Search

Document No. 88470883

  • Date of the hearing: 20/03/2020
  • Date of the decision: 20/03/2020
  • Case №: 991/2303/20
  • Proceeding №: 52017000000000636
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Oliinyk O.V.
  • Secretary : Stashaka Ya.V.
  • Prosecutor : Semak I.A.

Справа № 991/2303/20

Провадження1-кс/991/2352/20

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 березня 2020 року м.Київ

Вищий антикорупційний суд у складі:

слідчого судді Олійник О.В.

з участю:

секретаря судового засідання Сташака Я.В.,

прокурора Семака І.А.,

підозрюваного ОСОБА_1 ,

захисника підозрюваного Холодила П.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора четвертого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора Семака Ігоря Анатолійовича у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 26.09.2017 за № 52017000000000636, про продовження строку дії обов`язків, покладених на підозрюваного ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Керчі Автономної Республіки Крим, громадянина України, працюючого заступником начальника відділу митного оформлення № 1 митного посту "Столичний" Київської міської митниці ДФС, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 27 - ч. 3 ст. 212, ч. 2,3 ст. 27 - ч. 2 ст. 364 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор четвертого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора Семак І.А. подав слідчому судді Вищого антикорупційного суду клопотання про продовження на два місяці строку дії обов`язків, покладених на підозрюваного ОСОБА_1 на підставі ч. 5 ст. 194 КПК України, у кримінальному провадженні № 52017000000000636 від 26.09.2017.

У клопотанні зазначено, що слідчою групою детективів Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 52017000000000636 від 26.09.2017 за підозрою ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_1 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в середині 2016 року ОСОБА_2 створено та в результаті очолено злочинну організацію з розподілом на структурні частини в м. Одеса та в м. Києві.

До складу структурної частини в м. Одеса входили ОСОБА_3 , який виступав керівником структурної частини організації, ОСОБА_10 , ОСОБА_11 - її учасники, та інші особи, додаткові відомості щодо обставин участі яких у злочинній організації та вчинюваних злочинах встановлюються. Учасникам цієї групи ОСОБА_2 визначив такі функції: організація ввезення на територію України текстильних виробів і товарів легкої промисловості; придбання або створення товариств, які б виступали імпортерами таких товарів в Україні, управління рахунками цих товариств; виготовлення (підробка) договорів купівлі - продажу та інвойсів на такі товари із заниженими цінами; організація доставки цих товарів до МП «Столичний» Київської міської митниці ДФС для розмитнення; підготовки та подання митних декларації та інших документів для розмитнення цих товарів за заниженою митною вартістю, з неповними даними про коди УКТ ЗЕД товарів; надання неправомірної вигоди службовим особами митних органів при розмитненні цих товарів; сплати митних платежів у заниженому розмірі для випуску цих товарів в обіг, отримання для цього коштів товариствами - імпортерами у вигляді безоплатної фінансової допомоги від інших пов`язаних товариств; організації протидії спробам розслідування злочинної діяльності організації, зокрема, переслідування співробітників правоохоронних органів, які здійснювали такі розслідування; організації приховування злочинної діяльності організації; подання додаткових митних декларацій, аналогічних до вказаних тимчасових митних декларацій, для завершення митного оформлення товарів із заниженою митною вартістю; отримання судових рішень про скасування рішень про коригування заниженої митної вартості вказаних товарів.

До складу структурної частини в м. Києві входили керівник на той час Київської міської митниці ОСОБА_4 , його заступник ОСОБА_12 , в.о. начальника відділу митного оформлення № 1 МП «Столичний» Київської міської митниці ДФС ОСОБА_13, старший державний інспектор ВМО ОСОБА_15, державні інспектори ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , а також інші особи, додаткові відомості щодо обставин участі яких у злочинній організації та вчинюваних ними злочинах встановлюються, із залученням Директора департаменту адміністрування митних платежів ДФС України ОСОБА_16 .

Вказаній структурній частині ОСОБА_2 визначив такі функції: утримуватися від здійснення визначених автоматизованою системою ДФС АСАУР митних формальностей з контролю митної вартості; випускати товари, надані злочинною організацією для митного оформлення, у вільний обіг після сплати митних платежів у заниженому розмірі (виходячи з початкової заниженої митної вартості цих товарів, визначеної за підробленими договорами та інвойсами); замість митних формальностей, необхідних для контролю митної вартості товарів (надсилання запитів, витребування додаткових документів) - відбирати зразки товарів для проведення експертиз, з метою створення передумов для невідкладного випуску товарів в обіг після сплати митних платежів у заниженому розмірі; після отримання результатів експертиз та додаткових митних декларацій, аналогічних за змістом до первісних ТМЦ - приймати рішення про коригування митної вартості з недоліками, завідомо достатніми для скасування цих рішень в судовому порядку; після скасування рішення по коригування митної вартості - завершувати митне оформлення за початковими заниженими даними про митну вартість.

