Search

Document No. 87918109

  • Date of the hearing: 21/02/2020
  • Date of the decision: 21/02/2020
  • Case №: 991/1575/20
  • Proceeding №: 52019000000000120
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Voronko V.D.
  • Secretary : Batyr B.V.
  • Lawyer : Shokota A.S.
  • Prosecutor : Ponomarenko V.P.

Справа № 991/1575/20

Провадження1-кс/991/1608/20

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 лютого 2020 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Воронько В.Д., за участю секретаря судового засідання Батир Б.В., прокурора Пономаренка В.П., підозрюваного ОСОБА_1 та його захисника Шокота А.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання детектива Національного бюро Другого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Рибалка Е.В., погоджене прокурором у кримінальному провадженні Пономаренком В.П., про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком 60 днів, щодо підозрюваного

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт. Любашівка Любашівського району Одеської області, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52019000000000120 від 14.02.2019, -

ВСТАНОВИВ:

Сторона обвинувачення звернулась до слідчого судді із вищезазначеним клопотанням, в якому просила застосувати до підозрюваного ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком 60 днів, із можливістю альтернативного внесення застави в розмірі290 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 609 580 грн., з одночасним покладенням в разі внесення застави обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України, а саме: 1) прибувати до детектива, прокурора, слідчого судді, суду за першою вимогою; 2) не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу детектива, прокурора або суду; 3) повідомляти детектива, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; 4) утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними у кримінальному провадженні; 5) здати на зберігання до Державної міграційної служби України свої паспорти громадянина України для виїзду за кордон НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , інші документи, що мають право на виїзд з України та в`їзд до України; 6) носити електронний засіб контролю.

Вимоги клопотання обґрунтовані тим, що:

- ОСОБА_1 підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України, тобто в умисному, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої юридичної особи використання службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що завдало шкоди державним інтересам та спричинило тяжкі наслідки, вчиненому за попередньою змовою групою осіб; та ч. 1 ст. 366 КК України, тобто у внесенні до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей. Зокрема злочин, передбачений ч. 2 ст. 364 КК України є тяжким корупційним злочином, за який передбачено покарання у вигляді реального позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п`ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- наявні ризики передбачені пунктами 1-5 ч. 1 ст.177 КПК, а саме: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому він підозрюється.

Прокурор у судовому засіданні підтримав подане клопотання в повному обсязі та просив його задовольнити.

Захисник Шокот А.С. подав слідчому судді заперечення на клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, зазначивши про відсутність доказів на підтвердження наявності ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, а також доказів на підтвердження того, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти зазначеним у клопотанні ризикам, на підставі чого просив відмовити в задоволенні клопотання прокурора,а у випадку обрання запобіжного заходу підозрюваному - застосувати до нього запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в нічний час доби, у період часу з 22:00 год до 6:00 год, за місцем проживання ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_2 .

Підозрюваний ОСОБА_1 підтримав позицію захисту.

Заслухавши учасників процесу та дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Згідно ч.ч. 1-2 статті 196 КПК України в ухвалі про застосування запобіжного заходу суд зазначає відомості про: 1) кримінальне правопорушення (його суть і правову кваліфікацію із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність), у якому обвинувачується особа; 2) обставини, які свідчать про існування ризиків, передбачених статтею 177 КПК; 3) обставини, які свідчать про недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризикам, передбаченим статтею 177 КПК; 4) посилання на докази, які обґрунтовують ці обставини; 5) запобіжний захід, який застосовується.

В ухвалі про застосування запобіжного заходу, не пов`язаного з триманням під вартою, зазначаються конкретні обов`язки, передбачені частиною п`ятою статті 194 цього Кодексу, що покладаються на підозрюваного, обвинуваченого, та у випадках, встановлених цим Кодексом, строк, на який їх покладено.

Під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про:

1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним кримінального правопорушення;

2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 КПК, і на які вказує слідчий, прокурор;

3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні (частина 1 статті 194 КПК).

З огляду на зазначені положення закону, слідчому судді під час вирішення клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно підозрюваного ОСОБА_1 необхідно в межах доводів відповідного клопотання розкрити: 1) кримінальне правопорушення, у вчиненні якого підозрюється особа та обґрунтованість підозри; 2) ризики, які були заявлені стороною обвинувачення, та їх обґрунтованість; 3) чи є інші більш м`які запобіжні заходи, які зможуть запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 КПК.

Кримінальне правопорушення, у вчиненні якого підозрюється особа

Детективами Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 52019000000000120 від 14.02.2019 за підозрою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України, а також за підозрою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_1 згідно з наказом начальника БФ ДП «АМПУ» від 02.08.2017 № 311-к призначений на посаду заступника начальника з операційної діяльності БФ ДП «АМПУ» та в подальшому, згідно з наказом № 328-к від 16.10.2018 переведений на посаду заступника начальника Філії з операційної діяльності та розвитку портової інфраструктури БФ ДП «АМПУ», тобто обіймав посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих і адміністративно-господарських функцій, а відтак відповідно до примітки 1 ст. 364 КК України був службовою особою.

14.05.2018 у приміщенні БФ ДП «АМПУ» було прийнято рішення про проведення відкритих торгів по предмету закупівлі «ДК 021:2015: 42410000-3 - «Підіймально-транспортувальне обладнання» (автокран) очікуваною вартістю 2 500 000,00 грн. та затверджено відповідну тендерну документацію, про що 16.05.2018 Бердянською філією ДП «АМПУ» у Єдиній системі електронних публічних закупівель ПроЗорро (ProZorro) було оголошено про заплановану закупівлю. Предметом закупівлі згідно Додатку 2 до тендерної документації був автокран МАЗ КС-3579-С-02 «Машека» (або еквівалент) в кількості однієї одиниці, рік виробництва - 2018, максимальна вантажопідйомність - від 15.2 т., висота підйому максимальна - від 15 м, тип двигуна - дизельний.

