Search

Document No. 87950725

  • Date of the hearing: 26/02/2020
  • Date of the decision: 26/02/2020
  • Case №: 991/1114/20
  • Proceeding №: 52017000000000636
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Khamzin T.R.
  • Judge (HACC) : Moisak S.M.
  • Secretary : Finko Yu.V.
  • Lawyer : Fedur A.A., Yanchenko S.P.
  • Prosecutor : Semak I.A.

Справа № 991/1114/20

Провадження1-кс/991/1220/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 лютого 2020 року м.Київ

Суддя Вищого антикорупційного суду Хамзін Т.Р.

за участю:

секретаря судового засідання Фінько Ю.В.,

прокурора Семака І.А.,

підозрюваного ОСОБА_1 ,

захисників Федура А.А., Янченка С.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань Вищого антикорупційного суду заяву прокурора четвертого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Семака І.А. про відвід судді Мойсака С.М. від розгляду клопотання прокурора про звернення застави в дохід держави та застосування запобіжного заходу у вигляді застави у більшому розмірі до підозрюваного ОСОБА_1 у кримінальноу провадженні № 52017000000000636 від 26.09.2017,

ВСТАНОВИВ:

07.02.2020 до Вищого антикорупційного суду надійшла заява прокурора четвертого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Семака І.А. про відвід слідчого судді Мойсака С.М. від розгляду зазначеного клопотання.

В обґрунтування заявленого відводу прокурор зазначив, що із клопотанням про звернення застави в дохід держави у кримінальному провадженні № 52017000000000636 від 26.09.2017 він звернувся 05.02.2020. На підставі протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду це клопотання передано для розгляду слідчому судді Мойсаку С.М.

Проте з урахуванням того, що:

- перші клопотання у кримінальному провадженні №52017000000000636 були розподілені на слідчого суддю Широку К.Ю. , а слідчий суддя Мойсак С.М. лише брав участь у розподілі клопотань про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою і 28.11.2018 разом з іншими суддями замінив основну суддю Широку К.Ю. для розгляду окремого клопотання;

- слідчий суддя Мойсак С.М. був не першим суддею, на кого після судді Широкої К.Ю. розподілено клопотання у кримінальному провадженні №52017000000000636;

- після заміни судді Широкої К.Ю. основним слідчим суддею у кримінальному провадженні №52017000000000636 з дотриманням принципу вірогідності визначено слідчого суддю Хамзіна Т.Р. ,

передачу цього клопотання слідчому судді Мойсаку С.М. без визначення його за принципом вірогідності вважає свавільним та таким, що здійснено з грубим порушенням вимог ч. 3 ст. 35 КПК України, положень п. 21 розділу VII Положення про автоматизовану систему документообігу суду в редакції від 02.03.2018 та п. 12.7 Засад використання автоматизованої системи документообігу Вищого антикорупційного суду.

Наведені обставини, за твердженням прокурора, є підставою для відводу слідчого судді Мойсака С.М. від розгляду клопотання про звернення застави в дохід держави у кримінальному провадженні №52017000000000636 від 26.09.2017 на підставі п. 5 ч .1 ст. 75 КПК України.

У судовому засіданні прокурор Семак І.А. заяву про відвід слідчого судді Мойсака С.М. від розгляду клопотання про звернення застави в дохід держави у кримінальному провадженні №52017000000000636 від 26.09.2017 з підстав, викладених у ній підтримав. Просив заяву задовольнити.

Підозрюваний ОСОБА_1 та його захисники Федур А.А., Янченко С.П. заперечили проти доводів, викладених прокурором у заяві про відвід. Вважають, що розподіл клопотання здійснено із дотриманням вимог КПК України та Положення про автоматизовану систему документообігу суду, а тому підстав для відводу слідчого судді Мойсака С.М. вони не вбачають.

На думку захисників підставою для заявлення прокурором відводу слідчому судді Мойсаку С.М. невдоволення результатами розгляду попередніх клопотань у цьому кримінальному провадженні, а тому у такий спосіб він намагається замінити слідчого судд. Мойсака С.М. на іншого суддю.

Слідчий суддя Мойсак С.М. якому заявлено відвід у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд заяви без його участі. Правом подати пояснення не скористався.

