Search

Document No. 92782251

  • Date of the hearing: 11/11/2020
  • Date of the decision: 11/11/2020
  • Case №: 991/8506/20
  • Proceeding №: 52020000000000455
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Shyroka K.Yu.
  • Secretary : Sevriuk K.A.

Справа № 991/8506/20

Провадження1-кс/991/8730/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 листопада 2020 року м.Київ

Слідча суддя Вищого антикорупційного суду Широка Катерина Юріївна,

за участю секретаря судового засідання Севрюк К. А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу адвоката Шкаровського Дениса Олеговича, що діє в інтересах підозрюваного ОСОБА_1 , на постанову про зупинення досудового розслідування,

ВСТАНОВИЛА

До слідчої судді Вищого антикорупційного суду надійшла скарга адвоката Шкаровського Д. О. (скаржника), що діє в інтересах підозрюваного ОСОБА_1 , на рішення старшого детектива Національного бюро Третього відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детектива Сичова О. О. - постанову про зупинення досудового розслідування від 28 вересня 2020 року. Скарга подана у кримінальному провадженні №52020000000000455 від 20.07.2020, за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України (КК України).

Обґрунтування скарги

Детективами Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №52020000000000455 від 20.07.2020. 28.09.2020 було винесено постанову про зупинення досудового розслідування у кримінальному провадженні, на підставі п. 2 ч. 1 ст. 280 Кримінального процесуального кодексу України (КПК України). Детектив у постанові зазначив, причину зупинення досудового розслідування - оголошення підозрюваного у міжнародний розшук та необхідність виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва.

Скаржник стверджує, що постанова про зупинення досудового розслідування підлягає скасуванню судом, як незаконна та необґрунтована з тих підстав, що:

-Відсутні підстави для зупинення досудового розслідування у зв`язку з розшуком ОСОБА_1 ;

-Детективами НАБУ, всупереч вимогам ч. 2 ст. 280 КПК України не виконані всі необхідні та можливі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії;

-Зупинення є формальним засобом затягування строку досудового розслідування.

Тому, скаржник стверджує, що постанова від 28.09.2020 року про зупинення досудового розслідування підлягає скасуванню судом, як незаконна та необґрунтована.

Доводи сторін

Скаржник не з`явився у судове засідання, хоча був повідомлений належним чином. Він надав додаткові пояснення до скарги у письмовому виді, та попросив розглядати скаргу без його участі. Також зазначив, що ОСОБА_1 не є особою, оголошеною у міжнародний розшук, що унеможливлює зупинення досудового розслідування на підставі п. 2 ч. 1 ст. 280 КПК України, сторона обвинувачення не здійснила всі дії, необхідні та можливі до зупинення досудового розслідування.

Детектив Сичов О. О. заперечив проти задоволення скарги і також попросив розглядати скаргу без нього. Він надав заперечення (відзив) у письмовій формі до початку судового розгляду скарги та в подальшому доповнення до відзиву. У відзиві він зазначив, що ОСОБА_1 було вручено письмове повідомлення про підозру 21.07.2020 у кримінальному провадження №52020000000000455 від 20.07.2020 за правилами ст. 135 КПК України. На неодноразові виклики до НАБУ ОСОБА_1 не з`являвся. Відповідні повідомлення та копії документів, направлених за адресою підозрюваного повертались поштовим зв`язком. Крім того, повістка про виклик ОСОБА_1 публікувалась на сайті НАБУ. Відповідно до даних Держприкордонслужби України ОСОБА_1 покинув територію України через аеропорт Бориспіль 13.06.2019 року, та на територію України не повертався. 28.08.2020 прийнято рішення про оголошення підозрюваного ОСОБА_1 у міжнародний розшук. Далі, 28.09.2020 досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні було зупинено у зв`язку необхідністю здійснення дій в межах міжнародного співробітництва та оголошенням у міжнародний розшук ОСОБА_1 . Відповідні відомості вносились до ЄРДР. Строк досудового розслідування у кримінальному проваджені повинен був закінчитись 01.10.2020. Детектив 28.09.2020 звернувся з клопотанням до Генерального прокурора про продовження строку досудового розслідування до трьох місяців. Слідчі заходи забезпечення та процесуальні дії, зазначені у клопотання про продовження строку досудового розслідування, об`єктивно не могли бути здійснені у строк до 01.10.2020. 09.10.2020 строк досудового розслідування було продовжено строком до трьох місяців. Тому, він вважає, обставини для зупинення досудового розслідування були, а доцільність прийняття такого рішення є прерогативою слідчого (детектива), та не має бути предметом оцінки з боку сторони захисту під час подання скарг на рішення про зупинення досудового розслідування. Разом з тим, слідчий та прокурор самостійно, за внутрішнім переконанням, визначають, які саме слідчі та процесуальні дії вони мають вчинити для встановлення обставин, які підлягають доказуванню у тому чи іншому кримінальному провадженні. Крім того зазначив, що досудове розслідування постановою детектива від 07.10.2020 було відновлено, потім було скеровано запит про міжнародну правову допомогу 04.11.2020 до компетентних органів Держави Катар, а в подальшому досудове розслідування було знову зупинене й відновлене 04.11.2020. Він просить відмовити у задоволенні скарги.