Відповідно до реєстру отриманих тендерних пропозицій від учасників надійшло три пропозиції: Приватне підприємство «Виробничо-комерційне підприємство «АЛЬФАТЕКС» (код ЄДРПОУ 30481196), Товариство з обмеженою відповідальністю «УкрЄвроМАЗ» (код ЄДРПОУ 37474578) та ДФ ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж».

У період з 16.05.2018 по 06.06.2018 (точної дати, часу та місця органом досудового розслідування не встановлено) у начальника БФ ДП «АМПУ» ОСОБА_2 виник злочинний умисел на вчинення зловживання службовим становищем в ході проведення БФ ДП «АМПУ» вказаної закупівлі, на користь Дніпровської філії Товариства з обмеженою відповідальністю ««Харківське монтажно-виробниче підприємство «Електропівденмонтаж»» (далі - ДФ ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж»), з директором якого - ОСОБА_4 , ОСОБА_2 вступив у злочинну змову та якій довів до відома план щодо вчинення злочину, а також залучив підпорядкованих йому осіб - заступника начальника Бердянської філії ДП «АМПУ» з операційної діяльності ОСОБА_1 та інженера 2 категорії сектору матеріально-технічного забезпечення Бердянської філії ДП «АМПУ» ОСОБА_3 , дії яких у подальшому направляв та координував.

Отримавши пропозицію ОСОБА_2 щодо співучасті у зловживанні службовим становищем, тобто умисному, з метою одержання неправомірної вигоди іншою юридичною особою використанні свого службового становища всупереч інтересам служби, ОСОБА_1 та ОСОБА_3 усвідомлюючи її протиправний характер та розуміючи негативні наслідки для державного підприємства, прийняли пропозицію.

06.06.2018 року тендерним комітетом Бердянської філії ДП «АМПУ», за результатам процедури відкритих торгів по предмету закупівлі «ДК 021:2015: 42410000-3 - «Підіймально-транспортувальне обладнання» (автокран), визнано переможцем ДФ ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж», що відображено в протоколі № 140, оскільки пропозиція ДФ ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж» має найнижчу остаточну пропозицію - 2 075 000,00 грн (без ПДВ). При цьому тендерна пропозиція ДФ ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж» не відповідала умовам тендерної документації, зокрема пункту 7 розділу І «Загальні положення», підпунктам 1.1. пункту 1, підпунктам 3.3., 3.7, 3.8 пункту 3, підпункту 6 пункту 4.2 Додатку 1, Додатку 2 тендерної документації, а тому підлягала відхиленню, згідно пункту 4 частини 1 статті 30 Закону України «Про публічні закупівлі».

Незважаючи на численні грубі порушення при проведенні процедури закупівель, відсутності ряду документів у тендерній пропозиції ДФ ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж», обґрунтованою відмовою уповноваженого з антикорупційної діяльності БФ ДП «АМПУ» у візуванні проекту договору, начальник БФ ДП «АМПУ» ОСОБА_2 , 25.06.2018, продовжуючи реалізацію спільного злочинного плану, діючи від імені Підприємства, підписав договір № 48-В-БЕФ-18 та Додаток №1 (далі - Специфікація) між ДП «АМПУ» та ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж» (далі - Договір) в особі директора ДФ ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж» ОСОБА_4 , згідно якого ДФ ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж» зобов`язалось поставити БФ ДП «АМПУ»автокран QCQLY16T, у кількості 1 шт., рік виробництва - 2018, максимальна вантажопідйомність - від 16т, висота підйому максимальна - від 39,5 м, тип двигуна - дизельний, загальна вартість - 2 490 000,0 грн з ПДВ.

18.07.2018, на виконання пункту 4.1 договору від 26.06.2018 № 48-В-БЕФ-18, особисто ОСОБА_2 та головним бухгалтером Філії, за допомогою системи «Клієнт-банк» здійснено перерахування грошових коштів у вигляді авансу у розмірі 30% від загальної суми договору з рахунку БФ ДП «АМПУ» на рахунок ДФ ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж» за платіжним дорученням № 1128 на суму 747 000,00 грн.

У подальшому, листом від 03.09.2018 № 11-12-05/307 на адресу ДФ ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж» Бердянська філія ДП «АМПУ» просила повідомити про стан виконання договору від 26.06.2018 № 48?В?БЕФ?18. У відповідь отримала лист в якому ДФ ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж» просила перенести строки поставки автокрану на 20 листопада 2018 року через повідомлення виробника (Китайська Народна Республіка) про перезавантаження його виробництва.

У подальшому ОСОБА_2 за своїм власним підписом направив лист від 14.12.2018 № 11-04-14/288 на адресу ДФ ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж», в якому зазначив про намір ініціювати розірвання договору від 26.06.2018 № 48?В-БЕФ-18 в односторонньому порядку з додержанням передбаченого строку 15 календарних днів через невиконання зобов`язань Постачальника, як це передбачено пунктом 7.2.1 цього договору.

На вищевказаний лист ДФ ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж» листом від 22.12.2018 № 231 повідомила Бердянську філію ДП «АМПУ» про поставку 26 грудня 2018 року на її адресу автокрану за договором від 26.06.2018 № 48-В-БЕФ-18.

