Search

Document No. 113223523

  • Date of the hearing: 30/08/2023
  • Date of the decision: 30/08/2023
  • Case №: 991/7526/23
  • Proceeding №: 52023000000000202
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Decision on temporary access
  • Presiding judge (HACC) : Fedorov O.V.

Справа № 991/7526/23

Провадження 1-кс/991/7559/23

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

30 серпня 2023 року м. Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2,

адвоката ОСОБА_3,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні клопотаннязахисника ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до документів, подане у межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №52023000000000202 від 01.05.2023,

ВСТАНОВИВ:

Вказане клопотання адвоката ОСОБА_4 надійшло до Вищого антикорупційного суду 25.08.2023 і на підставі протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду було передано на розгляд слідчого судді ОСОБА_1 .

1.Зміст поданого клопотання

У своєму клопотанні адвокат просить надати тимчасовий доступ до відомостей, які перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

В обгрунтування поданого клопотання адвокат вказує, що Національним антикорупційним бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №52023000000000202 від 01.05.2023, у межах якого його підзахисному ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 28 ч.4 ст. 368 КК України.

Так, за версією сторони обвинувачення, ОСОБА_5, будучи Головою Верховного Суду і організатором організованої злочинної групи залучив ОСОБА_6 і ОСОБА_7 з метою реалізації злочинного плану, направленого на систематичне одержання неправомірної вигоди суддями Верховного Суду за ухвалення судових рішень. На переконання підозрюваного, пред`явлена йому підозра є необгрунтованою та задля доведення невинуватості перед судом виникла необхідність у зверненні з клопотанням про тимчасовий доступ до документів.

Адвокат просить отримати доступ до інформації оператора стільникового зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за абонентським номером телефону НОМЕР_1, який належить ОСОБА_6 щодо його з`єднань за період з 00 год. 00 хв. 22.10.2021 по 00 год. 00 хв. 16.05.2023.

Необхідність отримання такої інформації обгрунтовується тим, що відомості про стільниковій трафік особи, яка за версією слідства є учасником організованої групи, яку очолює ОСОБА_5, надасть змогу встановити фактичне перебування цієї особи як самостійно, так і по відношенню до місця перебування підозрюваного ОСОБА_5 у зазначений період часу.

Запитувані відомості перебувають у ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », оскільки номер мобільного телефону ОСОБА_6 обслуговується саме вказаною компанією стільникового зв`язку.

Адвокат вказує, що значення такої інформації обгрунтовується тим, що вона є необхідною для встановлення об`єктивної істини, оскільки співставленням такої інформації можна підтвердити, спростувати або перевірити спроможність версії сторони обвинувачення та версії сторони захисту.

Адвокат вважає, що такі відомості можуть бути використані як докази у цьому кримінальному провадженні та матимуть суттєве значення для встановлення істотних обставин. Зокрема, зазначені відомості необхідні для перевірки факту перебування чи відсутності особи у вказаному приміщенні у конкретний відрізок часу.

Іншим чином отримати таку інформацію неможливо, оскільки відомості містять охоронювану законом таємницю.

З огляду на вказане, адвокат просить задовольнити вказане клопотання та надати тимчасовий доступ до вищевказаної інформації.

2.Позиції учасників судового засідання

Адвокат ОСОБА_3 підтримав вказане клопотання та просив його задовольнити.

Представник володільця майна у судове засідання не з`явився про причини неприбуття не повідомив.

Керуючись положеннями ст. 163 КПК України, слідчий суддя вирішив здійснювати розгляд клопотання за відсутності вказаної особи, оскільки її неявка не є перешкодою для розгляду клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів.

3.Оцінка та мотиви слідчого судді

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним з видів заходів забезпечення кримінального провадження.

Загальні вимоги щодо порядку застосування будь-яких заходів забезпечення визначені статтями 131 та 132 КПК України.

Статтями 159-166 КПК України визначено спеціальні вимоги щодо застосування такого виду заходу забезпечення як тимчасовий доступ до речей і документів.

