Натомість, захисник має довести, серед іншого, лише факт наявності кримінального провадження відносно його підзахисного.

У зв`язку з цим, слідчий суддя, встановивши, що у поданих адвокатом матеріалах міститься повідомлення про підозру ОСОБА_5 від 16.05.2023 та копія витягу з ЄРДР по кримінальному провадженню №52023000000000202 від 01.05.2023, вважає доведеним факт наявності кримінального провадження за підозрою його підзахисного ОСОБА_5 у вчиненні особливо тяжкого злочину.

3.2. Запитувані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні

У клопотаннійдеться пронадання дозволуна тимчасовийдоступ до інформації,яка перебуваєу володінні Верховного суду, а саме до матеріалів судової справи 910/15551/20, в тому числі до копій технічних записів судових засідань.

При вирішенні питання про значення зазначеної інформації, слідчий суддя враховує, за версією органу досудового розслідування, ОСОБА_5, з метою отримання неправомірної вигоди для себе та інших осіб, було забезпечено ухвалення Великою Палатою Верховного Суду необхідного судового рішення по справі №910/15551/20.

Слідчий суддя погоджується, що запитувані документи допоможуть стороні захисту встановити обставини судового розгляду Великою Палатою Верховного Суду судової справи №910/15551/20, зокрема з`ясувати хто із учасників приймав участь в розгляді вказаної справи, підстави за яких відклались попередньо призначені судові засідання, встановити у кого із суддів ІНФОРМАЦІЯ_7 були окремі думки та який їх зміст, та загалом проаналізувати як проходили судові засідання.

Зазначені відомості мають значення для перевірки наявних версій розслідуваних подій у цьому кримінальному провадженні та нададуть можливість визначити подальші напрямки тактики захисту.

На переконанняслідчого судді,відомості,доступ дояких проситьадвокат,самі пособі тав сукупностіз іншимиречами ідокументами кримінальногопровадження,мають суттєвезначення длявсебічного,повного інеупередженого дослідженнявсіх обставинкримінального провадження надання їм належної правової оцінки та забезпечення належної підготовки захисту, зокрема, побудови та планування тактики та стратегії.

Отже, запитувані адвокатом відомості допоможуть отримати важливі фактичні дані, що стосуються обставин розслідуваних кримінальних правопорушень, та забезпечити виконання завдань кримінального провадження, зокрема, повноту та всебічність досудового розслідування.

Водночас, слідчий суддя вважає за необхідне обмежити обсяг документів, до яких просить надати доступ адвокат, враховуючи, що клопотання містить обґрунтування необхідності встановлення обставин розгляду вказаної судової справи саме Великою Палатою Верховного Суду, при цьому адвокатом не наведено переконливих тверджень які б вказували на наявність у сторони захисту нагальної потреби в отриманні доступу до матеріалів усієї справи №910/15551/20.

З огляду на це, слідчий суддя дійшов висновку, що заявлене адвокатом клопотання підлягає частковому задоволенню з наданням йому можливості доступу до матеріалів судової справи №910/15551/20 в частині, що стосуються її розгляду Великою Палатою Верховного Суду.

3.3. Запитувані речі або документи містять охоронювану законом таємницю, при цьому, наявні у них відомості можуть бути використані в якості доказів, а іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, неможливо

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать, зокрема персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

З огляду на характер і зміст запитуваної інформації, доступ до якої просить адвокат, слідчий суддя вважає, що вона містять охоронювану законом таємницю, оскільки в судовому рішенні містяться, зокрема персональні дані учасників судового провадження.

При цьому, враховуючи перелік обставин, які становлять предмет доказування у цьому кримінальному провадженні, а також версію органу досудового розслідування, запитувані стороною захисту речі і документи дійсно можуть у подальшому бути визнані доказами та допоможуть встановити важливі обставини цього кримінального провадження, а саме: подію кримінальних правопорушень або її відсутність; спростувати винуватість окремих осіб у вчиненні кримінального правопорушення, форму вини, мотив і мету вчинення кримінального правопорушення, ініціаторів та коло осіб, ймовірно причетних до його вчинення, якщо воно мало місце.

Крім того, слідчий суддя вважає, що відповідні документи можуть бути використанні для подальшого проведення експертиз і досліджень, а також ряду інших слідчих дій, що надасть стороні захисту можливість встановити важливі обставини у цьому кримінальному провадженні.

З огляду на вказане, слідчий суддя вважає, що вилучені документи у подальшому зможуть бути використані під час судового розгляду у процесі спростування позиції сторони обвинувачення та доведення невинуватості особи у інкримінованих їй злочинах.

При цьому, іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих відомостей, неможливо з огляду на їх специфіку, наявність охоронюваної законом таємниці і особливості доступу до них.