Однак після цього ні ОСОБА_2 , ні будь-якою іншою службовою особою Бердянської філії ДП «АМПУ», не було проведено жодних реальних дій щодо розірвання договору від 26.06.2018 № 48-В-БЕФ-18, що свідчить про намір ОСОБА_2 та інших співучасників злочину приховати вчинення злочину та надати злочину вигляду цивільно-правових відносин.

У подальшому, наказом Бердянської філії ДП «АМПУ» від 10.12.2018 № 561-к ОСОБА_3 з 23.12.2018 переведено на посаду начальника відділу матеріально-технічного забезпечення на період відсутності останнього.

26.12.2018 ОСОБА_3 , продовжуючи реалізацію спільного злочинного умислу, у період часу з 09 год. 00 хв до 10 год. 00 хв у себе в робочому кабінеті за адресою: Запорізька область, м . Бердянськ , вул. Горького, 6 , діючи умисно, будучи ознайомленим з положеннями пункту 5.5. договору від 26.06.2018 № 48-В-БЕФ-18 згідно якого право власності на товар (автокран QCQLY16T) переходить від постачальника (Дніпровської філії ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж») до покупця (Бердянської філії ДП «АМПУ») з моменту підписання сторонами відповідної видаткової накладної, достовірно знаючи, що автокран QCQLY16T 2018 року виробництва не поставлений, сертифікат відповідності, сервісна книжка з відповідними відмітками в повному обсязі (у т.ч. з відміткою про проведення передпродажної підготовки) та транзитні номери на вказаний автокран не надані, а відповідно, підстави для оплати відсутні, реалізуючи спільний злочинний умисел, спрямований на скоєння службового підроблення, підписав видаткову накладну № ЭЮМАК000040 від 22.12.2018, акт передачі товарно-матеріальних цінностей № ЭЮМ00000202 від (без зазначення дати) грудня 2018 року, рахунок на оплату № ЭЮМ00000152 від 22.12.2018 та товарно-транспортну накладна № 25-12-А.

26.12.2018, у період часу з 08:00 по 17:00, у себе в робочому кабінеті, за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Горького, 6 виконуючий обов`язки начальника БФ ДП «АМПУ» ОСОБА_1 , діючи умисно, на виконання спільного злочинного плану, достовірно знаючи, що автокран QCQLY16T 2018 року виробництва не поставлений, сертифікат відповідності, сервісна книжка з відповідними відмітками в повному обсязі (у т.ч. з відміткою про проведення передпродажної підготовки) та транзитні номери на вказаний автокран не надані, а відповідно, підстави для оплати відсутні, реалізуючи спільний злочинний умисел, спрямований на скоєння службового підроблення, підписав та затвердив зазначений акт передачі товарно-матеріальних цінностей № ЭЮМ00000202 від (без дати) грудня 2018 року, надавши йому статусу офіційного документу, а також проставив резолюцію «Бух. до сплати» на рахунку на оплату № ЭЮМ00000152 від 22.12.2018.

Таким чином, ОСОБА_1 та ОСОБА_3 офіційно підтвердили виконання умов договору від 26.06.2018 № 48-В-БЕФ-18, хоча фактичної поставки автокрана QCQLY16T 2018 року випуску до Бердянської філії ДП «АМПУ» не відбулося.

Тобто видаткова накладна від 22.12.2018 № ЭЮМАК000040 та Акт передачі товарно-матеріальних цінностей № ЭЮМ00000202 від (без зазначення дати) грудня 2018 року містять інформацію щодо господарської операції, яка фактично не здійснювалась.

09.01.2019, незважаючи на невиконання ДФ ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж» умов договору від 26.06.2018 № 48-В-БЕФ-18, заступником начальника з фінансів та економіки БФ ДП «АМПУ» ОСОБА_5 та головним бухгалтером Філії, які не були обізнані із злочинними намірами ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , приблизно о 12 год. 46 хв., за допомогою системи «Клієнт-банк» здійснено остаточний розрахунок за договором від 26.06.2018 № 48-В-БЕФ-18 шляхом перерахування грошових коштів у розмірі 70% від загальної суми договору з рахунку БФ ДП «АМПУ» в ПАТ АБ «Укргазбанк» № НОМЕР_3 на рахунок ДФ ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж» в АТ «АКБ «КОНКОРД» № НОМЕР_4 за платіжним дорученням № 53 на суму 1 743 000,00 грн.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, ОСОБА_3 , 09.01.2019 у період часу з 08 год. 00 хв. до 17 год. 00 хв., діючи умисно, з метою приховання вчиненого ним злочину та створюючи видимість реальної поставки автокрану QCQLY16T 2018 року виробництва, перебуваючи у своєму службовому кабінеті, склав та підписав як член комісії акт про виявлені недоліки (дефекти) товару, поставленого на виконання умов договору від 26.06.2018 № 48-В-БЕФ-18, зазначивши при цьому, що в процесі введення автокрану QCQLY16T 2018 року виробництва в експлуатацію виявлено, що на ньому не працює блок гідравліки, а ОСОБА_1 09.01.2019 затвердив його, надавши йому статусу офіційного документу.

Зазначений акт також підписано Головою комісії ОСОБА_5 , та членами комісії ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , які не були обізнані із злочинними намірами ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Вказаний акт із листом Бердянської філії ДП «АМПУ» від 09.01.2019 № 11-02-0513 направлено на адресу ДФ ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж» із вимогою усунути недоліки (дефекти) або здійснити заміну на товар належної якості у встановлений термін.