З метою всебічного розгляду заяви від керівника апарату суду, на якого серед іншого покладено обов`язок забезпечувати автоматизований розподіл справ між суддями, витребувано пояснення щодо процедури, за якою здійснено визначення слідчого судді Мойсака С.М. для розгляду клопотання прокурора Семака І.А. про звернення застави в дохід держави та дотримання вимог ч. 3 ст. 35 КПК України, Положення про автоматизовану систему документообігу суду, Засад використання автоматизованої системи документообігу Вищого антикорупційного суду.

Заслухавши пояснення учасників провадження, дослідивши матеріали заяви та пояснення керівника апарату Вищого антикорупційного суду від 24.02.2020, суддя дійшов таких висновків.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 75 КПК України слідчий суддя не може брати участь у кримінальному провадженні у випадку порушення встановленого частиною третьою статті 35 цього Кодексу порядку визначення слідчого судді.

Відповідно до частини 3-5 статті 80 КПК України заява про відвід може бути заявлена як під час досудового розслідування, так і під час судового провадження. Заява про відвід під час досудового розслідування подається одразу ж після встановлення підстав для такого відводу. Відвід повинен бути вмотивованим.

Так частиною 3 ст. 35 КПК України передбачено, що визначення судді (запасного судді, слідчого судді) або колегії суддів для конкретного судового провадження здійснюється автоматизованою системою документообігу суду під час реєстрації відповідних матеріалів, скарги, клопотання, заяви чи іншого процесуального документа за принципом вірогідності, який враховує кількість проваджень, що знаходяться на розгляді у суддів, заборону брати участь у перевірці вироків та ухвал для судді, який брав участь в ухваленні вироку або ухвали, про перевірку яких порушується питання, перебування суддів у відпустці, на лікарняному, у відрядженні та закінчення терміну їх повноважень.

Згідно з ч.6 ст. 35 КПК України, порядок функціонування автоматизованої системи документообігу суду визначається Положенням про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженим Рішенням Ради суддів України № 30 від 26.11.2010 (далі - Положення про АСДС).

Згідно з п. 1.6 Розділу ХХ «Прикінцеві положення» Положення про АСДС автоматизований розподіл судових справ до їх підключення до модулю автоматизованого розподілу та інших підсистем здійснюється за правилами автоматизованого розподілу, зазначеними в редакції цього Положення від 15.09.2016 року з урахуванням положень процесуального закону та з використанням програмного забезпечення, розробленого Адміністратором.

Оскільки, на теперішній час, Вищий антикорупційний суд не підключено до модулю автоматизованого розподілу судових справ та інших підсистем, Положення про АСДС застосовується в редакції від 15.09.2016.

Відповідно до п. 2.3.2 Положення про АСДС визначення судді або колегії суддів для розгляду конкретної справи здійснюється автоматизованою системою шляхом: автоматизованого розподілу судових справ під час реєстрації відповідної судової справи; пакетного автоматизованого розподілу судових справ після реєстрації певної кількості судових справ; розподілу судових справ шляхом передачі судової справи раніше визначеному у судовій справі судді; визначення складу суду з метою заміни судді (суддів); повторного автоматизованого розподілу судових справ.

Збори суддів відповідного суду мають право визначати особливості автоматизованого розподілу судових справ у випадках, прямо передбачених цим Положенням.

Згідно з п. 2.3.45 Положення про АСДС клопотання та скарги по одному кримінальному провадженню передаються раніше визначеному слідчому судді, якщо інший порядок не визначений зборами суддів.

У п. 12.7. Засад використання автоматизованої системи документообігу Вищого антикорупційного суду у редакції, затвердженій рішенням зборів суддів Вищого антикорупційного суду № 5 від 28.11.2019 (далі - Засади), зазначено, що передача судової справи раніше визначеному слідчому судді проводиться шляхом автоматизованого розподілу щодо заяв, клопотань, скарг по одному кримінальному провадженню. У випадку неможливості передати процесуальні документи слідчому судді, який був раніше визначений АСДС, такі заяви, клопотання, скарги по одному кримінальному провадженні розподіляються АСДС на іншого слідчого суддю із збереженням принципу подальшої передачі справ раніше визначеному слідчому судді.

У цьому ж пункті визначено, що у випадку надходження в один день у кількості двох і більше клопотань про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою, такі клопотання розподіляються між усіма слідчими суддями без урахування правил поєднання судових справ.

