Search

Document No. 89498538

  • Date of the hearing: 28/04/2020
  • Date of the decision: 28/04/2020
  • Case №: 991/2566/19
  • Proceeding №: 52017000000000540
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Fedorak L.M.
  • Judge (HACC) : Maslov V.V., Strohyi I.L.

Справа № 991/2566/19

1-кп/991/195/19

УХВАЛА

28 квітня 2020 року м. Київ

Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів:

головуюча - Федорак Л.М.,

судді - Маслов В.В., Строгий І.Л.,

розглядаючи кримінальне провадження, внесене до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань за № 52017000000000540 по обвинуваченню:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Івано-Франківськ, який проживає за адресою: АДРЕСА_1

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України,

в с т а н о в и в:

У провадженні Вищого антикорупційного суду перебуває зазначене кримінальне провадження.

27 квітня 2020 року до Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання захисника Жукова Володимира Володимировича про відкладення судового засідання, призначеного на 28 квітня 2020 року о 17 год 30 хв. Клопотання мотивоване тим, що його підзахисний не зможе прийняти участь у судовому засіданні у вказані дату та час у зв`язку із продовженням карантинних заходів, встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», до 11 травня 2020 року. Також зазначає, що рішенням Івано-Франківської міської ради було введено режим тотального карантину, який полягає у забороні пересування територією міста та за його межами, що фактично позбавляє обвинуваченого можливості своєчасно та без перешкод прибути у судове засідання.

З огляду на зазначене, просив відкласти судове засідання, призначене на 28 квітня 2020 року о 17 год 30 хв на іншу дату.

Вирішуючи питання проведення судового засідання 28 квітня 2020 року, суд виходить із наступного.

Постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі за текстом - Постанова № 211) (зі змінами) на всій території України встановлений карантин на період з 12 березня 2020 року до 11 травня 2020 року.

Відповідно до ч. 5 ст. 28 КПК України кожен має право, щоб обвинувачення щодо нього в найкоротший строк або стало предметом судового розгляду, або щоб відповідне кримінальне провадження щодо нього було закрите.

Поважні причини неприбуття особи на виклик визначені ст. 138 КПК України. За змістом п. 8 ч. 1 ст. 138 КПК України такі обставини повинні об`єктивно унеможливлювати з`явлення особи на виклик. Перелік включає і обставини непереборної сили (епідемія, військові події, стихійні лиха або інші подібні обставини) (п. 4 ч. 1 ст. 138 КПК України). А отже, поважними причинами неприбуття на виклик можуть бути тільки ті, обставини непереборної сили, які об`єктивно унеможливлюють з`явлення особи на виклик.

Зважаючи на викладене, суд не вважає вагомими доводи захисника щодо неможливості прибуття його підзахисного у судове засідання у зв`язку із проведенням карантинних заходів. Адже будь-яких конкретних обставин, які б унеможливлювали виконання обвинуваченим його обов`язку прибувати за викликом до суду захисник у своєму клопотанні не наводить та підтверджуючих документів не надає. Доводи захисника щодо неможливості участі його підзахисного у судовому засіданні у зв`язку із встановленням заборони на пересування рішенням Івано-Франківської міської ради від 16 березня 2020 року № 80-38 суд вважає надуманими, адже останнє такої заборони не містить.

Водночас, відповідно до ч. 1 ст. 323 КПК України, якщо обвинувачений, до якого не застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, не прибув за викликом у судове засідання, суд відкладає судовий розгляд, призначає дату нового засідання і вживає заходів до забезпечення його прибуття до суду.

З огляду на неявку обвинуваченого, суд вважає за необхідне відкласти судове засідання.

Натомість, враховуючи введення на території України карантину та відповідні обмежувальні заходи, зважаючи на необхідність дотримання судом розумних строків у кримінальному провадженні, суд з метою забезпечення прибуття обвинуваченого у судове засідання вбачає за можливе здійснювати дистанційне судове провадження, виходячи з такого.

Відповідно до пункту 20-5 розділу XI «Перехідні положення» КПК України, тимчасово, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), встановлено особливості судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальних провадженнях та розгляду окремих питань під час судового провадження.

Згідно з названим пунктом, розгляд питань, віднесених до повноважень суду (крім розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою) за його рішенням, прийнятим із власної ініціативи або за клопотанням сторони кримінального провадження, може бути проведено у режимі відеоконференції, про що повідомляються сторони кримінального провадження у порядку, визначеному статтею 135 КПК України. Проведення судового засідання у режимі відеоконференції, у тому числі під час судового провадження, здійснюється з дотриманням правил, передбачених ч. 3 - 9 ст. 336 КПК України.

Відповідно до ст. 336 КПК України судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема, у разі: необхідності забезпечення безпеки осіб та необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження.

Проведення судового засідання у такому режимі, на переконання суду, усуває об`єктивні перешкоди для участі у судовому засіданні через запровадження карантину.

Враховуючи зазначене, суд вважає за необхідне проводити наступне судове засідання, у режимі відеоконференції із Івано-Франківським окружним адміністративним судом за участі обвинуваченого ОСОБА_1 .

З огляду на зазначене, керуючись статтями 28, 138, 323, 336, 369-372, 375, 376, п. 20-5 розділу XI «Перехідні положення» КПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Клопотання захисника задовольнити.

Підготовче судове засідання, призначене на 28 квітня 2020 року о 17 год 30 хв, відкласти до 06 травня 2020 року о 17 год 00 хв, у яке викликати сторони кримінального провадження.

Здійснювати дистанційне судове провадження, що відбудеться 06 травня 2020 року о 17 год 00 хв між Вищим антикорупційним судом та Івано-Франківським окружним адміністративним судом за участі обвинуваченого ОСОБА_1 .

Доручити Івано-Франківським окружним адміністративним судом проведення судового засідання в режимі відеоконференції за участі обвинуваченого ОСОБА_1 , яке призначене Вищим антикорупційним судом на 06 травня 2020 року о 17 год 00 хв.

Для організації виконання копію ухвали про участь особи в режимі відеоконференції направити до Івано-Франківським окружним адміністративним судом.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене частиною 1 статті 392 КПК України.

Судді

В.В. Маслов І.Л. Строгий Л.М. Федорак