У подальшому, діючи з метою приховання вчиненого злочину та створюючи видимість реальної поставки автокрану QCQLY16T 2018 року виробництва, невстановленими особами 18.01.2019 (точної дати, часу та місця органом досудового розслідування не встановлено) складено акт приймання-передачі автокрану QCQLY16T для заміни (усунення недоліків), який реалізуючи спільний злочинний умисел, спрямований на скоєння службового підроблення, підписали ОСОБА_2 та ОСОБА_4 .

Згідно довідки від 04.09.2019, складеної за результатами перевірки окремих питань фінансово-господарської діяльності Бердянської філії ДП «АМПУ» в частині укладання та виконання договору від 26.06.2018 № 48-В-БЕФ-18 з Дніпровською філією ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж» спеціалістом Державної аудиторської служби України ОСОБА_8 встановлено, що Бердянською філією ДП «АМПУ» (Покупець) здійснено оплату Дніпровській філії ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж» (Продавець) у розмірі 2 490 000,0 грн за Автокран QCQLY16T 2018 року виробництва, який протягом періоду з 01.01.2016 по 10.07.2019 не надходив на митну територію України та не передавався 26 грудня 2018 року Продавцем Покупцю за договором від 26.06.2018 № 48-В-БЕФ-18, що є порушенням розділів 1, 2, 5, 6, пунктів 7.3.1, 7.3.2, 7.3.3 договору від 26.06.2018 № 48-В-БЕФ-18, статей 526, 629 Цивільного кодексу України та статті 193 Господарського кодексу України та призвело до нанесення збитків державному підприємству «Адміністрація морських портів України» в сумі 2 490 000,0 грн.

Загалом згідно з висновком судово-економічної експертизи № 19/13/2-106/СЕ/19 від 03.12.2019 збиток ДП «АМПУ» за вищевказаними взаємовідносинами з Дніпровською філією ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж» складає 2 490 000,0 грн.

При цьому, у ході зловживанні своїм службовим становищем, тобто умисному, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для фізичної або юридичної особи використанні службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, яке спричинило тяжкі наслідки, вчиненим за попередньою змовою групою осіб, ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 внесено до офіційних документів,а саме: «Счет на оплату № ЭЮМ00000152 от 22 декабря 2018», «Приходный ордер № 11218030 от 26/12/2018», «Расходная накладная № ЭЮМАК000040 от 22 декабря 2018», «АКТ передачи товарно-материальных ценностей № ЭЮМ00000202 от ___ декабря 2018», «АКТ ПРО ВИЯВЛЕНІ НЕДОЛІКИ (ДЕФЕКТИ)» (укладеного 09.01.2019 щодо товару, поставленого на виконання умов договору № 48-В-БЕФ-18 від 26.06.2018), «Акт приймання-передачі від 18.01.2019», завідомо неправдиві відомості.

ОСОБА_1 26.12.2018, у період часу з 08:00 по 17:00, у себе в робочому кабінеті, який знаходиться за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Горького, 6 виконуючий обов`язки начальника БФ ДП «АМПУ» ОСОБА_1 , на виконання спільного злочинного плану, достовірно знаючи, що автокран QCQLY16T 2018 року виробництва не поставлений, сертифікат відповідності, сервісна книжка з відповідними відмітками в повному обсязі (у т.ч. з відміткою про проведення передпродажної підготовки) та транзитні номери на вказаний автокран не надані, а відповідно, підстави для оплати відсутні, діючи умисно, реалізуючи спільний злочинний умисел, спрямований на скоєння службового підроблення, підписав та затвердив підписаний ОСОБА_3 акт передачі товарно-матеріальних цінностей № ЭЮМ00000202 від (без дати) грудня 2018 року, надавши йому статусу офіційного документу, а також проставив резолюцію «Бух. до сплати» на рахунку на оплату № ЭЮМ00000152 від 22.12.2018.

ОСОБА_3 , 09.01.2019 у період часу з 08 год. 00 хв. до 17 год. 00 хв., діючи з метою приховання вчиненого ним злочину та створюючи видимість реальної поставки автокрану QCQLY16T 2018 року виробництва, перебуваючи у своєму службовому кабінеті, який знаходиться на третьому поверсі адміністративної будівлі Бердянської філії ДП «АМПУ» за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Горького, 6, діючи умисно, склав та підписав як член комісії акт про виявлені недоліки (дефекти) товару, поставленого на виконання умов договору від 26.06.2018 № 48-В-БЕФ-18, зазначивши при цьому, що в процесі введення автокрану QCQLY16T 2018 року виробництва в експлуатацію виявлено, що на ньому не працює блок гідравліки, а ОСОБА_1 09.01.2019 у період часу з 08:00 по 17:00, перебуваючи в своєму робочому кабінеті, який знаходиться на 3 поверсі адміністративної будівлі Бердянської філії ДП «АМПУ» за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Горького, 6, затвердив його, надавши йому статусу офіційного документу.

Дії підозрюваного ОСОБА_1 кваліфіковані за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України, як умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої юридичної особи використання службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що завдало шкоди державним інтересам та спричинило тяжкі наслідки, вчинене за попередньою змовою групою осіб; та ч. 1 ст. 366 КК України - внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей.

Злочин, передбачений ч.2 ст. 364 КК України відноситься до категорії тяжких корупційних злочинів (частина 4 статті 12, примітка 1 статті 45 КК України).