Мотивація суду

Порядок оскарження рішень, дій, бездіяльності слідчого або прокурора під час досудового розслідування регламентовано главою 26 КПК України, параграфом 1, ст. 303-308 КПК України.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 303 КПК України потерпілий, його представник чи законний представник, підозрюваний, його захисник чи законний представник, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, може оскаржити рішення слідчого, прокурора про зупинення досудового розслідування.

Скаржник заявляє, що діє від імені ОСОБА_1 , захист його він здійснює на підставі договору про надання правової допомоги (бн від 10 червня 2019) та ордеру № 1005743 від 25 вересня 2020 року.

Детектив вважає, що статус захисника адвоката Шкаровського Д. О. у цьому кримінальному провадженні не підтверджено. Аргументує це тим, що відповідно до вимог статті 51 КПК України договір з захисником має право укласти особа, передбачена в частині першій статті 45 КПК України (зокрема, підозрюваний), а також інші особи, які діють в її інтересах, за клопотанням або за її наступною згодою. Вважає, що неможливо підтвердити наявність прохання чи згоди самого підозрюваного ОСОБА_1 на залучення адвоката Шкаровського Д. О. як захисника, відповідно до ст. 48 КПК України. Зазначив також, що у телефонній розмові 22.07.2020 зі старшим детективом Цивінським О. І. , адвокат Шкаровський Д.О. повідомив, що не має зв`язку з ОСОБА_1 , і договір між ними не укладено.

Для розгляду скарги необхідно встановити, чи вона подана суб`єктом, що має право на звернення до суду на момент подання такої скарги.

Слідча суддя зазначає, що адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги. Ордер - письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням та повинен містити підпис адвоката. (стаття 26 ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» відомості Верховної Ради (ВВР), 2013, № 27, ст. 282). Відповідно до ч. 10 «Положення про ордер на надання правничої (правової - допомоги)» зазначено, що ордер, який видається адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням, обов`язково має містити підпис адвоката, який надає правничу (правову) допомогу на підставі цього ордера, та підпис керівника адвокатського бюро, адвокатського об`єднання і скріплений печаткою юридичної особи. У висновку рішення Ради адвокатів № 118 від 21 вересня 2019 року «Про затвердження роз`яснення щодо обов`язкового використання печатки адвокатським об`єднанням при оформленні ордеру» зазначено що, з огляду на чинне законодавство, а також керуючись п.12 Положення про ордер на надання правничої (правової - допомоги)», підпис керівника адвокатського бюро/адвокатського об`єднання, може бути скріплений відтиском печатки адвокатського бюро/адвокатського об`єднання за її наявності. Вимоги щодо обов`язкового використання печатки не передбачені Положенням про ордер на надання правничої (правової) допомоги, затвердженим рішенням Ради адвокатів України від 12 квітня 2019 року № 41 та відповідно чинного законодавства є незаконними. Адвокатом Шкаровським Д. О. на підтвердження своїх повноважень захисника надано копію ордеру від 25 вересня 2020 року № 1005743, яка затверджена печаткою адвокатського об`єднання «ВБ Партнерс». Ця копія ордеру також затверджена оригіналом підпису та печаткою адвоката Шкаровського Д. О.

