Search

Document No. 89130223

  • Date of the hearing: 04/05/2020
  • Date of the decision: 04/05/2020
  • Case №: 761/40713/17
  • Proceeding №: 52017000000000218
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Strohyi I.L.
  • Judge (HACC) : Nohachevskyi V.V., Fedorak L.M.
  • Secretary : Svidunova L.V.
  • Prosecutor : Perov A.V., Symkiv R.Ya.

Справа № 761/40713/17

Провадження 1-кп/991/126/19

УХВАЛА

04 травня 2020 року місто Київ

Вищий антикорупційний суд колегією у складі:

головуючий - Строгий І.Л.,

судді - Ногачевський В.В., Федорак Л.М.,

секретар судового засідання - Свідунова Л.В.,

за участі сторін кримінального провадження:

сторона обвинувачення:

прокурори - Перов А.В., Симків Р.Я.,

сторона захисту:

обвинувачений - ОСОБА_1 ,

його захисник - Дорошенко К.К. ,

обвинувачений - ОСОБА_3 ,

інші учасники кримінального провадження:

представник потерпілого - Хлопузян Р.Д. ,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження № 52017000000000218 від 31 березня 2017 року стосовно обвинувачення:

- ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Чернігів, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 ,

у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України,

- ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Києві, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_3 ,

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 364 КК України,

у с т а н о в и в:

1. На розгляді у Вищому антикорупційному суді перебуває зазначене кримінальне провадження.

2. Усною ухвалою, занесеною до журналу судового засідання від 29 квітня 2020 року, суд відклав проведення судового засідання у цьому кримінальному провадженні через третю поспіль неявку захисника обвинуваченого ОСОБА_3 - адвоката Іскоростенського Д.А. до 9 год 00 хв 4 травня 2020 року. Суд також запропонував обвинуваченому до цієї дати обрати собі захисника, оскільки наразі невідомо упродовж якого часу триватимуть карантинні заходи, а також який стан здоров`я захисника Іскоростенського Д.А. Суд не може залежати від стану здоров`я останнього, адже у кримінальному провадженні слід забезпечувати дотримання розумних строків. Суд також зауважив, що у разі, якщо до цього часу обвинувачений не обере собі захисника, з метою дотримання розумних строків, суд залучатиме захисника для здійснення захисту за призначенням.

3. У судовому засіданні 4 травня 2020 року обвинувачений ОСОБА_3 відмовився від захисника Іскоростенського Д.А. і суд прийняв цю відмову. Разом із тим, обвинувачений не обрав собі іншого захисника, заперечив проти проведення судового засідання за відсутності захисника та просив надати йому час для обрання захисника.

4. Вирішуючи питання пов`язане із наданням обвинуваченому ОСОБА_3 кваліфікованої правової допомоги, суд виходить із такого.

5. Згідно з частинами 1 - 3 ст. 20 КПК України обвинувачений, зокрема має право користуватися правовою допомогою захисника. Суд зобов`язаний роз`яснити обвинуваченому його права та забезпечити право на кваліфіковану правову допомогу з боку обраного ним або призначеного захисника. У випадках, передбачених цим Кодексом та/або законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги, підозрюваному, обвинуваченому правова допомога надається безоплатно за рахунок держави.

6. Захисник може у будь-який момент бути залученим обвинуваченим, його законними представниками, а також іншими особами за проханням чи згодою обвинуваченого до участі у кримінальному провадженні. Захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням у випадках та в порядку, визначених статтями 49 та 53 цього Кодексу (ст. 48 КПК України).

7. Відповідно до пункту 3 ч. 1 та частин 2, 3 ст. 49 КПК України суд зобов`язаний забезпечити участь захисника у кримінальному провадженні у випадку, якщо суд вирішить, що обставини кримінального провадження вимагають участі захисника, а обвинувачений не залучив його. У випадках, передбачених частиною першою цієї статті суд постановляє ухвалу, якою доручає відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правової допомоги, призначити адвоката для здійснення захисту за призначенням та забезпечити його прибуття у зазначені в ухвалі час і місце для участі у кримінальному провадженні. Ухвала про доручення призначити адвоката негайно направляється відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правової допомоги, і є обов`язковою для негайного виконання. Невиконання, неналежне або несвоєчасне виконання ухвали про доручення призначити адвоката тягнуть відповідальність, встановлену законом.

8. Відповідно до частин 1, 3 ст. 324 КПК України, якщо в судове засідання не прибув за повідомленням прокурор або захисник у кримінальному провадженні, де участь захисника є обов`язковою, суд відкладає судовий розгляд, визначає дату, час та місце проведення нового засідання і вживає заходів до прибуття їх до суду. Якщо подальша участь у судовому провадженні захисника неможлива, головуючий пропонує обвинуваченому протягом трьох днів обрати собі іншого захисника. Якщо в кримінальному провадженні, де участь захисника є обов`язковою, прибуття в судове засідання захисника, обраного обвинуваченим, протягом трьох днів неможливе, суд відкладає судовий розгляд на необхідний для з`явлення захисника строк або одночасно з відкладенням судового розгляду залучає захисника для здійснення захисту за призначенням.

9. З огляду на це суд вважає, що подальша участь захисника Іскоростенського Д.А. у цьому кримінальному провадженні неможлива, натомість обвинувачений ОСОБА_3 протягом часу, відведеного судом не обрав собі захисника. Хоча суд завчасно пропонував обвинуваченому це зробити, незалежно від того, чи продовжуватиме адвокат Іскоростенський Д.А. здійснювати його захист, а тому посилання ОСОБА_3 на те, що рішення про відмову від захисника він ухвалив на передодні, суд вважає безпідставними.

10. Зважаючи на обсяг висунутого ОСОБА_3 обвинувачення, об`єму доказів сторони обвинувачення (100 томів документів, які за словами прокурора Перова А. В. він планує подати для підтвердження висунутого обвинувачення, більше 30 свідків зі сторони обвинувачення), а також на необхідність дотримання розумних строків, суд дійшов висновку, що обставини цього кримінального провадження вимагають участі захисника обвинуваченого ОСОБА_3 , а тому захисника слід призначити через Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві.

З огляду на зазначене, керуючись статтями 369-372, 375, 376 КПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Відкласти проведення судового засідання у кримінальному провадженні №52017000000000218 від 31 березня 2017 року стосовно обвинувачення ОСОБА_1 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України, ОСОБА_3 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 364 КК України до 14 год 00 хв 13 травня 2020 року, яке відбудеться у приміщенні Вищого антикорупційного суду (м. Київ, просп. Перемоги, 41).

Доручити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві призначити обвинуваченому ОСОБА_3 адвоката для здійснення захисту у кримінальному провадженні № 52017000000000218.

Керівнику Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві забезпечити прибуття призначеного для здійснення захисту адвоката у судове засідання о 14 год 00 хв 13 травня 2020 року.

Роз`яснити призначеному захиснику, що з моменту видачі йому доручення центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги і до часу проведення судового засідання, він може ознайомитися з матеріалами кримінального провадження, які прокурор планує подати у найближчому судовому засіданні, у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі Офісу Генерального прокурора.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти цієї ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч. 1 ст. 392 КПК України.

Судді:

В.В. Ногачевський І.Л. Строгий Л.М. Федорак