19.02.2020 о 12 годині 23 хвилин ОСОБА_1 затриманий у порядку ст. 208 КПК України за адресою: Запорізька область, місто Бердянськ, вулиця Горького, 6,

20.02.2020 о 02 годині 00 хвилин ОСОБА_1 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень - злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України.

Щодо обґрунтованості підозри

Вищезазначені обставини обумовлюють наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_1 інкримінованих кримінальних правопорушень на думку сторони обвинувачення, з чим слідчий суддя погоджується, виходячи з наступного.

Згідно ч. 5 ст. 9 КПК України кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики ЄСПЛ.

Так, не вирішуючи питання про доведеність вини та правильність кваліфікації дій ОСОБА_1 , виходячи лише з фактичних обставин, які містяться в поданих слідчому судді матеріалах, вислухавши пояснення самого підозрюваного, слідчий суддя приходить до висновку про наявність обґрунтованої підозри про причетність ОСОБА_1 до кримінальних правопорушень, за викладених у клопотанні обставин.

Слідчий суддя погоджується із доводами прокурора, що повідомлена ОСОБА_1 підозра станом на час розгляду цього клопотання, повністю відповідає вимогам Європейського суду з прав людини щодо поняття «обґрунтованості», відображеним зокрема у п.175 рішення від 21.04.2011 у справі «Нечипорук і Йонкало проти України», згідно якої термін «обґрунтована підозра» означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення (рішення у справі «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30 серпня 1990 року, п.32, Series A, N 182).

Аналіз представлених доказів об`єктивно зв`язують підозрюваного з певним злочином, на даному етапі хоча і не можна стверджувати про їх достатність для негайного засудження, проте можна дійти висновку про виправданість подальшого розслідування або висунення звинувачення (рішення у справі «Джон Мюррей проти Сполученого Королівства» від 28 жовтня 1994 року, «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30 серпня 1990 року).

Згідно з доводами, викладеними у клопотанні та документами наданими на підтвердження цих доводів, обґрунтованість підозри щодо вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень ОСОБА_1 підтверджується сукупністю зібраних доказів, зокрема:

-тендерною документацією із закупівлі товару за кодом ДК 021:2015 42410000-3 «Підіймально-транспортувальне обладнання» (Автокран), яка у цілому вказує на наявність порушень, допущених під час проведення процедури закупівлі службовими особами БФ ДП «АМПУ» автокрану QCQLY16T;

-обґрунтуванням уповноваженого з антикорупційної діяльності БФ ДП «АМПУ» ОСОБА_10 від 18.06.2019Ю, яким він відмовся погоджувати проект договору із закупівлі товару за кодом ДК 021:2015 42410000-3 «Підіймально-транспортувальне обладнання» (Автокран), оскільки недоліки, виявлені за результатами антикорупційної перевірки проекту договору та проведеної процедури відкритих торгів, не можуть вважатися технічними (формальними) помилками, відтак тендерним комітетом повинно бути прийнято рішення про відміну вказаних торгів згідно вимог статті 31 Закону України «Про публічні закупівлі»;

-договором від 26.06.2018 № 48-В-БЕФ-18, укладеним між ДП «АМПУ» в особі начальника БФ ДП «АМПУ» ОСОБА_2 та ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж» в особі директора ДФ ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж» ОСОБА_4 щодо поставки автокрану QCQLY16T;

-листом-замовленням ДП «АМПУ» (Адміністрація Бердянського морського порту) від 27.06.2018 № 11-12-05/216 на поставку товару відповідно до умов договору від 26.06.2018 № 48-В-БЕФ-18;

-рахунком на оплату від 09.07.2018 № 09071, на якому міститься резолюція ОСОБА_2 «До оплати»;

-платіжним дорученням від 18.07.2018 № 1128, згідно якого на рахунок ДФ ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж» перераховано 747 000,00 грн, що становить 30% передоплати за договором від 26.06.2018 № 48?В?БЕФ?18;

-документом «Счет на оплату» від 22.12.2018 № ЭЮМ00000152, на якому міститься напис «одержано ОСОБА_3 » та резолюція ОСОБА_1 «До оплати»;

-платіжним дорученням від 09.01.2019 № 53, згідно якого на рахунок ДФ ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж» перераховано 1 743 000,00 грн у якості оплати за автокран QCQLY16T, поставлений на виконання умов договору від 26.06.2018 № 48?В?БЕФ?18;

-документом «Расходная накладная» від 22.12.2018 № ЭЮМАК000040, на якому містяться підписи ОСОБА_4 , ОСОБА_3 та згідно якого право власності на поставлений товар, відповідно до умов договору від 26.06.2018 № 48?В?БЕФ?18 перейшло від ДФ ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж» до БФ ДП «АМПУ»;

-документом «Акт передачи товарно-материальных ценностей» № ЭЮМ00000202, на якому містяться підписи ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_1 та згідно якого було прийнято товар, поставлений на виконання умов договору від 26.06.2018 № 48?В?БЕФ?18;

-товарно-транспортною накладною № 25-12-А;

-документом «Приходный ордер» від 26.12.2018 № 11218030 на якому міститься підпис ОСОБА_3 та відповідно до якого було прийнято товар, поставлений на виконання умов договору від 26.06.2018 № 48?В?БЕФ?18;

-оборотно-сальдовими відомостями по БФ ДП «АМПУ» за період з 01.07.2018 по 09.01.2019 згідно яких товар, поставлений на виконання умов договору від 26.06.2018 № 48?В?БЕФ?18, взято на баланс БФ ДП «АМПУ»;

