Search

Document No. 121132856

  • Date of the hearing: 15/08/2024
  • Date of the decision: 15/08/2024
  • Case №: 991/7414/24
  • Proceeding №: 52019000000000842
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Sikora K.O.

Справа № 991/7414/24

Провадження № 1-кс/991/7444/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 серпня 2024 року м. Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2,

прокурора ОСОБА_3,

підозрюваного ОСОБА_4,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ОСОБА_3 про продовження строку дії обов`язків, покладених на підозрюваного, у межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25 вересня 2019 року за № 52019000000000842,

В С Т А Н О В И Л А :

І. Суть питання, що вирішується

1.1. 13 серпня 2024 року до Вищого антикорупційного суду надійшло зазначене клопотання, у якому прокурор просив продовжити на два місяці строк дії обов`язків, покладених на підозрюваного ОСОБА_4 ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 22 травня 2024 року.

Судове засідання з розгляду цього клопотання було призначене на 15 серпня 2024 року о 14 годині 30 хвилин, про що секретар судового засідання повідомив сторону захисту. Проте, захисники підозрюваного ОСОБА_4 у судове засідання не прибули.

З огляду на ці обставини, слідчим суддею було поставлено на обговорення питання про можливість залучення захисника за призначенням для розгляду цього клопотання.

ІІ. Позиція учасників судового засідання

2.1. Прокурор ОСОБА_3 уважав за необхідне залучити захисника за призначенням підозрюваному ОСОБА_4 з огляду на тяжкість кримінальних правопорушень, у вчиненні яких він підозрюються.

2.2. Підозрюваний ОСОБА_4 повідомив, що його захисники не з`явилися у зв`язку з розірванням договору про надання йому правової допомоги, проте у наступне судове засідання він має намір забезпечити участь нового захисника за договором.

ІІІ. Оцінка та висновки слідчого судді

3.1. Заслухавши думку осіб, які беруть участь у судовому засіданні, слідчий суддя дійшла наступних висновків.

3.2. Завданнями кримінального провадження є забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура (ст. 2 КПК України).

Забезпечення права на захист підозрюваного є однією із загальних засад кримінального провадження, передбаченою ст. 20 КПК України. Ця засада включає як право особи захищати себе особисто чи за допомогою обраного захисника, так і право на кваліфіковану правову допомогу за рахунок держави у випадках, передбачених законом.

Такі випадки передбачені ч. 1 ст. 49 КПК України, відповідно до якої суд зобов`язаний забезпечити участь захисника у кримінальному провадженні у випадках, якщо:

1) відповідно до вимог ст. 52 цього Кодексу участь захисника є обов`язковою, а підозрюваний не залучив захисника;

2) підозрюваний заявив клопотання про залучення захисника, але за відсутністю коштів чи з інших об`єктивних причин не може його залучити самостійно;

3) суд вирішить, що обставини кримінального провадження вимагають участі захисника, а підозрюваний не залучив його.

3.3. Слідчий суддя встановила, що ОСОБА_4 підозрюються у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України, що є особливо тяжкими злочинами, та відповідно до ч. 1 ст. 52 КПК України участь захисника у цьому кримінальному провадженні є обов`язковою.

Згідно з ч. 4 ст. 199 КПК України клопотання про продовження строку дії обов`язків розглядається за правилами, передбаченими для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу.

Тобто вирішуючи питання про продовження строку дії обов`язків, слідчий суддя керується загальними приписами, якими врегульовано застосування запобіжних заходів.

Розгляд клопотання про застосування запобіжного заходу (продовження строку дії обов`язків) здійснюється за участю, серед інших, захисника (ч. 1 ст. 193 КПК України).

Виходячи з наведеного, слідчий суддя констатує існування передбачених п. 1, 3 ч. 1 ст. 49 КПК України підстав для залучення підозрюваному ОСОБА_4 захисника для здійснення захисту за призначенням.

Таким чином, враховуючи, що право на кваліфіковану правову допомогу як складова права на захист є фундаментальним правом особи у кримінальному процесі, слідчий суддя вважає за необхідне залучити захисника для здійснення захисту за призначенням підозрюваному ОСОБА_4 для розгляду клопотання про продовження строку дії покладених на нього обов`язків та звернутись до Північного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги для призначення йому захисника із числа адвокатів центру.

На підставі викладеного, керуючись ст. 372 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И Л А :

1. Залучити підозрюваному ОСОБА_4 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25 вересня 2019 року за № 52019000000000842, захисника за призначенням для розгляду клопотання про продовження строку дії обов`язків, покладених на підозрюваного.

2. Доручити Північному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги призначити захисника підозрюваному ОСОБА_4 та забезпечити його прибуття у судове засідання 16 серпня 2024 року о 08 годині 00 хвилин у приміщенні Вищого антикорупційного суду за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 42а.

3. Копію ухвали направити Північному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги.

Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1