Search

Document No. 85044297

  • Date of the hearing: 17/10/2019
  • Date of the decision: 17/10/2019
  • Case №: 4910/34/19
  • Proceeding №: 42016000000001254
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Oliinyk O.V.
  • Secretary : Stashaka Ya.V.
  • Lawyer : Moisieievoi A.A.

Справа № 4910/34/19

Провадження1-кс/991/1033/19

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 жовтня 2019 року м.Київ

Вищий антикорупційний суд у складі:

слідчого судді Олійник О.В.

за участю:

секретаря судового засідання Сташака Я. В.

адвоката Моісєєвої А.А.,

представника банку Чвалюка А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання Моісєєвої А.А. про тимчасовий доступ до речей і документів, подане в рамках кримінального провадження, внесеного 16.05.2016 до ЄРДР за № 42016000000001254 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання захисника підозрюваного ОСОБА_3 - адвоката Моісєєвої А.А., про тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні АТ «Ощадбанк».

Зі змісту клопотання вбачається, що в провадженні Національного антикорупційного бюро України перебуває кримінальне провадження № 42016000000001254 від 16.05.2016. У вказаному кримінальному провадженні Березкіній В.С. 31.10.2018 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209КК України. За версією органу досудового розслідування, АТ «Ощадбанк», на підставі укладеного кредитного договору (Договір кредитної лінії № 1 від 14.01.2014), здійснив видачу кредитних коштів ПрАТ «Креатив». Отримані кредитні кошти ПрАТ «Креатив» перерахував двом іноземним компаніям, які пов`язані з ПрАТ «Креатив» задля оплати тропічної олії, яка мала бути поставлена ПрАТ «Креатив» у відповідності до укладених договорів. В свою чергу, іноземні компанії, після отримання грошей від ПрАТ «Креатив», витратили отримані кошти на власні господарські цілі - на операції з компаніями, які не пов`язані з ПрАТ «Креатив». ОСОБА_3 підозрюють у пособництві у заволодінні коштів АТ «Ощадбанк».

За твердженням адвоката, предметом досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні виступають відносини, що склалися між суб`єктами господарювання в межах здійснення ними господарської діяльності, які не містять кримінальної складової.

У клопотанні адвокат просить, для підтвердження даної позиції та забезпечення ефективного захисту ОСОБА_3 , надати їй тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні АТ «Ощадбанк» та містять таку інформацію:

- Чи були застраховані майнові інтереси АТ «Ощадбанк» в рамках договору кредитної лінії №14 від 14.01.2014 року, що пов`язані з матеріальними збитками, завданими внаслідок неповернення або неповного повернення кредиту та/або несплатою або частковою несплатою відсотків? Якщо так - надати копію відповідного договору страхування.

- У випадку, якщо майнові інтереси АТ «Ощадбанк» в рамках договору кредитної лінії №14 від 14.01.2014 року, що пов`язані з матеріальними збитками, завданими внаслідок неповернення або неповного повернення кредиту та/або несплатою або частковою несплатою відсотків були застраховані - чи визнала страхова компанія факт неповного погашення (непогашення, прострочення строків погашення) грошового зобов`язання в рамках договору кредитної лінії №14 від 14.01.2014 року страховим випадком та чи була проведена виплата страхового відшкодування?

- Якщо виплата страхового відшкодування була здійснена - надати інформацію щодо суми страхового відшкодування із наданням належним чином завірених копій платіжних документів, що підтверджують зазначений факт.

Адвокат обґрунтовує клопотання тим, що вказані документи та інформація, які перебувають у володінні АТ «Ощадбанк», містять докази того, що матеріальні вимоги банку до ПрАТ «Креатив» були застраховані (враховуючи зміст Положення про кредитування корпоративних клієнтів, затверджених постановою правління АТ «Ощадбанк» № 941 від 19.12.2013), внаслідок чого Банк отримав страхове відшкодування. Інформація, яка міститься в запитуваних документах може підтвердити відсутність події злочину, що виключить незаконне кримінальне переслідування ОСОБА_3

Адвокат Моісєєва А.А. в судовому засіданні клопотання підтримала, просила його задовольнити. Вказала, що за допомогою інформації та документів, доступ до яких вона просить, має намір встановити обставини задля спростування підозри відносно її підзахисної ОСОБА_3

Представник АТ «Ощадбанк» щодо вирішення клопотання послався на розсуд суду та просив прийняти рішення відповідно до вимог чинного законодавства.

Вислухавши пояснення учасників провадження, дослідивши всі наявні матеріали, слідчий суддя прийшов такого висновку.

Детективами Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016000000001254 від 16.05.2016 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України, в рамках якого 31.10.2019 ОСОБА_3 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 27, ч. 1 ст. 366 КК України.

Адвокат ОСОБА_3 - Моісєєва А.А. звернулася з клопотанням про надання доступу до документів, які перебувають у володінні АТ «Ощадбанк», за допомогою яких має на меті довести відсутність у діях своєї підзахисної складу злочину.

Частинами 1, 3 ст. 93 КПК України визначено, що збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження, у порядку, передбаченому цим Кодексом; сторона захисту здійснює збирання доказів шляхом витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, копій документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій, актів перевірок; ініціювання проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій та інших процесуальних дій, а також шляхом здійснення інших дій, які здатні забезпечити подання суду належних і допустимих доказів.

Доказами в кримінальному провадженні відповідно до ст. 84 КПК України є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Пунктом 5 частини 2 статті 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, зокрема, тимчасовий доступ до речей і документів.

Положеннями ст. 159 КПК України визначено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи, зокрема, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Положеннями ч. 6 ст. 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно з ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність», інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками на письмову вимогу суду або за рішенням суду.

Адвокатом доведено, що в разі отримання тимчасового доступу до документів щодо страхування кредитних ризиків за договором кредитної лінії № 1 від 14.01.2014 між ПАТ «Ощадбанк» та ПрАТ «Креатив», які перебувають у володінні АТ «Ощадбанк», може бути виконане завдання, для виконання якого вона звернулася із клопотанням.

На адвокатський запит до АТ "Ощадбанк"про надання вказаних документів Моісєєвій А.А. було відмовлено у наданні інформації з посиланням на ст. 62 Закону України "Про банки і банківську діяльність".

Встановлено, що документи, до яких просить доступ адвокат, не є такими, до яких заборонений доступ, відповідно до ст. 161 КПК України.

З урахуванням викладеного, враховуючи обставини справи, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, так як адвокатом доведена необхідність отримання доступу до частини вказаних документів, оскільки вони мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а відомості, які в них містяться, можуть бути використані як докази та довести ті обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, іншим способом неможливо.

Керуючись статтями 26, 132, 159, 162, 163, 309, 392 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання Моісєєвої А.А. про тимчасовий доступ до речей і документів, подане в рамках кримінального провадження, внесеного 16.05.2016 до ЄРДР за № 42016000000001254 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України, - задовольнити.

Надати Моісєєвій А.А . тимчасовий доступ до документів, володільцем яких є АТ «Ощадбанк» (код ЄДРПОУ 00032129, м. Київ, вул. Госпітальна, 12-Г) з можливістю ознайомитися, зробити їх копії, а саме, договору страхування (ризиків неповернення або неповного повернення кредиту та/або несплатою або частковою несплатою відсотків тощо) за Договором кредитної лінії № 1 від 14.01.2014, укладеним між ПАТ «Ощадбанк» та ПрАТ «Креатив», а також платіжних документів, що підтверджують факт виплати страхового відшкодування за цим Договором.

Строк дії ухвали - один місяць з дня її постановлення - до 17.11.2019.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя О.В. Олійник