-актом від 09.01.2019 про виявлені недоліки (дефекти) товару, поставленого на виконання умов договору від 26.06.2018 № 48-В-БЕФ-18;

-актом приймання-передачі від 18.01.2019 автокрану QCQLY16T від БФ ДП «АМПУ» до ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж» для заміни (усунення недоліків);

-вантажно - митною декларацією № UA500170/2019/006567, а саме: штампу «Під митним контролем - ПМК», ТОВ «ТД ТАЙГЄР СТІЛ» 12.03.2019 подано ВМД щодо ввезення митну територію України автокрану, що свідчить про неможливість виконання умов договору між ТОВ «ТД ТАЙГЄР СТІЛ» та ДФ ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж» станом на 26.12.2018;

-протоколом огляду від 03.07.2019 АСМО «Інспектор», згідно якого операцій з імпорту/експорту (ввезення/вивезення) на митну територію України товарів (у тому числі автокранів), які б містили у їх найменуванні (назві) ідентифікатор «QCQLY16T» не здійснювалось;

-протоколом огляду від 10.07.2019 Єдиного реєстру податкових накладних, згідно якого ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж» здійснило продаж автокрану QCQLY16T на користь БФ ДП «АМПУ», хоча до цього закупівлю такого крану не здійснювало;

-листом Державної фіскальної служби України від 18.07.2019 № 14147/5/99-99-18-0203-16 на запит Національного антикорупційного бюро України від 11.07.2019 № 0422-186/22731, яким надано інформацію, що відповідно до даних, наявних у Єдиній автоматизованій інформаційній системі органів ДФС, відомостей стосовно митного оформлення у митному режимі імпорту «автокран QCQLY16T» за період з 01.01.2016 по 15.07.2019 не виявлено;

-листом Головного сервісного центру МВС України від 10.07.2019 № 31/16460 на запит Національного антикорупційного бюро України від 05.07.2019 № 0422-012/21919 згідно якого реєстрація автокрану QCQLY16T, рік випуску - 2018, уповноваженими органами МВС за період з 01.01.2018 по 10.07.2019 у базі даних Єдиного державного реєстру транспортних засобів - не здійснювалась;

-листом Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 16.07.2019 № Вих-Д-31/11167-19 на запит Національного антикорупційного бюро України від 11.07.2019 № 0422-069/22733, відповідно до якого згідно даних з уніфікованої автоматизованої електронно-облікової системи, автокран QCQLY16T 2018 року випуску - не зареєстровано;

-листом Державної служби України з питань праці від 19.07.2019 № 5884/3/5.2-ДП-19 на запит Національного антикорупційного бюро України від 11.07.2019 № 0422-036/22757 згідно якого Державною службою України з питань праці та її територіальними органами реєстрація, перереєстрація, тимчасова реєстрація, взяття на облік та зняття з обліку автокрана QCQLY16Т, рік випуску - 2018, - не здійснювалась. Також відсутня інформація щодо здійснення державного технічного огляду зазначеного автокрану.;

-листом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 23.07.2019 № 3433-05/30494-03 на запит Національного антикорупційного бюро України від 16.07.2019 № 0422-010/23110 згідно якого уповноваженими (визначеними) органами із сертифікації у період з 01.01.2016 по дату отримання запиту (липень 2019 року) видача сертифікату відповідності на автокран QCQLY16T, рік випуску - 2018, - не здійснювалась;

-листом Міністерства інфраструктури України № 8855/39/10-19 від 02.08.2019 на запит Національного антикорупційного бюро України від 12.07.2019 № 0422-008/22815, згідно якого уповноваженими (визначеними) органами із сертифікації у період з 01.01.2016 по дату отримання запиту (липень 2019 року) видача сертифікату відповідності на автокран QCQLY16T, рік випуску - 2018, - не здійснювалась;

-висновком експерта за результатами проведення автотоварознавчої експертизи від 12.07.2019 № 11/1-93, згідно якого заводський ідентифікаційний номер (номер VIN) наданого на дослідження колісного транспортного засобу встановити не був встановлений. У зв`язку з цим, марку, модель, рік виготовлення, робочий об`єм двигуна та ринкову вартість - не встановлено;

-висновком експерта за результатами проведення почеркознавчої експертизи від 03.12.2019 № 17-3/1376, відповідно до якого на документах підписи виконано ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 ;

-довідкою спеціаліста Державної аудиторської служби України від 04.09.2019, відповідно до якої ДП «АМПУ» завдано матеріальних збитків на суму 2 490 000 грн;

-висновком експерта від 03.12.2019 № 19/13/2-106/СЕ/19, відповідно до якого ДП «АМПУ» завдано матеріальних збитків на суму 2 490 000 грн., а також іншими матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.

Наявні в матеріалах провадження докази є достатніми для висновку, що підозра не є вочевидь необґрунтованою та відповідає стандарту переконання «обґрунтована підозра».

Наявність ризиків, та їх обґрунтованість

Метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: 1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується (частина 1 статті 177 КПК).

Підставою застосування запобіжного заходу є наявність, зокрема, ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний може здійснити дії, передбачені частиною 1 статті 177 КПК (частина 2 статті 177 КПК).

Ризики, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний може здійснити спробу протидії кримінальному провадженню у формах, що передбачені частиною 1 статті 177 КПК, слід вважати наявними за умови встановлення обґрунтованої ймовірності можливості здійснення підозрюваним зазначених дій. При цьому КПК не вимагає доказів того, що підозрюваний обов`язково (поза всяким сумнівом) здійснюватиме відповідні дії, однак вимагає доказів того, що він має реальну можливість їх здійснити у конкретному кримінальному провадженні в майбутньому.