3.4. За допомогою такого заходу забезпечення може бути виконане завдання, для виконання якого сторона звертається із відповідним клопотанням

Варто відмітити, що з метою забезпечення рівності сторін кримінального провадження слідчий суддя, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації права захисту на збирання доказів. При цьому, право сторони захисту ініціювати проведення відповідних процесуальних дій, які здатні забезпечити подання суду належних і допустимих доказів, передбачене ч. 3 ст. 93 КПК України.

Слідчий суддя дійшов висновку, що за допомогою отримання тимчасового доступу до відомостей, вказаних в клопотанні адвоката, може бути виконане завдання, для виконання якого останній звернувся із відповідним клопотанням, а саме належної підготовки захисту прав довірителя, збирання допустимих та достовірних доказів. Такий доступ направлений на отримання відомостей, що можуть підтвердити або спростувати встановлені під час досудового розслідування обставини, що дає змогу забезпечення швидкого, повного і неупередженого розслідування та дієвості кримінального провадження, зокрема, з тим, щоб жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений.

3.5. Запитувані речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної чи юридичної особи

Слідчий суддя визнає обґрунтованим, що зазначені у клопотанні матеріали можуть перебувати у володінні Верховного Суду, враховуючи, що представником Верховного суду було, було повідомлено, що матеріали судової справи №910/15551/20 на даний час перебувають у володінні саме цього суду на підтвердження чого надану довідку, за підписом в.о. начальника відділу забезпечення автоматизованого обігу Великої Палати ОСОБА_9, яка була долучена до матеріалів клопотання.

Отже, твердження адвоката про те, що необхідні відомості перебувають у володінні Верховного Суду є обґрунтованими.

3.6. Запитувані речі і документи неможливо отримати без застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження

Отримати доступ до речей і документів без застосування зазначеного заходу забезпечення дійсно не виявляється можливим, оскільки запитувані документи містять відомості, які становлять охоронювану законом таємницю, що зумовлює особливий порядок отримання доступу до них та потребує здійснення відповідного судового контролю.

Враховуючи вказане, слідчий суддя доходить висновку, що лише застосування такого заходу забезпечення як тимчасовий доступ уможливлює для сторони захисту отримання доступу до запитуваних матеріалів.

3.7. Потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні

Втручання у права і свободи осіб шляхом тимчасового доступу у цьому випадку не є надмірним і не має ознак суттєвого обмеження прав будь-яких осіб, адже з урахуванням специфіки змісту вказаних матеріалів та характеру розслідуваного кримінального правопорушення, потреби у виконанні завдань кримінального провадження та у забезпеченні прав сторони захисту на даному етапі виправдовують такий ступінь втручання.

4.Щодо обсягу і меж судового дозволу

4.1. Щодо дозволу на вилучення

1.У своєму клопотанні адвокат просить надати дозвіл на тимчасовий доступ до відповідних документів з можливістю вилучення їх належним чином засвідчених копій у паперовому вигляді та копій технічних записів судових засідань в електронному вигляді.

Слідчий суддя вважає обґрунтованим надання доступу до вказаних документів з можливістю їх вилучення у вказаному вигляді, враховуючи, що вони містять відомості, які необхідні для встановлення важливих обставин вказаного кримінального провадження, для підготовки захисту ОСОБА_5 та використання як доказів під час судового розгляду.

4.2. Щодо строку дії ухвали

За змістом п. 7 ч. 1 ст. 164 КПК України, граничний строк дії ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів не може перевищувати двох місяців з дня її постановлення.

Слідчий суддя бере до уваги обсяг запитуваних документів та враховує позицію адвоката, а тому вважає можливим надати місячний строк на виконання цієї ухвали, тобто до 28 серпня 2023 року.

5.Висновок слідчого судді

Слідчий суддя дійшов висновку про необхідність застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_9, оскільки під час судового розгляду встановлено, що саме у цьому суді можуть перебувати зазначені у клопотанні матеріали, які самі по собі або в сукупності з іншими доказами мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у цьому кримінальному провадженні, відомості, що містяться у запитуваних документах, можуть бути використані як докази сторони захисту під час судового розгляду, а отримати їх в інший спосіб, аніж шляхом тимчасового доступу, видається неможливим.

Керуючись статтями 26, 42, 131, 132, 159-166, 372, 376 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

2.Клопотання захисника ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, подане у межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №52023000000000202 від 01.05.2023,- задовольнити частково.

3.Надати захиснику підозрюваного ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_10 адвокату ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до матеріалів судової справи №910/15551/20 в частині розгляду даної справи ІНФОРМАЦІЯ_11, яка перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_9 (адреса місцезнаходження: АДРЕСА_1 ).

4.Доступ до вказаних документів надати з можливістю вилучення у вигляді належним чином засвідчених копій у паперовому вигляді та копій технічних записів судових засідань ІНФОРМАЦІЯ_8 у вказаній справі в електронному вигляді.

5.Роз`яснити особі, у володінні якої перебувають вказані в ухвалі документи, що відповідно до положень ч.1 ст.166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

6.Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення до 28 серпня 2023 року.

7.Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1