За змістом вказаних загальних та спеціальних норм, тимчасовий доступ до речей і документів може бути застосований, якщо:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування тимчасового доступу до речей і документів;

2) запитувані речі і документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) запитувані речі або документи не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, або ж якщо вони її містять, сторона кримінального провадження має довести можливість використання наявних у них відомостей в якості доказів, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів;

4) за допомогою такого заходу забезпечення може бути виконане завдання, для виконання якого сторона звертається із відповідним клопотанням;

5) запитувані речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної чи юридичної особи;

6) запитувані речі і документи неможливо отримати без застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження;

7) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні.

У процесі встановлення вказаних обставин, слідчий суддя робить наступні висновки щодо кожної з них.

3.1.Існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення відповідного ступеня тяжкості

Згідно з матеріалами клопотання, детективами НАБУ здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №52023000000000202 від 01.05.2023, в межах якого ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст. 28 ч.4 ст. 368 КК України.

Враховуючи, що клопотання подане стороною захисту, слідчий суддя вважає за необхідне зауважити, що ч. 1 ст. 47 КПК України встановлює обов`язок захисника використовувати засоби захисту, передбачені КПК України та іншими законами України, з метою забезпечення дотримання прав, свобод і законних інтересів підозрюваного, обвинуваченого та з`ясування обставин, які спростовують підозру чи обвинувачення, пом`якшують чи виключають кримінальну відповідальність підозрюваного, обвинуваченого.

Беручи до уваги вказані завдання та обов`язки захисника, а також загалом характер його функцій у кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає, що при розгляді клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів від представника сторони захисту не може вимагатись доведення наявності обґрунтованої підозри щодо вчинення кримінального правопорушення. Натомість, захисник має довести, серед іншого, лише факт наявності кримінального провадження відносно його підзахисного.

У зв`язку з цим, слідчий суддя, встановивши, що у поданих адвокатом матеріалах міститься повідомлення про підозру ОСОБА_5 від 16.05.2023 та копія витягу з ЄРДР по кримінальному провадженню №52023000000000202 від 01.05.2023, вважає доведеним факт наявності кримінального провадження за підозрою його підзахисного ОСОБА_5 у вчиненні особливо тяжкого злочину.

3.2.Запитувані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні

У клопотаннійдеться пронадання дозволуна тимчасовийдоступ до інформації,яка перебуваєу володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а саме: до інформації щодо абонента телефонного номеру НОМЕР_1, який належить ОСОБА_6, а саме:

- щодо дати, часу і тривалості вхідних та вихідних телефонних з`єднань з посиланням на ретранслятор та прив`язку до базових станцій та їх адресу в період часу з 00 годин 00 хвилин 22 жовтня 2021 року по 24 годину 00 хвилин 16 травня 2023 року;

- адресу місцеперебування абоненту зазначеного телефонного номеру в момент кожного вхідного та вихідного телефонного з`єднання із зазначенням типу з`єднання, ідентифікаторів (ІМЕІ та IMSI) та вхідних і вихідних SMS повідомлень без розкриття їх змісту у період часу з 00 годин 00 хвилин 22 жовтня 2021 року по 24 годину 00 хвилин 16 травня 2023 року;

- інформацію про GPRS-трафік, з урахуванням нульових дзвінків вказаного номеру телефону у період часу з 22 жовтня 2021 року по 24 годину 00 хвилин 16 травня 2023 року.

Слідчий суддя погоджується, що запитувані документи допоможуть стороні захисту отримати відомості на підставі, яких можливо формувати тактику захисту, зокрема спростувати або підтвердити факт спілкування між підозрюваним та ОСОБА_6, їх перебування за однаковою адресою у конкретний період часу. Зазначені відомості мають значення для спростування захисниками факту наявності організованої групи та входження у неї ОСОБА_5 та ОСОБА_6 . Крім того, слідчий суддя бере до уваги, що сторона захист має намір перевірити за допомогою такої інформації факт провокації чи штучно створеної ситуації для обвинувачення їх підзахисного.

На переконанняслідчого судді,відомості,доступ дояких проситьадвокат,самі пособі тав сукупностіз іншимиречами ідокументами кримінальногопровадження,мають суттєвезначення длявсебічного,повного інеупередженого дослідженнявсіх обставинкримінального провадження надання їм належної правової оцінки та забезпечення належної підготовки захисту, зокрема, побудови та планування тактики та стратегії.