При цьому, ОСОБА_1 , будучи службовою особою в розумінні ст. 364 КК України, виступав учасником структурної частини організації в м. Києві, підпорядкованим ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , підпорядковувався останнім та виконував їх накази і доручення, при цьому безпосередньо керував діями підлеглих співробітників - інших учасників організації ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та ОСОБА_17 , а також безпосередньо сам виконував функції, покладені на цю структурну частину організації ОСОБА_2 , в процесі митного оформлення відповідних товарів за обставин, викладених нижче та в документах, доданих до цього клопотання.

Для забезпечення функціонування злочинної організації ОСОБА_2 використовувалися також іноземні компанії: BFT WORLDWIDE LIMITED, INFORT TRADE LTD, бенефіціарним власником яких він був, в якості контрагентів українських товариств-імпортерів, підконтрольних злочинній організації.

Так, діючи у складі учасників київської структурної частини злочинної організації ОСОБА_1 , ОСОБА_17 та інших, відомості щодо яких встановлюються, попри дані автоматизованої системи ДФС АСАУР про ризик заниження договірної вартості та необхідність здійснення додаткових митних формальностей для контролю митної вартості (зокрема, витребування документів), на порушення «Порядку здійснення аналізу та оцінки ризиків, розроблення і реалізації заходів з управління ризиками для визначення форм та обсягів митного контролю», затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 21.08.2015 №1021/27466, не здійснили цих формальностей без належних для цього підстав. Відповідно, отримали вказані товари у вільний обіг зі сплатою митних платежів у заниженому розмірі, визначеному на підставі підроблених договорів купівлі-продажу та інвойсів.

Разом з тим, після проведення експертиз із визначення коду УКТ ЗЕД товарів, учасники одеської структурної частини злочинної організації, використовуючи електронні цифрові підписи компаній-імпортерів, подали в порядку електронного декларування додаткові митні декларації типу ІМ40ДТ, з тією ж ставкою митних платежів і тією ж договірною вартістю (відповідно, тією ж сумою митних платежів), що були вказані у ТМД на відповідний товар. Після цього, для приховання злочинної діяльності, учасники київської структурної частини лише на даному етапі, замість етапу подання ТМД, прийняли рішення про коригування митної вартості, зазначеної в додаткових митних деклараціях, з недоліками, що мали стати підставою для скасування цих рішень в судовому порядку відповідно до завчасно розробленого плану злочинної діяльності.

У подальшому на підставі отриманих судових рішень про скасування рішень про коригування митної вартості завершили митне оформлення товарів за договорами купівлі-продажу, відповідно до вказаної в них заниженої вартості відповідних товарів.

Вказаними діями Державному бюджету України завдано збитків у вигляді недоотримання митних платежів на суму 77 719 040,72 грн.

26.11.2019 ОСОБА_1 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212, ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 364 КК України.

29.11.2019 ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду до підозрюваного ОСОБА_1 застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою з альтернативою застави в розмірі 1 050 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 2 017 050 гривень з покладенням обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, а саме: прибувати до слідчого, в провадженні якого перебуватиме кримінальне провадження, прокурора та суду за першим викликом; не відлучатися із населеного пункту, де знаходиться його зареєстроване місце проживання, без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання та місця роботи; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними в цьому кримінальному провадженні щодо обставин, викладених у письмовому повідомленні про підозру ОСОБА_1 поза межами процесуальних дій; здати на зберігання до уповноважених органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України; носити електронний засіб контролю. За підозрюваного ОСОБА_1 було внесено заставу в повному обсязі, тому він є таким, щодо якого застосовано запобіжний захід у вигляді застави.

22.01.2020 ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду вказані обов`язки, окрім обов`язку носити електронний засіб контролю, були продовжені на два місяці - до 22.03.2020.

Строк досудового розслідування продовжений до шести місяців, оскільки потрібно провести ряд слідчих (розшукових) і процесуальних дій, додаткових експертиз, отримати відповіді від органів іноземних держав на запити про міжнародну правову допомогу та надіслати нові, ураховуючи результати отриманих відповідей на попередні запити.