Таким чином, слідча суддя відхиляє аргумент детектива стосовно неналежного підтвердження повноважень захисника Шкаровського Д. О. у цьому кримінальному провадженні і зазначає, що скарга подана особою, що має право на подання такої скарги.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши доводи у судовому засіданні, слідча суддя дійшла до таких висновків.

Скаржник просить скасувати постанову про зупинення досудового розслідування у кримінальному провадженні, чим, фактично буде продовжено (відновлено) досудове розслідування. Він вважає, що зупинення досудового розслідування було здійснене з порушенням, оскільки орган досудового розслідування не вчинив усі належні слідчі (розшукові) дії, постанова є необґрунтованою, а також вважає що, саме лише прийняття постанови про оголошення особи у міжнародний розшук, не є достатнім для того, щоб особа вважалась оголошеною у міжнародний розшук. Необхідним є вчинення стороною обвинувачення всіх дій по реалізації такої постанови.

Вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, визначений ч. 1 ст. 303 Кримінального процесуального кодексу України (КПК України). Рішення слідчого (детектива), прокурора приймається у формі постанови. Постанова виноситься у випадках, передбачених КПК України, а також коли слідчий, прокурор визнає це за необхідне (ч. 3 ст. 110 КПК). На досудовому провадженні може бути оскаржено, зокрема, рішення слідчого, прокурора про зупинення досудового розслідування (п. 2 ч. 1 ст. 303 КПК України). Разом з тим, КПК України не передбачено скасування постанови про зупинення досудового розслідування у разі його відновлення. Можливість скасування постанови про зупинення досудового розслідування, таким чином, зберігається разом із чинністю такої постанови, оскільки у разі її скасування, згідно з положеннями ч. 2 ст. 282, ч 5 ст. 219 КПК України, строк із дня винесення постанови про зупинення кримінального провадження до дня її скасування слідчим суддею включається у строки досудового розслідування.

Досудове розслідування може бути зупинене після повідомлення особі про підозру коли наявна необхідність виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва (п. 3 ч. 1 ст. 280 КПК України). Постанова слідчого, прокурора складається, зокрема, з мотивувальної частини, яка повинна містити відомості про: зміст обставин, які є підставами для прийняття постанови; мотиви прийняття постанови, їх обґрунтування та посилання на положення КПК України. (п. 2 ч. 5 ст. 110 КПК України)

З урахуванням наданого тексту постанови від 28.09.2020, можна встановити, що у ній є мотивувальна частина, яка містить зміст обставин, які є підставами для її прийняття (зазначені обставини, що розслідуються, та обставини щодо повідомлення про підозру особам у кримінальному провадженні, зокрема, ОСОБА_1 ), мотиви прийняття постанови, їх обґрунтування та посилання на положення КПК України. Так, детектив вказав на те, що під час досудового розслідування було встановлено, що ОСОБА_1 13.06.2019 вилетів з України авіатранспортом у напрямку м. Стамбул (Туреччина) та неодноразово не з`являвся на виклики до слідчого. Інформація про виклик ОСОБА_1 розміщувалась на сайті НАБУ в мережі інтернет. Крім того адвокатом Шкаровським Д. О. надано досудовому розслідуванню відомості про те, що ОСОБА_1 міг перебувати на території Держави Катар, зокрема винаймати у серпні 2020 року подобово номери в готелях. Тому, виникла необхідність у виконанні процесуальних дій в межах міжнародного співробітництва.

