Search

Document No. 88797693

  • Date of the hearing: 16/04/2020
  • Date of the decision: 16/04/2020
  • Case №: 991/1419/20
  • Proceeding №: 52019000000000862
  • Instance: HACC AC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC AC) : Hlotov M.S.
  • Judge (HACC AC) : Pavlyshyn O.F., Chornenka D.S.
  • Secretary : Khalitov S.I.
  • Lawyer : Aleksandruka R.A.
  • Prosecutor : Andronova A.V.

Слідчий суддя у 1-й інстанції: Біцюк А.В.Справа № 991/1419/20

Доповідач: Глотов М.С.Провадження №11-сс/991/204/20

АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА ВИЩОГО АНТИКОРУПЦІЙНОГО СУДУ

УХВАЛА

І м е н е м У к р а ї н и

16 квітня 2020 року місто Київ

Колегія суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду у складі:

головуючого судді Глотова М. С.,

суддів: Павлишина О. Ф., Чорненької Д. С.,

за участю:

секретаря судового засідання Халітов С. І.,

прокурора Андронової А. В.,

представника Александрука Р. А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду заяву представника Александрука Романа Анатолійовича, подану в інтересах ОСОБА_1 , про відвід суддів Глотова М. С., Павлишина О. Ф., Чорненької Д. С. від розгляду апеляційної скарги прокурора на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 18 лютого 2020 року в кримінальному провадженні №52019000000000862,

В С Т А Н О В И Л А:

На розгляді Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду знаходиться апеляційна скарга прокурора на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 18.02.2020.

До початку розгляду апеляційної скарги адвокат Александрук Р. А.подав заяву про відвід суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Глотова М. С., Павлишина О. Ф., Чорненької Д. С.

Свою заяву про відвід представник мотивував тим, що судді Глотов М. С., Павлишин О. Ф. і Чорненька Д. С. за аналогічних обставин вже приймали рішення про задоволення апеляційних скарг цього ж прокурора. На думку заявника, така позиція суддів свідчить про наявність упередженості цих суддів при розгляді апеляційної скарги за аналогічних обставин.

Прокурор проти задоволення заяви про відвід заперечувала. Вважає підстави для відводу надуманими та спрямованими на затягування розгляду справи, так як строк накладення арешту закінчується через два дні.

Дослідивши доводи захисника та матеріали провадження, вислухавши думку учасників судового розгляду, колегія суддів дійшла наступних висновків.

Перелік обставин, що виключають участь судді у кримінальному провадженні, наводиться у ч. 1 ст. 75 КПК. Згідно з п. п. 3, 4 ч. 1 ст. 75 КПК «суддя, окрім іншого, не може брати участь у кримінальному провадженні, якщо він особисто, заінтересований в результатах провадження чи за наявності інших обставин, які викликають сумнів у його неупередженості».

Посилання представника на нібито упередженість суддів при розгляді апеляційної скарги за аналогічнх обставин ґрунтуються виключно на його припущеннях. Оскільки рішення апеляційного суду по кожній конкретній справі ухвалюється після ретельного дослідження матеріалів провадження у нарадчій кімнаті простою більшістю голосів суддів, що входять до складу колегії суддів.

При цьому, незгода особи з рішеннями колегії суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, ухваленими за участі суддів Глотова М. С., Павлишина О. Ф. та Чорненької Д. С. у інших провадженнях, не свідчить про їх упередженість та безсторонність у даному кримінальному провадженні. А тому, це не може бути підставою для відводу таких суддів. Й висловлена суддями позиція в інших справах не може свідчити про те, що їх участь з прийняттям рішення у даному провадженні викликатиме сумніви в їх неупередженості у стороннього спостерігача.

Отже, доказів наявності обставин, які б свідчили про упередженість суддів Глотова М. С. , Павлишина О. Ф. і Чорненької Д. С. по відношенню до ОСОБА_1 або могли викликати сумніви щодо їх неупередженості у стороннього спостерігача у даному кримінальному провадженні особою, яка заявляє відвід, не надано і судом не встановлено. А тому, колегія суддів дійшла висновку, що представнику слід відмовити у задоволенні заяви про відвід.

Керуючись ст. ст. 75, 81 Кримінального процесуального кодексу України, колегія суддів

П О С Т А Н О В И Л А:

Заяву представника Александрука Романа Анатолійовича, подану в інтересах ОСОБА_1 , про відвід суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Глотова М. С., Павлишина О. Ф., Чорненької Д. С. від розгляду апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 18 лютого 2020 року про арешт майна залишити без задоволення.

Ухвала є остаточною, набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий:М.С. Глотов

Судді:О. Ф. Павлишин

Д. С. Чорненька