Посилаючись на наведені вище обставини, а також на наявність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, які продовжують існувати, а саме: що підозрюваний може переховуватись від органів досудового розслідування та суду; незаконно впливати на свідків та інших підозрюваних у цьому ж кримінальному провадженні, - детектив просить продовжити строк дії покладених раніше на підозрюваного обов`язків на два місяці.

Прокурор Семак І.А. у судовому засіданні підтримав клопотання і просив задовольнити.

Захисник Холодило П.В. заперечив проти задоволення клопотання та подав письмові заперечення на клопотання прокурора. У запереченнях просить відмовити в задоволенні клопотання, так як воно є необґрунтованим, не конкретизованим, не вмотивованим. Зокрема, вказав на необґрунтованість підозри стосовно ОСОБА_1 у зв`язку з відсутністю в його діях ознак злочину. Вказав, що ризики, зазначені у клопотанні прокурора, є необґрунтованими. Прокурором не надано жодних доказів того, що ОСОБА_1 чинив чи може чинити будь-які спроби тиску на свідків з огляду на те, що на даний час підзахисний не переведений до новоствореної Державної митної служби України, працює в Державній фіскальній службі, у зв`язку із чим не має можливості в повній мірі здійснювати свої функціональні обов`язки та приймати будь-які рішення.

Підозрюваний ОСОБА_1 підтримав позицію свого захисника, просив відмовити в задоволенні клопотання. Вказав, що злочин не вчиняв, діяв у відповідності до своєї посадової інструкції та вимог нормативно-правових актів. Зазначив, що інспектор є повністю незалежний при прийнятті рішень щодо здійснення митних формальностей.

Заслухавши сторони, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Матеріалами, доданими до клопотання, підтверджено, що слідча група детективів Національного антикорупційного бюро України здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні № 52017000000000636 від 26.09.2017, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 368 КК України. У цьому кримінальному провадженні ОСОБА_1 повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст.212, ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 364 КК України, а саме в участі у злочинній організації, створеній з метою вчинення тяжкого та особливо тяжкого злочину, і у злочинах, вчинюваних такою організацією; в пособництві умисному ухиленню від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненому службовою особою підприємства, що призвело до фактичного ненадходження до бюджетів коштів в особливо великих розмірах; в організації та здійсненні зловживання владою та службовим становищем, тобто умисного, з метою одержання неправомірної вигоди для себе та іншої юридичної особи, використання службовою особою влади та службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки.

Слідчий суддя вважає, що повідомлена ОСОБА_1 підозра про вчинення злочинів на час розгляду клопотання є обґрунтованою, тобто зазначені у клопотанні прокурора і додані до нього матеріали кримінального провадження підтверджують існування фактів та інформації, які дають достатні підстави підозрювати ОСОБА_1 у вчиненні зазначених вище злочинів, і на їх основі можна дійти висновку, що на цьому етапі кримінального провадження є виправданим подальше розслідування.

29.11.2019 ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду до підозрюваного ОСОБА_1 застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою з альтернативою застави в розмірі 1 050 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 2 017 050 гривень, з покладенням обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України. Застава була внесена за підозрюваного ОСОБА_1 в повному обсязі, тому він є таким, щодо якого застосовано запобіжний захід у вигляді застави.

Ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 22.01.2020 строк дії вказаних обов`язків, окрім обов`язку носити електронний засіб контролю, були продовжені на два місяці - до 22.03.2020, а саме: прибувати до слідчого, в провадженні якого перебуватиме кримінальне провадження, прокурора та суду за першим викликом; не відлучатися із населеного пункту, де знаходиться його зареєстроване місце проживання, без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання та місця роботи; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними в цьому кримінальному провадженні щодо обставин, викладених у письмовому повідомленні про підозру ОСОБА_1 поза межами процесуальних дій; здати на зберігання до уповноважених органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України.

Відповідно до ч. 7 ст.194 КПК України, обов`язки, передбачені частиною п`ятою цієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу.

Ураховуючи вимоги ч. 3 ст. 199 КПК України, слідчий суддя під час розгляду клопотання прокурора про продовження строку дії обов`язків з`ясовує, крім відомостей, зазначених у ч. 1 ст. 194 КПК України, чи наявні обставини, які свідчать про те, що заявлений ризик не зменшився або з`явилися нові ризики, які виправдовують покладення на особу обов`язків, та обставини, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії попередньої ухвали про покладення відповідних обов`язків.

