Search

Document No. 115902091

  • Date of the hearing: 21/12/2023
  • Date of the decision: 21/12/2023
  • Case №: 991/10954/23
  • Proceeding №: 52023000000000202
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Decision on temporary access
  • Presiding judge (HACC) : Strohyi I.L.

Справа № 991/10954/23

Провадження № 1-кс/991/11045/23

УХВАЛА

21 грудня 2023 року місто Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1,

за участі:

секретаря судового засідання ОСОБА_2,

захисника ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання захисника підозрюваного ОСОБА_4 адвоката ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, у кримінальному провадженні №520230000000000202, за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст.28, ч.4ст368Кримінального кодексу України (далі КК),

у с т а н о в и в:

Суть питання, що вирішується, за чиєю ініціативою воно розглядається

1.На розгляд слідчого судді Вищого антикорупційного суду (далі - слідчий суддя) надійшло зазначене вище клопотання про тимчасовий доступ до документів.

2.Захисник зазначав, що Національним антикорупційним бюро України (далі НАБУ) здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №520230000000000202, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі ЄРДР) 01 травня 2023 року, за фактом одержання ГоловоюВерховного Суду ОСОБА_4,як службовоюособою,яка займаєособливо відповідальнестановище,неправомірної вигодив особливовеликому розмірідля себета іншихсуддів ВерховногоСуду заухвалення ВеликоюПалатою ВерховногоСуду рішенняна користькомпанії « ІНФОРМАЦІЯ_1 »та їїбенефіціарного власника ОСОБА_5 у межахсудової справи№ 910/15551/20. Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 368 КК.

3.Покликаючись на необхідність перевірки обставин, викладених в повідомленні про підозру, захисник просив надати тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю і перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ),за адресою: АДРЕСА_1,щодо наявної інформації за наступним ідентифікатором мобільного зв`язку: НОМЕР_2, яким користується ОСОБА_6 .

Позиція учасників у судовому засіданні

4.У судовому засіданні захисник клопотання підтримав та просив його задовольнити, посилаючись на викладене в ньому обґрунтування. Пояснив, що документи, до яких він просить надати тимчасовий доступ, мають суттєве значення у цьому кримінальному провадженні, оскільки завдяки ним можуть бути встановлені відомості та можуть бути усунені неточності, які містяться в матеріалах кримінального провадження.

5.Представник особи, у володінні якої знаходяться речі та документи ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » у судове засідання не з`явився, про причини свого не прибуття не повідомив.

6.Відповідно до ч. 4 ст. 163 Кримінального процесуального кодексу України (далі КПК) неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Установлені слідчим суддею обставини, мотиви, з яких слідчий суддя виходив при постановленні ухвали, і положення закону, якими він керувався

7.Вирішуючи заявлене клопотання, слідчий суддя виходив із такого.

8.На підставі клопотання та доданих до нього матеріалів, слідчий суддя встановив, що детективами НАБУ здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №520230000000000202 від 01 травня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст.28,ч.4ст.368 КК, у якому ОСОБА_4 має процесуальний статус підозрюваного.

9.З доданої до клопотання копії підозри слідує, що ОСОБА_4 створив організовану групу, у діяльності якої у різні періоди часу брали участь не менше трьох осіб, зокрема, ОСОБА_6, що попередньо організовувалися у стійке об`єднання з єдиним планом, відомим всім учасникам групи, та розподілом їхніх функцій, спрямованих на досягнення цього злочинного плану, готували і вчиняли корупційні кримінальні правопорушення.

10.Обґрунтовуючи клопотання, захисник зазначав, що під час ознайомлення з матеріалами кримінального провадження у порядку виконання вимог ст. 290 КПК стороні захисту стало відомо, що ОСОБА_6 також користувався номером НОМЕР_2 .

11.Підозрюваний ОСОБА_4 вважає підозру не обґрунтованою. Його захисник зазначав, що в разі отримання запитуваної інформації можна перевірити дійсне місцезнаходження ОСОБА_6 у певному місці та у певний час і зіставити його із місцезнаходженням, яке інкримінується ОСОБА_4 стороною обвинувачення, а також перевірити комунікаційні зв`язки цих осіб між собою та іншими особами у межах формулювання підозри у період інкримінованих ОСОБА_4 як Голові Верховного Суду кримінально караних діянь за період з 22 жовтня 2021 року, коли останній був обраний на вказану посаду, по 16 травня 2023 року, коли він був затриманий за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, шляхом одночасного зіставлення відповідної інформації оператора телекомунікаційного зв`язку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », яким користувався ОСОБА_6 .

12.На підтвердження фактів та обставин, на які посилається сторона захисту, до матеріалів клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів в копіях додано: витяг з ЄРДР у кримінальному провадженні № 52023000000000202; повідомлення про підозру ОСОБА_4 від 16 травня 2023 року; копію розписки ОСОБА_7 .