Скаржник звертає увагу на, те, що фактично відсутні підстави для зупинення досудового розслідування у зв`язку з розшуком ОСОБА_1 , так як вважає, що оголосити у розшук можна лише підозрюваного, місце знаходження якого не відоме або він перебуває за межами України та не з`являється без поважних причин на виклики слідчого, прокурора за умови належного повідомлення про такий виклик. Натомість, на думку адвоката, місцезнаходження ОСОБА_1 було відомо детективам НАБУ як станом на дату прийняття постанови від 28.08.2020 так і на дату прийняття постанови про зупинення досудового розслідування. Слідча суддя критично ставиться до такого аргументу сторони захисту. З матеріалів клопотання вбачається, що особою з обліковим записом «Nemeriuk» електронною поштою через сервіс BOOKING.COM було зарезервовано номер в готелі в м. Доха, держава Катар на декілька діб у серпні 2020. Інших документів, що підтверджують факт перебування ОСОБА_1 в Державі Катар, не надано. Тобто, достовірність вказаної інформації не підтверджено. Проте, детективом ОСОБА_1 неодноразово викликався повістками до НАБУ для проведення слідчих, процесуальних дій (23.07.2020, 03.08.2020, 10.08.1010, 17.08.2020, 21.09.2020). Однак за викликом не прибув, причину неявки не повідомив. Копії та повідомлення НАБУ, направлених за адресою підозрюваного, повертались без вручення, повістка про виклик ОСОБА_1 публікувалась на сайті НАБУ. Таким чином вбачається належне повідомлення про виклики.

Також, відповідно до наданої детективом виписки Держпогранслужби України, 13.06.2019 ОСОБА_1 через аеропорт Бориспіль виїхав до Стамбулу (Туреччина), тобто покинув території України та не повертався. Проведеними заходами встановити місцезнаходження ОСОБА_1 не виявилось можливим. Якщо під час досудового розслідування місцезнаходження підозрюваного невідоме або особа перебуває за межами України та не з`являється без поважних причин на виклик слідчого, прокурора за умови його належного повідомлення про такий виклик, то слідчий, прокурор оголошує його розшук( стаття 281 КПК України). Адвокат вказує на те, що прийняття постанови про оголошення особи у міжнародний розшук не є достатнім для того, щоб особа вважалась оголошеною у міжнародний розшук. Крім того, на думку адвоката, відсутність факту оголошення ОСОБА_1 у міжнародний розшук підтверджується листами Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва національної поліції України від 14.09.2020 та 17.09.2020.

Слідча суддя зазначає, що міжнародний розшук може здійснюватися через канали Міжнародної кримінальної поліції Інтерполу. Обов`язок довести факт перебування підозрюваного, обвинуваченого в міжнародному розшуку покладається на слідчого, прокурора, що подав клопотання про обрання запобіжного заходу. Втім, КПК України не визначає, які саме докази доводять те, що особа перебуває у розшуку, проте про оголошення розшуку орган досудового розслідування виносить постанову (ч. 2 ст. 281 КПК України). Основним нормативно-правовим актом, що стосується міжнародного розшуку, є Інструкція про порядок використання правоохоронними органами можливостей Національного центрального бюро Інтерполу в України в попередженні, розкритті та розслідуванні злочинів (спільний Наказ № 3/1/2/5/2/2 від 09.01.1997 року). У цій Інструкції зазначається, що підставою для міжнародного розшуку громадян України є запит правоохоронного органу, надісланий до Національного центрального бюро Інтерполу (п. 4.4).

Сторона обвинувачення зазначає про те, що ОСОБА_1 було оголошено у розшук постановою від 28.08.2020 року. Ця постанова деталізує, що ОСОБА_1 було оголошено саме у міжнародний розшук. Фактично, дата винесення такої постанови про оголошення підозрюваного в розшук, та її подальше скерування з матеріалами до Національного центрального бюро Інтерполу (в Україні) і є початком перебування особи у міжнародному розшуку. При цьому, скерування постанови до Інтерполу є тільки одним з можливих шляхів міжнародного розшуку, тобто є лише засобом фактичного виконання постанови детектива. Листування НАБУ з Укрбюро Інтерполу свідчить про організацію безпосередньо процесу міжнародного розшуку ОСОБА_1 (лист від 15.09.2020 № 0423-192/32638). Вказане підтверджується також листом Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва національної поліції України від 14.09.2020, яку надав до матеріалів скарги адвокат Шкаровський Д. О., в якому зазначено, що відповідно до ч. 2 ст. 281 КПК України про оголошення розшуку (в тому числі міжнародного) органом досудового розслідування має бути винесена постанова. Дата винесення постанови про оголошення підозрюваного у міжнародний розшук та внесення відомостей про це до Єдиного реєстру досудових розслідувань і є початком перебування особи в міжнародному розшуку в розумінні вимог статті 281 КПК України. Також, детектив надав постанову про оголошення ОСОБА_1 в міжнародний розшук від 28.08.2020.