Отже, запитувані адвокатом відомості допоможуть отримати важливі фактичні дані, що стосуються обставин розслідуваних кримінальних правопорушень, та забезпечити виконання завдань кримінального провадження, зокрема, повноту та всебічність досудового розслідування.

3.3.Запитувані речі або документи містять охоронювану законом таємницю, при цьому, наявні у них відомості можуть бути використані в якості доказів, а іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, неможливо

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать, зокрема, інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг.

З огляду на характер і зміст запитуваної інформації, доступ до якої просить адвокат, слідчий суддя погоджується, що вони містять охоронювану законом таємницю.

При цьому, враховуючи перелік обставин, які становлять предмет доказування у цьому кримінальному провадженні, а також версію органу досудового розслідування, запитувані стороною захисту речі і документи дійсно можуть у подальшому бути визнані доказами та допоможуть встановити важливі обставини цього кримінального провадження, а саме: подію кримінальних правопорушень або її відсутність; спростувати винуватість окремих осіб у вчиненні кримінального правопорушення, форму вини, мотив і мету вчинення кримінального правопорушення, ініціаторів та коло осіб, ймовірно причетних до його вчинення, якщо воно мало місце.

Крім того, слідчий суддя вважає, що відповідні документи можуть бути використанні для подальшого проведення експертиз і досліджень, а також ряду інших слідчих дій, що надасть стороні захисту можливість встановити важливі обставини у цьому кримінальному провадженні.

З огляду на вказане, слідчий суддя вважає, що вилучені документи у подальшому зможуть бути використані під час судового розгляду у процесі спростування позиції сторони обвинувачення та доведення невинуватості особи у інкримінованих їй злочинах.

При цьому, іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих відомостей, неможливо з огляду на їх специфіку, наявність охоронюваної законом таємниці і особливості доступу до них.

3.4.За допомогою такого заходу забезпечення може бути виконане завдання, для виконання якого сторона звертається із відповідним клопотанням

Варто відмітити, що з метою забезпечення рівності сторін кримінального провадження слідчий суддя, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації права захисту на збирання доказів. При цьому, право сторони захисту ініціювати проведення відповідних процесуальних дій, які здатні забезпечити подання суду належних і допустимих доказів, передбачене ч. 3 ст. 93 КПК України.

Слідчий суддя дійшов висновку, що за допомогою отримання тимчасового доступу до відомостей, вказаних в клопотанні адвоката, може бути виконане завдання, для виконання якого останній звернувся із відповідним клопотанням, а саме належної підготовки захисту прав довірителя, збирання допустимих та достовірних доказів. Такий доступ направлений на отримання відомостей, що можуть підтвердити або спростувати встановлені під час досудового розслідування обставини, що дає змогу забезпечення швидкого, повного і неупередженого розслідування та дієвості кримінального провадження, зокрема, з тим, щоб жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений.

3.5.Запитувані речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної чи юридичної особи

Слідчий суддя визнає обґрунтованим, що зазначені у клопотанні документи можуть перебувати у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », враховуючи, що запитувана інформація стосується абонентського номеру, який обслуговується у вказаній компанії.

Приналежність вказаного мобільного номеру саме ОСОБА_6 підтверджується листом директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » від 21.08.2023.

Отже, твердження адвоката про те, що необхідні відомості перебувають у володінні вказаного оператора телекомунікацій є обгрунтованими.

3.6.Запитувані речі і документи неможливо отримати без застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження

Отримати доступ до речей і документів без застосування зазначеного заходу забезпечення дійсно не виявляється можливим, оскільки запитувані документи містять відомості, які становлять охоронювану законом таємницю, що зумовлює особливий порядок отримання доступу до них та потребує здійснення відповідного судового контролю.

Враховуючи вказане, слідчий суддя доходить висновку, що лише застосування такого заходу забезпечення як тимчасовий доступ уможливлює для сторони захисту отримання доступу до запитуваних матеріалів.

