Search

Document No. 85317472

  • Date of the hearing: 31/10/2019
  • Date of the decision: 31/10/2019
  • Case №: 760/17846/16-к
  • Proceeding №: 52015000000000019
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Kravchuk O.O.
  • Judge (HACC) : Kruk Ye.V., Bilous I.O.
  • Secretary : Mitnitska O.V.
  • Lawyer : Holuba V.M., Ukolova O.L., Klymenko O.M.
  • Prosecutor : Perov A.V.

Справа № 760/17846/16-к

Провадження1-кп/910/66/19

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

31 жовтня 2019 року м.Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі:

головуючого Кравчука О.О.,

суддів: Крука Є.В., Білоус І.О.

секретар судового засідання Мітніцька О.В.

за участю:

прокурорів: Пєрова А.В.

захисників: Голуба В.М., Уколова О.Л., Клименко О.М.,

обвинувачених: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Києві питання про виправлення описки в ухвалі суду у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 26 грудня 2015 року за № 52015000000000019, за обвинуваченням:

ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , у м. Донецьк Донецької області, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України,

ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , у м. Донецьк, Донецької області, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_4 , у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 366 КК України,

ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , у с. Богданівка Броварського району Київської області, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_5 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_6 , у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 366 КК України,

ОСОБА_4 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_4 , у с. Стила Старобешівського району Донецької області, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_7 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_8 , у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 366 КК України,

ВСТАНОВИВ:

1.Історія провадження

25 вересня 2019 року до Вищого антикорупційного суду із Солом`янського районного суду м. Києва надійшли матеріали згаданого кримінального провадження в порядку, передбаченому підпунктом 4 пункту 202 Розділу ХІ «Перехідні положення» Кримінального процесуального кодексу України.

Ухвалою Вищого антикорупційного суду від 27 вересня 2019 року у вказаному кримінальному провадженні було призначено підготовче судове засідання.

Так, при підготовці тексту ухвали у другому абзаці вступної частини та другому абзаці пункту першого резолютивної частини вказаної ухвали було допущено описку, а саме помилково зазначено прізвище одного з обвинувачених: « ОСОБА_1 » замість « ОСОБА_1 ».

Суд з власної ініціативи порушив питання щодо виправлення описки в зазначеній ухвалі, яка підлягає виправленню.

На обговорення учасників провадження судовою колегією було винесено питання можливості виправити допущену описку.

2. Позиції учасників кримінального провадження

Прокурор Пєров А.В. у судовому засіданні не заперечував проти виправлення описки.

Захисник обвинуваченого ОСОБА_1 адвокат Уколов О.Л. проти виправлення описки заперечував, зазначивши, що ця процесуальна дія не передбачена процесуальним законом.

Захисник обвинуваченого ОСОБА_1 адвокат Голуб В.М. зазначив, що із Солом`янського районного суду м. Києва вказане провадження вийшло в позапроцесуальний спосіб, ухвала про призначення підготовчого судового засідання не передбачена КПК України, жодні рішення по справі до проведення підготовчого судового засідання не можуть бути прийняті.

Захисник обвинуваченого ОСОБА_2 адвокат Клименко О.М. підтримала позиції захисників Уколова О.Л. та Голуба В .М. Також захисники Уколов, Голуб, Клименко зазначили, що питання про виправлення описки не може розглядатись без участі захисника обвинуваченого Ткаченка, оскільки він обвинувачується у вчиненні особливо тяжкого злочину.

Обвинувачені ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 підтримали позиції захисників.

3. Оцінка та мотиви суду

Під час судового засідання судом було досліджено обвинувальний акт із додатками, а також оглянуто паспорт громадянина України та посвідчення водія обвинуваченого ОСОБА_1 , що підтверджує необхідність у виправленні описки. Також обвинувачений ОСОБА_1 у судовому засіданні усно підтвердив правильність написання його прізвища саме « ОСОБА_1 ».

З огляду на вказане, суд вважає, що описка є технічною, допущена помилково, її виправлення не призведе до зміни змісту ухвали, а тому слід виправити допущену описку в тексті ухвали суду від 27 вересня 2019 року про призначення підготовчого судового засідання.

Щодо заперечень захисників та обвинувачених стосовно можливості виправлення описки, суд їх не враховує з огляду на таке.

При підготовці тексту ухвали про призначення підготовчого судового засідання у другому абзаці вступної частини та другому абзаці пункту першого резолютивної частини вказаної ухвали було допущено описку, а саме помилково зазначено прізвище одного з обвинувачених: « ОСОБА_1 » замість « ОСОБА_1 ».

Відповідно до ст. 379 КПК України суд має право за власною ініціативою або за заявою учасника кримінального провадження чи іншої заінтересованої особи виправити допущені в судовому рішенні цього суду описки, очевидні арифметичні помилки незалежно від того, набрало судове рішення законної сили чи ні. Питання про внесення виправлень суд вирішує в судовому засіданні. Учасники судового провадження повідомляються про дату, час і місце засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені, не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень. Ухвалу суду про внесення виправлень у судове рішення чи відмову у внесенні виправлень може бути оскаржено.

Захисники обвинуваченого ОСОБА_3 адвокат Мірошник О.М. та захисник обвинуваченої ОСОБА_4 адвокат Усик І.І. були належним чином повідомлені про розгляд питання про виправлення описки, але в судове засідання не з`явилися.

Питання підсудності Вищому антикорупційному суду кримінального провадження належить до питань, що вирішуються під час підготовчого судового засідання, а тому під час вирішення питання про виправлення описки розгляду не підлягають. Оскільки ж ставиться питання про внесення виправлень в частині анкетних даних обвинуваченого ОСОБА_1 , суд вважає, що це жодним чином не порушує прав обвинуваченого ОСОБА_3 .

На підставі викладеного, керуючись ст. 379, ст. 395 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Виправити описку, допущену у вступній та резолютивній частинах ухвали Вищого антикорупційного суду від 27 вересня 2019 року про призначення підготовчого судового засідання у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 26 грудня 2015 року за № 52015000000000019, за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України; ОСОБА_2 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 366 КК України; ОСОБА_3 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 366 КК України; ОСОБА_4 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 с. 27, ч. 2 ст. 366 КК України.

- В абзаці другому вступної частини замість « ОСОБА_1 » зазначити «ОСОБА_1».

- В абзаці другому пункту першого резолютивної частини замість « ОСОБА_1 » зазначити « ОСОБА_1 ».

На ухвалу суду протягом семи днів з моменту її проголошення може бути подана апеляційна скарга до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення апеляційним судом.

Головуючий суддя: Кравчук О.О.

Судді: Крук Є.В

Білоус І.О.