Під час перевірки наявності ризиків, передбачених п.п. 1-5 ч. 1 статті 177 КПК, у кримінальному провадженні № 52019000000000120 від 14.02.2019 щодо підозрюваного ОСОБА_1 , слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Ризик переховування від правосуддя обумовлюється серед іншого можливістю притягненням до кримінальної відповідальності та пов`язаними із цим можливими негативними для особи наслідками (обмеженнями) і, зокрема, суворістю передбаченого покарання.

Злочин, у якому обґрунтовано підозрюється ОСОБА_1 , передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п`ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тяжкість ймовірного покарання та суворість можливого вироку особливо сильно підвищують ризик переховування від органів досудового розслідування та/або суду на перших етапах притягнення особи до кримінальної відповідальності.

Окрім того ОСОБА_1 має паспорти для виїзду за кордон EP НОМЕР_5 , НОМЕР_2 та в будь-який момент може залишити межі України, а близькі ОСОБА_1 особи мають тісні соціальні зв`язки в Російській Федерації та можуть сприяти ОСОБА_1 покинути територію України та забезпечити його подальше проживання закордоном.

Наведені вище обставини в сукупності дають підстави дійти висновку щодо наявності ризику ймовірного переховування від органу досудового розслідування або/та суду.

При оцінці ризику переховування від правосуддя може братися до уваги (поряд з іншими обставинами) і загроза відносно суворого покарання. Так, у § 76 рішення ЄСПЛ «Пунцельт проти Чехії» («Punzelt v. Czech Republic») № 31315/96 від 25.04.2000.

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Смірнова проти Росії» (Smirnova v. Russia № 71362/01 від 21.07.2003), суд зазначив, що при визначенні ризику переховування обвинуваченого від правосуддя потрібно враховувати особистість обвинуваченого, його моральні переконання, майновий стан і зв`язки з державою, в якій він зазнає судового переслідування.

Наведені вище обставини, дають достатні підстави вважати про наявність ризику втечі з метою ухилення від кримінальної відповідальності та переховування від органів досудового розслідування та суду підозрюваного ОСОБА_1 .

Ризик знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, обґрунтовується тим, що під час проведення розслідування вже були здійснені спроби приховати вилучений детективами автокран жовтого кольору на базі вантажного автомобіля китайського виробництва, кронштейн підйому кабіни №50n-01003, площадка крана № НОМЕР_6 , електродвигун, який постановою від 26.03.2019 визнаний речовим доказом, що свідчить про можливість ОСОБА_1 як особисто, так і за допомогою інших осіб, знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення.

Крім того, під час досудового розслідування встановлено, що діяльність ОСОБА_1 , при вчиненні інкримінованих кримінальних правопорушень була спрямована, у тому числі, на приховування факту та обставин вчинення злочинів, а також його слідів.

Слідчий суддя погоджується, що наведені обставини свідчать про наявність ризику, передбаченого п. 2 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме можливість ОСОБА_1 як особисто, так і за допомогою інших осіб, знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення.

При встановленні наявності ризику впливу на свідків слід враховувати встановлену КПК процедуру отримання показань від осіб, які є свідками, у кримінальному провадженні, а саме спочатку на стадії досудового розслідування показання отримуються шляхом допиту слідчим чи прокурором, а після направлення обвинувального акту до суду на стадії судового розгляду - усно шляхом допиту особи в судовому засіданні (частини 1, 2 статті 23, стаття 224 КПК України).

Суд може обґрунтовувати свої висновки лише на показаннях, які він безпосередньо сприймав під час судового засідання або отриманих у порядку, передбаченому статтею 225 КПК, тобто допитаних на стадії досудового розслідування слідчим суддею. Суд не вправі обґрунтовувати судові рішення показаннями, наданими слідчому, прокурору, або посилатися на них (частина 4 статті 95 КПК).

За таких обставин ризик впливу на свідків існує не лише на початковому етапі кримінального провадження при зібранні доказів, а й на стадії судового розгляду до моменту безпосереднього отримання судом показань від свідків та дослідження їх судом.

Наявність зазначеного ризику обґрунтовується характером та обставинами вчинення інкримінованих злочинів, вчинених ОСОБА_1 у співучасті з ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , які, як і ОСОБА_1 , є працівниками БФ ДП «АМПУ» та кожен з яких може надати щодо ОСОБА_1 викривальні показання. Крім того інший підозрюваний в кримінальному провадженні - ОСОБА_3 перебуває у прямому підпорядкуванні ОСОБА_1 , а отже останній може впливати на ОСОБА_3 , використовуючи своє службове становище так які і на інших працівників ДП «АМПУ», які є свідками у кримінальному провадженні, у зв`язку із чим підозрюваний має реальну можливість впливати на свідків у кримінальному провадженні використовуючи своє службове становище або шляхом застосування психологічного тиску і спонукання їх до надання неправдивих свідчень, введення в оману органів досудового розслідування та замовчування відомостей, які мають значення для даного кримінального провадження.

За таких обставин зазначені в клопотанні детектива ризики, передбачені п.п.1-3 ч.1 ст.177 КПК України слідчий суддя вважає обґрунтованими.