Таким чином, детективом доведено, що підозрюваний оголошений у міжнародний розшук. До тверджень адвоката стосовно того, що відомості про розшук ОСОБА_1 у кримінальному провадженні не внесені до ЄРДР слідча суддя відноситься критично. Дійсно, Положенням про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення передбачено внесення відомостей про розшук особи в ЄРДР. Проте, у роздруківці про рух кримінального провадження відображено оголошення в розшук від 24.07.2020, а оголошення в міжнародний розшук фактично не впливає на кримінальне провадження, а лише формально дозволяє вважати оголошений розшук міжнародним. Зміст та інформація з витягу з ЄРДР не передбачає наявності відомостей щодо міжнародного розшуку особи.

Тому, слідча суддя приходить до висновку, що така постанова відповідає формальним вимогам до постанови, передбаченим статтею 110 КПК України, є обґрунтованою та вмотивованою

Щодо положень ч. 2 ст. 280 КПК України, які встановлюють, що до зупинення досудового розслідування слідчий, дізнавач зобов`язаний виконати всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведення яких необхідне та можливе, а також всі дії для здійснення розшуку підозрюваного, слідча суддя зазначає, що ця норма застосовується тільки якщо зупинити досудове розслідування було необхідно у зв`язку з обставинами, передбаченими п. 2 ч. 1 ст. 280 КПК України. Разом з тим, з резолютивної частини постанови від 28 вересня 2020 року вбачається, що зупинення досудового розслідування пов`язано з розшуком підозрюваного ОСОБА_1 та необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва. Детектив надає на підтвердження таких дій запит про міжнародну правову допомогу від 04.11.2020 до компетентних органів Держави Катар. Окрім цього, слідча суддя звертає увагу на те, що слідчий має дискреційні повноваження під час проведення ним слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій. Критерії необхідності та можливості проведення таких дій у цьому випадку слід оцінювати з позиції наданих матеріалів, що не завжди може відображати повний хід досудового розслідування. При цьому, слідчий, здійснюючи свої повноваження відповідно до вимог КПК України, є самостійним у своїй процесуальній діяльності, втручання в яку осіб, що не мають на те законних повноважень, забороняється. Органи державної влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, службові особи, інші фізичні особи зобов`язані виконувати законні вимоги та процесуальні рішення слідчого. (ч. 5 ст. 40 КПК України)

Щодо затягування строків досудового розслідування, пов`язаного із зупиненням кримінального провадження, слідча суддя звертає увагу на те, що зараз формальні строки (які чітко передбачені КПК України) досудового розслідування дотримані. Разом з тим, строк досудового розслідування, як і будь-який строк у кримінальному процесі, має відповідати вимогам щодо розумності строку. Розумний строк визначається відповідно до обставин справи, що вимагає оцінки в цілому. Хоча окремі стадії провадження можуть провадитись з прийнятною тривалістю, загальна тривалість процесу може, однак, перевищити «розумний строк». Критеріями оцінки розумності строку можуть бути, зокрема, складність справи, поведінка учасників кримінального провадження (в тому числі, сторони захисту), а також відповідних органів. З урахуванням, зокрема, необхідності здійснення процесуальних дій, пов`язаних із розшуком підозрюваного, що є тривалим процесом, слідча суддя не бачить підстав вважати, що станом на зараз є затягування строків досудового розслідування. В подальшому таке питання може бути повторно переглянуте з урахуванням нових обставин.

Таким чином, слідча суддя постановляє відмову по проханнях скаржника.

З урахуванням викладеного, керуючись ст. 110, 280, 303, 304, 306, 307 КПК України, слідча суддя

ПОСТАНОВИЛА

Відмовити у задоволенні скарги адвоката Шкаровського Дениса Олеговича що діє в інтересах підозрюваного ОСОБА_1 , на рішення старшого детектива Національного бюро Третього відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детектива Сичова О. О. - постанову про зупинення досудового розслідування від 28 вересня 2020 у кримінальному провадженні № 52020000000000455 від 20.07.2020, за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідча суддя Широка К. Ю.