Search

Document No. 87730894

  • Date of the hearing: 18/02/2020
  • Date of the decision: 18/02/2020
  • Case №: 760/9748/17
  • Proceeding №: 32016100000000003
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Bilous I.O.
  • Judge (HACC) : Kravchuk O.O., Kruk Ye.V.
  • Secretary : Manokhina O.Ye.
  • Lawyer : Ivantsia A.Yu., Leshchenka O.V., Svidenka K.B., Teleshetskoho O.I., Kovalchuka I.V.
  • Prosecutor : Makar O.I.

Справа № 760/9748/17

Провадження1-кп/4910/31/19

УХВАЛА

18 лютого 2020 року м.Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі:

головуючої: Білоус І. О.,

суддів: Кравчука О. О., Крука Є. В.,

секретар судового засідання: Манохіна О. Є.,

за участі:

прокурора Макара О. І.,

обвинувачених ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

захисників Іванця А. Ю., Ковальчука І. В.,

Лещенка О. В., Свіденка К. Б., Телешецького О. І.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань за № 32016100000000003 від 13 січня 2016 року, за обвинуваченням:

ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Вінниці, проживає на АДРЕСА_1 ,

у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 382 КК України,

ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Москві (Російська Федерація), проживає на АДРЕСА_2 ,

у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 358 КК України,

ОСОБА_3 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 у с. Н. Боровичі Щорського району Чернігівської області, проживає на АДРЕСА_3 ,

у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України,

ОСОБА_5 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_4 у с. Стара Некрасівка Ізмаїльського району Одеської області, оголошений у міжнародний розшук, останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_4 , зареєстрований на АДРЕСА_5 ,

у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 358 КК України,

ОСОБА_4 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_5 у м. Тираспіль (Республіка Молдова), проживає на АДРЕСА_6 ,

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України,

ВСТАНОВИВ:

1. Історія провадження

17 вересня 2019 року до Вищого антикорупційного суду із Солом`янського районного суду м. Києва в порядку, передбаченому підпунктом 4 пункту 20-2 Розділу ХІ «Перехідні положення» КПК України надійшли вищезазначені матеріали кримінального провадження щодо ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_4 .

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, згідно з ч. 3 ст. 35 КПК України, для розгляду кримінального провадження було визначено колегію суддів Вищого антикорупційного суду у складі: головуючої Білоус І. О., суддів Кравчука О. О., Крука Є. В.

Згідно з ч. 6 ст. 34 КПК України, суд, якому направлено кримінальне провадження з іншого суду, розпочинає судове провадження зі стадії підготовчого судового засідання, незалежно від стадії, на якій в іншому суді виникли обставини, передбачені частиною першою цієї статті.

Ухвалою Вищого антикорупційного суду від 18 вересня 2019 року по вказаному кримінальному провадженню було призначено підготовче судове засідання.

До початку підготовчого судового засідання до суду надійшло клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_4 - адвоката Іванця А. Ю. про проведення дистанційного судового провадження, в порядку, передбаченому ст. 336 КПК України, в режимі відеоконференції з Малиновським районним судом м. Одеси за участі обвинуваченого ОСОБА_4 , оскільки останній проживає та працює у м. Одесі і прибуття до Вищого антикорупційного суду потребує тривалого часу та значних матеріальних витрат.

2. Позиції учасників судового провадження

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 та його захисник - адвокат Іванець А. Ю. подане раніше клопотання підтримали, з підстав, викладених у ньому.

Прокурор та інші учасники судового провадження не заперечували проти задоволення клопотання захисника Іванця А. Ю. та вважали можливим проведення дистанційного судового провадження за участі обвинуваченого ОСОБА_4 .

Вислухавши думку учасників підготовчого судового засідання щодо заявленого клопотання, суд приходить до висновку про можливість його задоволення з огляду на наступне.

Відповідно до п. 1, 4 ч. 1 ст. 336 КПК України судове провадження може здійснюватися у режим відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин, необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження.

Згідно з ч. 2 ст. 336 КПК України суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження.

Враховуючи викладене та беручи до уваги, зокрема, значну відстань від фактичного місця проживання та роботи обвинуваченого ОСОБА_4 (м. Одеса) до Вищого антикорупційного суду, думку присутніх учасників підготовчого судового засідання щодо можливості здійснення дистанційного судового провадження за участі обвинуваченого ОСОБА_4 в режимі відеоконференції, колегія суддів вважає заявлене клопотання обґрунтованим і приходить до переконання про можливість його задоволення з метою забезпечення розгляду кримінального провадження в розумний строк.

На підставі викладеного, керуючись ст. 336 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_4 - адвоката Іванця А. Ю. задовольнити.

2. Здійснювати дистанційне судове провадження у кримінальному провадженні щодо ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_4 між Вищим антикорупційним судом та Малиновським районним судом м. Одеси за участі обвинуваченого ОСОБА_4 .

Ухвалу невідкладно надіслати учасникам судового провадження, а також до Малиновського районного суду м. Одеси.

Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення і окремому оскарженню не підлягає.

Головуюча суддя: Білоус І. О.

Судді: Кравчук О. О.

Крук Є. В.