На підтвердження наявності таких ризиків як перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином та вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому він підозрюється, сторона обвинувачення послалась на характер вчинених ОСОБА_1 кримінальних правопорушень, які свідчать про високий рівень підготовки та конспіративності, а також на те, що власники ДФ ТОВ «ХМВП «Електропівденмонтаж» зацікавлені в уникненні ОСОБА_1 кримінальної відповідальності, оскільки можуть бути викриті останнім, а враховуючи їхні фінансові статки, вказані особи можуть надати ОСОБА_1 неправомірну вигоду, тим самим сприяти останньому уникнути кримінальної відповідальності.

При цьому жодних доказів на підтвердження вказаних обставин прокурором не надано, на підставі чого слідчий суддя вважає недоведеними наявність ризиків, передбачених п.п.4,5 ч.1 ст. 177 КПК України.

Можливість застосування більш м`яких запобіжних заходів, які зможуть запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 КПК.

Тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 цього Кодексу, крім випадків, передбачених частиною п`ятою статті 176 цього Кодексу. (частина 1 статті 183 КПК).

Більш м`якими запобіжними заходами, у порівнянні з триманням під вартою, є 1)особисте зобов`язання; 2) особиста порука; 3) застава; 4) домашній арешт;

Метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання ризикам, передбаченим статтею 177 КПК, на будь-якій стадії кримінального провадження, тобто як на стадії досудового розслідування, так і на стадії судового провадження.

Ризики, які вище були встановлені слідчим суддею, а саме: ризик переховування від органів досудового розслідування та/або суду, ризик знищити сховати спотворити будь-яку із речей чи документів які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, ризик незаконно впливати на свідків, інших підозрюваних у цьому ж кримінальному провадженні є актуальними безвідносно до стадії цього кримінального провадження.

В клопотанні детектив просив засотувати до підозрюваного ОСОБА_1 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, строком на 60 днів, зазначив що інші, більш м`які запобіжні заходи не забезпечать можливості запобігти існуючим ризикам.

При обранні запобіжного заходу враховуються всі обставини, визначені в ст. 178 КПК України, в тому числі вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним правопорушення; тяжкість покарання, що загрожує ОСОБА_1 у разі визнання його винуватим у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він підозрюється; вік та стан здоров`я підозрюваного; міцність соціальних зв`язків підозрюваного.

Зважаючи на викладені обставини слідчий суддя також бере до уваги дані про особу підозрюваного, його вік, стан здоров`я, характеризуючі матеріали, майновий та сімейний стан та на підставі чого приходить до висновку, що стороною обвинувачення не доведено, що запобіжний захід не пов`язаний із триманням під вартою не зможе забезпечити належну процесуальну поведінку підозрюваного і виконання ним процесуальних обов`язків. Відтак, у задоволенні клопотання про застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою слід відмовити.

На думку слідчого судді запобігти існуючим ризикам можливо шляхом застосування щодо підозрюваного ОСОБА_1 домашнього арешту в нічний час доби, з покладенням на підозрюваного обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України, як то 1) прибувати до детектива, прокурора, слідчого судді, суду за першою вимогою;2) не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу детектива, прокурора або суду;3) повідомляти детектива, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;4) утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними у кримінальному провадженні;5) здати на зберігання до Державної міграційної служби України свої паспорти громадянина України для виїзду за кордон НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , інші документи, що мають право на виїзд з України та в`їзд до України;6) носити електронний засіб контролю.

Окрім того, прокурор в судовому засіданні не заперечував проти застосування такого виду запобіжного заходу, враховуючи процесуальну поведінку підозрюваного та його співпрацю зі слідством.

Застосування домашнього арешту в нічний час доби є саме таким запобіжним заходом, який може забезпечити належну поведінку та виконання підозрюваним процесуальних обов`язків.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 177, 178, 181, 184, 194, 196, 309, 376 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання детектива Національного бюро Другого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Рибалка Е.В., погодженого прокурором у кримінальному провадженні Пономаренком В.П., про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком 60 днів, щодо підозрюваного ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - відмовити.

Застосувати до підозрюваного ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в нічний час доби, у період часу з 22:00 год. до 6:00 год., заборонивши останньому залишати місце свого проживання за адресою: АДРЕСА_2 - у період часу з 22:00 год до 6:00 год без дозволу слідчого (детектива), прокурора або суду.

Строк тримання під домашнім арештом визначити до 19.04.2020 до 12год. 22хв. включно.

Роз`яснити підозрюваному ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що відповідно до ч.5 ст.181 КПК України, працівники органу Національної поліції з метою контролю за його поведінкою, мають право з`являтися в житло, під арештом в якому він перебуває, вимагати надання усних чи письмових пояснень з питань, пов`язаних із виконанням покладених на нього зобов`язань, використовувати електронні засоби контролю.

Негайно звільнити підозрюваного з-під варти.

Ухвалу в частині застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту надати прокурору для направлення для виконання органу Національної поліції за місцем проживання підозрюваного.

Покласти на підозрюваного обов`язки, передбачені ч.5 ст.194 КПК України:

1) прибувати до детектива, прокурора, слідчого судді, суду за першою вимогою;

2) не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу детектива, прокурора або суду;

3) повідомляти детектива, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

4) утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними у кримінальному провадженні;

5) здати на зберігання до Державної міграційної служби України свої паспорти громадянина України для виїзду за кордон НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , інші документи, що мають право на виїзд з України та в`їзд до України;

6) носити електронний засіб контролю.

Строк дії обов`язків визначити до 19.04.2020.

Контроль за виконанням ухвали в частині виконання покладених на підозрюваного обов`язків покласти на детективів Національного антикорупційного бюро України.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя В.Д. Воронько