Search

Document No. 114654148

  • Date of the hearing: 30/10/2023
  • Date of the decision: 30/10/2023
  • Case №: 991/9222/23
  • Proceeding №: 52022000000000057
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Bitsiuk A.V.

Справа № 991/9222/23

Провадження 1-кс/991/9302/23

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 жовтня 2023 року м. Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2, підозрюваного ОСОБА_3, захисника - адвоката ОСОБА_4, представника заставодавця - ОСОБА_5, розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у місті Києві клопотання адвоката ОСОБА_4, який діє в інтересах підозрюваного ОСОБА_3, про зміну заставодавця у кримінальному провадженні № 52022000000000057 від 22.02.2022,

ВСТАНОВИВ:

До Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання адвоката ОСОБА_4, який діє в інтересах підозрюваного ОСОБА_3, про зміну заставодавця (далі - Клопотання) у кримінальному провадженні № 52022000000000057 від 22.02.2022 (далі - Кримінальне провадження), в якому захисник просить:

- у Кримінальному провадженні погодити зміну юридичної особи, яка внесла заставу за підозрюваного ОСОБА_3, з Товариства з обмеженою відповідальністю «Тедіс Україна», ЄДРПОУ 30622532 (далі - ТОВ «Тедіс Україна») на Товариство з обмеженою відповідальністю «Нова інвестиційна компанія «Альянс», ЄДРПОУ 38226694 (далі - ТОВ «Нова інвестиційна компанія «Альянс»).

Клопотання мотивовано тим, що на виконання ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 07.12.2022 (справа № 991/6139/22) у рамках Кримінального провадження ТОВ «Тедіс Україна» внесено заставу за підозрюваного ОСОБА_3 у розмірі 19 848 000 грн. Оскільки на даний час ТОВ «Тедіс Україна» потребує надходження додаткових коштів, а ТОВ «Нова інвестиційна компанія «Альянс» бажає бути заставодавцем підозрюваного ОСОБА_3, зважаючи, що внесені як застава кошти не можуть бути повернуті до припинення дії запобіжного заходу, виникла необхідність у заміні заставодавця, шляхом внесення на рахунок ТОВ «Тедіс Україна» від ТОВ «Нова інвестиційна компанія «Альянс» коштів у розмірі застави та визнання ТОВ «Нова інвестиційна компанія «Альянс» новим заставодавцем.

В судовому засіданні підозрюваний ОСОБА_3, його захисник - адвокат ОСОБА_4, представник ТОВ «Тедіс Україна» (заставодавець) ОСОБА_5 підтримали доводи Клопотання, просили задовольнити із викладених у ньому підстав.

Дослідивши зміст Клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши доводи учасників судового засідання, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 07.12.2022 (справа № 991/6139/22) до підозрюваного ОСОБА_3 застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та визначено заставу у розмірі 19 848 000, 00 грн.

08.12.2022 заставу у визначеному розмірі (19 848 000, 00 грн) за підозрюваного ОСОБА_3 внесено на відповідний депозитний рахунок вищого антикорупційного суду ТОВ «Тедіс Україна».

Таким чином, ТОВ «Тедіс Україна» є заставодавцем підозрюваного ОСОБА_3 у Кримінальному провадженні.

Слідчим суддею встановлено, що між ТОВ «Тедіс Україна» та ТОВ «Нова інвестиційна компанія «Альянс» досягнуто домовленості про заміну заставодавця у Кримінальному провадженні, оскільки ТОВ «Тедіс Україна» бажає повернути внесені товариством як заставу за підозрюваного ОСОБА_3 кошти, а ТОВ «Нова інвестиційна компанія «Альянс» бажає стати новим заставодавцем та компенсувати ТОВ «Тедіс Україна» відповідну суму коштів, внесених як застава за підозрюваного ОСОБА_3 .

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 176 КПК України, застава є одним із запобіжних заходів.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 182 КПК України, застава полягає у внесенні коштів у грошовій одиниці України на спеціальний рахунок, визначений в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, з метою забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків, під умовою звернення внесених коштів у доход держави в разі невиконання цих обов`язків. Застава може бути внесена як самим підозрюваним, обвинуваченим, так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем).

Заставодавець - це особа (фізична або юридична), яка внесла кошти у грошовій одиниці України на спеціальний рахунок, визначений в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, з метою забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків, під умовою звернення внесених коштів у доход держави в разі невиконання цих обов`язків.

Таким чином, права та обов`язки заставодавця виникають з моменту внесення особою за підозрюваного/обвинуваченого грошових коштів на відповідний рахунок. Виникнення прав та обов`язків заставодавця без внесення таких коштів Кримінальним процесуальним кодексом України не передбачено.

Відповідно до п. 8 Порядку внесення коштів на спеціальний рахунок у разі застосування застави як запобіжного заходу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.01.2012 № 15, у чинній редакції, застава повертається особі або заставодавцю у безготівковій формі на зазначений ними банківський рахунок, а у разі відсутності такого рахунка - готівкою через банки або підприємства поштового зв`язку.

Для повернення коштів, внесених як застава, особа чи заставодавець подає до територіального управління ДСА або апеляційного суду, Вищого антикорупційного суду, якому відкрито депозитний рахунок, на який було внесено заставу, такі документи: (1) заява особи чи заставодавця, в якій обов`язково зазначаються реквізити банківського рахунка, на який зараховуватимуться кошти, що підлягають поверненню, а у разі відсутності банківського рахунка - відомості про банк чи підприємство поштового зв`язку; (2) засвідчена судом копія ухвали слідчого судді, суду, вироку суду, в якому міститься рішення про повернення застави; (3) копія платіжного або іншого документа, що підтверджує факт внесення коштів як застави.

Територіальне управління ДСА або апеляційний суд, Вищий антикорупційний суд, який обрав запобіжний захід у вигляді застави, розглядає зазначені документи та протягом п`яти робочих днів з дня їх надходження за умови зарахування коштів на депозитний рахунок готує та подає до органу Казначейства платіжне доручення про повернення коштів. Повернення коштів, внесених як застава, здійснюється протягом п`яти робочих днів з дня надходження платіжних доручень територіального управління ДСА або апеляційного суду, Вищого антикорупційного суду, який обрав запобіжний захід у вигляді застави, до органу Казначейства.

Як вбачається зі службової записки № 03.13/99 від 27.10.2023, наданої у відповідь на запит слідчого судді, кошти, внесені як застава на депозитний рахунок Вищого антикорупційного суду, повертаються заставодавцю, який має підтвердні платіжні документи. Немає механізму повернення коштів у разі зміни заставодавця на нового без повернення коштів, сплачених як застава, заставодавцю.

Таким чином, належним способом заміни заставодавця у Кримінальному провадженні є внесення на відповідний депозитний рахунок Вищого антикорупційного суду особою, яка бажає внести заставу за підозрюваного ОСОБА_3, грошових коштів у сумі визначеної ОСОБА_3 застави (19 848 000, 00 грн), при цьому, внесена іншою особою (ТОВ «Тедіс Україна») раніше застава може бути повернена особі, яка її внесла.

Згідно ч. 3 ст. 26 КПК України, слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

Беручи до уваги вищевикладене, Клопотання задоволенню не підлягає.

Керуючись статтями 26, 369-372, 376 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ ОСОБА_6