Постановою Генерального прокурора Рябошапки Р.Г. від 16.01.2020 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52017000000000636 від 26.09.2017 продовжений до шести місяців - до 26.05.2020. Обставинами, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії обов`язків, покладених на підозрюваного ОСОБА_1 попередньою ухвалою слідчого судді, є особлива складність кримінального провадження та необхідність проведення ряду слідчих (розшукових) і процесуальних дій, у тому числі проведення економічних експертиз, експертиз електронних носіїв інформації, отримання від компетентних органів іноземних держав відповідей на раніше надіслані НАБУ запити про міжнародну правову допомогу та надіслання нових, ураховуючи результати отриманих відповідей на попередні запити, які не можуть бути здійснені до відповідної дати.

Статтею 177 КПК України визначено, що метою застосування запобіжного заходу до підозрюваного є забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам вчинити певні дії.

Раніше покладені на підозрюваного ОСОБА_1 обов`язки, з передбаченого ч. 5 ст. 194 КПК України переліку, в достатній мірі забезпечують його належну процесуальну поведінку та виконання ним його процесуальних обов`язків.

На теперішній час прокурор довів, що є достатні підстави вважати, що наявний ризик, передбачений п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України, - підозрюваний ОСОБА_1 може вчинити дії, спрямовані на переховування від органів досудового розслідування та суду. Обґрунтовуючи такий ризик, прокурор послався на тяжкість покарання у виді позбавлення волі, що може бути призначене підозрюваному в разі визнання його винуватим, наявність майнових ресурсів наявних у розпорядженні злочинної організації, які контролюються її керівником, достатніх для такого переховування, наявність паспорту для виїзду за кордон.

Щодо зазначеного у клопотанні прокурора ризику, передбаченого пунктом 3 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме незаконно впливати на свідків та інших підозрюваних у цьому ж кримінальному провадженні, - то на теперішній час не доведено його актуальності та достатньої вірогідності настання.

Так, ОСОБА_1 працює на посаді заступника начальника відділу митного оформлення № 1 Митного посту Київської міської митниці Державної фіскальної служби. Той факт, що його не переведено до новоствореної Державної митної служби України, свідчить про відсутність можливості здійснювати в повній мірі свої функціональні обов`язки, приймати рішення, відсутність у нього будь-яких важелів впливу. Самі по собі наявність свідків та встановлена нормами КПК України процедура безпосереднього отримання їх показань у суді, за відсутності інших підтверджених і актуальних відомостей щодо поведінки самого підозрюваного ОСОБА_1 , не дають слідчому судді підстав для висновку про ймовірність незаконного впливу зі сторони підозрюваного на свідків.

Щодо зазначених у клопотанні прокурора ризиків, передбачених пунктами 2 та 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме ризик знищення, приховування або спотворення речей чи документів та ризик вчинити інше кримінальне правопорушення та продовжити вчинення злочину - на теперішній час не доведено їх актуальності. Так, в ухвалі слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 22.01.2020, якою продовжено строк дії процесуальних обов`язків, покладених на підозрюваного ОСОБА_1 , вказані ризики зазначено як такі, що не знайшли свого підтвердження у ході розгляду справи. Прокурором не надано нових доказів на підтвердження можливості підозрюваним знищити, приховати або спотворити останнім речі та документи або вчинити інше кримінальне правопорушення та продовжити вчинення злочину.

Усні та письмові заперечення захисника головним чином зводяться до оцінки обґрунтованості підозри та наявності у сторони обвинувачення доказів з точки зору їх достатності для висновку про остаточну винуватість підозрюваного, що виходить за межі повноважень слідчого судді під час розгляду клопотання про продовження строку дії обов`язків. Належну оцінку таким доказам і кінцевий висновок щодо винуватості особи має надати суд при розгляді справи по суті.

Продовжений строк досудового розслідування у кримінальному провадженні закінчується 26.05.2020, тому в межах цього строку може бути продовжено дію покладених на підозрюваного обов`язків, тобто на два місяці з дати постановлення цієї ухвали - до 20.05.2020.

Керуючись ст. 177, 178, 182, 193, 194, 309 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора задовольнити.

Продовжити строк дії обов`язків, покладених ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 29.11.2019 та продовжених ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 22.01.2020 на підозрюваного ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на два місяці - до 20.05.2020, а саме:

1) прибувати до слідчого, в провадженні якого перебуває кримінальне провадження, прокурора та суду за першим викликом;

2) не відлучатись із населеного пункту, де знаходиться його місце проживання, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

3) повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання та роботи;

4) утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними в цьому кримінальному провадженні щодо обставин, викладених у письмовому повідомленні про підозру ОСОБА_1 поза межами процесуальних дій;

5) здати на зберігання до органу Державної міграційної служби України свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора, що здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя О. В. Олійник