13.За позицією сторони захисту, запитувана інформація сприятиме повному з`ясуванню обставин, які мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

14.Власне, наведені вище обставини стали підставою для сторони захисту заявлення цього клопотання про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

15.Далі, слідчий суддя вирішуватиме, чи за таких обставин є потреба в застосуванні заходів забезпечення кримінального провадження.

16.Пунктом 18 ч. 1 ст. 3 КПК визначено, що слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

17.За змістом положень частин 1, 3 ст. 93 КПК України збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження у порядку, передбаченому цим Кодексом. Сторона захисту здійснює збирання доказів шляхом витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, копій документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій, актів перевірок; ініціювання проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій та інших процесуальних дій, а також шляхом здійснення інших дій, які здатні забезпечити подання суду належних і допустимих доказів.

18.Відповідно до ч. 1 та п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до документів.

19.Тимчасовий доступ до документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді (частини1,2ст.159КПК).

20.Статтею 160 КПК передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

21.Згідно з п. 7 ч. 1 ст. 162 КПК, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в документах, належить інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо.

22.Частинами 1 та 2 ст. 22 КПК України встановлено, що кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

23.Слідчий суддя враховує те, що надання тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », надасть змогу захиснику встановити обставини, які підлягають доказуванню у цьому кримінальному провадженні, зокрема перевірити комунікаційні зв`язки ОСОБА_6 та ОСОБА_4 між собою та іншими особами в межах формулювання підозри.

24.Отже, такий захід забезпечення кримінального провадження покликаний сприяти стороні захисту у реалізації нею свого права на захист.

25.Також, слідчим суддею установлено, що захисник просив надати доступ до документів, деякі з яких можуть містити охоронювану законом таємницю, а саме інформацію, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо (пункт 7 ч. 1 ст.162 КПК).

26.На переконання слідчого судді, відомості, які містяться у документах, доступ до яких є предметом цього розгляду, та які містять охоронювану законом таємницю, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

27.Отже, підсумовуючи вищевикладене, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання про тимчасовий доступ до документів, яке є предметом розгляду, відповідає вимогам статей 132 та 163КПК.

28.Слідчий суддя, окрім того, встановив, що потреба сторони захисту, а саме: (1)з`ясування обставин, які мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також (2) необхідність отримання тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме інформації, що знаходиться в операторів телекомунікацій,про зв`язок,абонента,надання телекомунікаційнихпослуг,у томучислі,отримання послуг,їх тривалості,маршрутів передаваннятощо, та перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », виправдовують втручання у права осіб, шляхом тимчасового доступу до документів.

29.З метою встановлення обставин, які підлягають доказуванню у цьому провадженні, а також перевірки комунікацій ймовірно причетних осіб за час здійснення ОСОБА_4 повноважень Голови Верховного Суду, слідчий суддя доходить висновку, що слід надати тимчасовий доступ до згаданого номеру телефону за період з 22 жовтня 2021 року по 16травня 2023 року.

30.Окрім того, клопотання захисника, в частині визначення способу тимчасового доступу до документів, а саме, шляхом отримання визначеної інформації на електронний носій (здійснити виїмку), відповідає ч. 1 ст. 159 КПК.

31.За таких обставин, захисник у клопотанні про тимчасовий доступ до документів обґрунтовано довів необхідність отримання тимчасового доступу, та неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

32.З огляду на обсяг документів, доступ до яких надається цією ухвалою, строк дії ухвали належить визначити в один місяць, який обраховувати з дня її постановлення.

Керуючись статтями 164, 369-372, 375, 376 КПК, слідчий суддя

п о с т а н о в и в:

Клопотання захисника підозрюваного ОСОБА_4 адвоката ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати адвокату ОСОБА_3 (свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю № 1 від 20 травня 2013 року) тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю і перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ),за адресою: АДРЕСА_1,щодо наявної інформації за наступним ідентифікатором мобільного зв`язку: НОМЕР_2, яким користується ОСОБА_6, з зазначенням наступних відомостей:

-дати, часу та тривалості вхідних та вихідних телефонних з`єднань з посиланням на ретранслятор та прив`язку до базових станцій та їх адресу за період часу з 00годин00хвилин 22 жовтня 2021 року по 24 годину 00 хвилин 16 травня 2023 року;

-адреси місцеперебування абонента в момент кожного вхідного та вихідного телефонного з`єднання із зазначенням типу з`єднання, ідентифікатора (ІМЕІ та ІMSI) та вхідних і вихідних SMS повідомлень, без розкриття їх змісту, за період часу з 00годин00хвилин 22 жовтня 2021 року по 24 годину 00 хвилин 16 травня 2023 року;

-інформацію про GPRS-трафік, з урахуванням нульових дзвінків за період часу з 00годин 00 хвилин 22 жовтня 2021 року по 24 годину 00 хвилин 16 травня 2023 року, шляхом надання зазначеної інформації на електронний носій адвоката ОСОБА_3 .

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

Особа, яка зазначена в ухвалі суду про тимчасовий доступ до документів як володілець речей або документів, зобов`язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі суду. У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК з метою відшукування та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти цієї ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Ігор СТРОГИЙ