3.7.Потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні

Втручання у права і свободи осіб шляхом тимчасового доступу у цьому випадку не є надмірним і не має ознак суттєвого обмеження прав будь-яких осіб, адже з урахуванням специфіки змісту вказаних матеріалів та характеру розслідуваного кримінального правопорушення, потреби у виконанні завдань кримінального провадження та у забезпеченні прав сторони захисту на даному етапі виправдовують такий ступінь втручання.

4.Щодо обсягу і меж судового дозволу

4.1.Щодо обсягу відомостей

У клопотанні адвокат просить надати запитувані відомості за період з 00 год. 00 хв. 22.10.2021 по 00.год. 00 хв. 16.05.2023. обгрунтовуючи вказаний період часу датою обрання ОСОБА_5 . Головою Верховного Суду та датою затримання підозрюваних.

Слідчий суддя вважає, що вказаний період часу є надмірним та необгрунтованим, оскільки інкриміновані підозрюваним обставини розпочалися з моменту надходження судової справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду, а тому вважає достатнім отримання відомостей з цього моменту, тобто з 19 січня 2023 року.

4.2.Щодо дозволу на вилучення

У своєму клопотанні адвокат просить надати дозвіл на тимчасовий доступ до відповідних документів з можливістю вилучення їх належним чином засвідчених копій.

Слідчий суддя вважає обґрунтованим надання доступу до вказаних документів з можливістю їх вилучення у вигляді належним чином завірених копій, враховуючи, що вони містять відомості, які необхідні для встановлення важливих обставин вказаного кримінального провадження, для підготовки захисту ОСОБА_5 та використання їх як доказів під час судового розгляду.

4.3.Щодо строку дії ухвали

За змістом п. 7 ч. 1 ст. 164 КПК України, граничний строк дії ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів не може перевищувати двох місяців з дня її постановлення.

Слідчий суддя бере до уваги обсяг запитуваних документів та враховує позицію адвокатів, а тому вважає можливим надати місячний строк на виконання цієї ухвали, тобто до 30 вересня 2023 року.

5.Висновок слідчого судді

Слідчий суддя дійшов висновку про необхідність застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », оскільки адвокатом доведено, що саме у цьому товаристві можуть перебувати зазначені у клопотанні документи, які самі по собі або в сукупності з іншими доказами мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у цьому кримінальному провадженні, відомості, що містяться у запитуваних документах, можуть бути використані як докази сторони захисту під час судового розгляду, а отримати їх в інший спосіб, аніж шляхом тимчасового доступу, видається неможливим.

Керуючись статтями 26, 42, 131, 132, 159-166, 372, 376 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

1.Клопотання захисника ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до документів, подане у межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №52023000000000202 від 01.05.2023,- задовольнити.

2.Надати захиснику підозрюваного ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_3 адвокату ОСОБА_4 дозвіл на тимчасовий доступдо інформації,яка перебуваєу володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_2, адреса: АДРЕСА_1 ), а саме до інформації щодо абонента ОСОБА_6 телефонного номеру НОМЕР_1 :

- щодо дати, часу і тривалості вхідних та вихідних телефонних з`єднань з посиланням на ретранслятор та прив`язку до базових станцій та їх адресу в період часу з 00 годин 00 хвилин 19 січня 2023 року по 00 годин 00 хвилин 16 травня 2023 року;

- адресу місцеперебування абоненту зазначеного телефонного номеру в момент кожного вхідного та вихідного телефонного з`єднання із зазначенням типу з`єднання, ідентифікаторів (ІМЕІ та IMSI) та вхідних і вихідних SMS повідомлень без розкриття їх змісту у період часу з 00 годин 00 хвилин 19 січня 2023 року по 00 годин 00 хвилин 16 травня 2023 року;

- інформацію про GPRS-трафік, з урахуванням нульових дзвінків вказаного номеру телефону у період часу з 19 січня 2023 року по 00 годин 00 хвилин 16 травня 2023 року.

3.Доступ до вказаної інформації надати з можливістю вилучення її у електронному вигляді.

4.Роз`яснити особі, у володінні якої перебувають вказані в ухвалі документи, що відповідно до положень ч.1 ст.166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

5.Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення до 30 вересня 2023 року.

6.Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1