Повторний автоматизований розподіл судових справ між суддями застосовується у випадках, визначених законом, а також з метою заміни одного, декількох суддів, всього складу суду, збільшення складу суду в порядку, визначеному підпунктами 2.3.4, 2.3.23 цього Положення (п. 2.3.49 Положення про АСДС).

Згідно з п. 16.1 Засад повторний автоматизований розподіл судової справи проводиться на підставі вмотивованого розпорядження керівника апарату у випадку, коли суддя (під час вирішення питання про відвід, самовідвід), слідчий суддя або суддя-доповідач у зв`язку із тимчасовою непрацездатністю, відпусткою, відрядженням, чи з інших причин не може продовжувати розгляд судової справи.

Унаслідок повторного автоматизованого розподілу у кожному з вищезазначених випадків визначається інший суддя (під час вирішення питання про відвід, самовідвід), слідчий суддя (п. 18 Засад).

Із витягів із протоколів розподілу судових справ, доданих до заяви, та пояснень керівника апарату суду від 24.02.2020 вбачається, що 27.11.2019 до Вищого антикорупційного суду надійшло перше клопотання у кримінальному провадженні №52017000000000636, яке на підставі протоколу автоматичного визначення слідчого судді було передано слідчій судді Широкій К.Ю.

Цього ж дня у межах цього ж кримінального провадження надійшло ще 5 клопотань, 4 із яких - клопотання про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Відповідно до п. 12.7. Засад такі клопотання розподілялися між усіма суддями без врахування правил поєднання судових справ.

Таким чином для розгляду 3 клопотань на підставі автоматичного визначення слідчого судді визначено слідчу суддю Широку К.Ю. , 1 клопотання за таким же принципом передано слідчій судді Мовчан Н.В.

У подальшому у зв`язку із тимчасовою непрацездатністю слідчої судді Широкої К.Ю . , було призначено повторний автоматизований розподіл судових справ та відповідно до протоколів повторного автоматизованого визначення слідчого судді від 28.11.2019 АСДС визначено інших слідчих суддів.

Перше клопотання (провадження 1-кс/991/2724/19) після заміни слідчої судді Широкої К.Ю. розподілено слідчому судді Мойсаку С.М.

Інші клопотання розподілено:

- 1-кс/991/2725/19 - слідчому судді Мойсаку С.М.;

- 1-кс/991/2726/19 - слідчому судді Мойсаку С.М.;

- 1-кс/991/2732/19 - слідчому судді Олійник О.В.;

- 1-кс/991/2733/19 - слідчому судді Олійник О.В.;

- 1-кс/991/2734/19 - слідчому судді Мойсаку С.М.

В подальшому клопотання, що надійшло до суду 08.01.2020, розподілено з урахуванням п.12.7 Засад, за правилом поєднання в рамках одного кримінального провадження із першим зареєстрованим клопотанням, у якому відповідно до протоколу повторного автоматичного визначення слідчого судді від 28.11.2019 визначено слідчого суддю Мойсака С.М.

Відповідно клопотання прокурора про звернення застави в дохід держави у кримінальному провадженні №52017000000000636 передано слідчому судді Мойсаку С.М. як раніше визначеному слідчому судді у цьому кримінальному провадженні.

Отже оскільки слідча суддя Широка К.Ю. у кримінальному провадженні №52017000000000636 не винесла жодного процесуального рішення, а при повторному автоматизованому розподілі суддя змінюється остаточно, перше клопотання після заміни Широкої К.Ю. було розподілено саме слідчому судді Мойсаку С.М., то в такому разі, передача йому клопотання про звернення застави в дохід держави від 05.02.2020, як раніше визначеному слідчому судді було здійснено із дотриманням ч. 3 ст.35 КПК України, п. 2.3.45 Положення про АСДС та п. 12.7 Засад.

Таким чином, відсутні підстави для відводу слідчого судді Мойсака С.М. від розгляду клопотання прокурора про звернення застави в дохід держави у кримінальному провадженні №52017000000000636 за обставин, що викладені у заяві про відвід та озвучені прокурором у судовому засіданні.

Отже у задоволенні заяви прокурора четвертого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Семака І.А. про відвід слідчого судді Мойсака С.М. належить відмовити.

Керуючись ст. ст. 75, 81, 369, 372 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Відмовити в задоволенні заяви прокурора четвертого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Семака І.А. про відвід судді Мойсака С.М.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя Т.Р. Хамзін