Search

Document No. 93689499

  • Date of the hearing: 22/05/2020
  • Date of the decision: 22/05/2020
  • Case №: 766/16775/17
  • Proceeding №: 52016000000000135
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Kryklyvyi V.V.

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 766/16775/17

Провадження № 1-кп/991/77/19

УХВАЛА

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 766/16775/17

Провадження № 1-кп/991/77/19

УХВАЛА

22 травня 2020 року місто Київ

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду у складі: головуючого Крикливого В.В., суддів: Галабали М.В., Ногачевського В.В.,

розглянувши матеріали кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

в с т а н о в и л а :

На розгляді Вищого антикорупційного суду перебувають матеріали кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Ухвалою суду від 05.11.2019 у згаданому провадженні призначено судовий розгляд.

До початку наступного судового засідання виникла необхідність у вирішенні питань, пов`язаних із здійснення дистанційного судового провадження у цій справі.

У відповідності до положень ст. 336 КПК України та пункту 205 розділу XI «Перехідні положення» КПК України вирішення питань здійснення дистанційного судового провадження можливе за ініціативою суду, без згоди обвинуваченого та інших учасників судового провадження та без проведення судового засідання.

Відповідно до п.п. 1, 4 ч. 1, ч. 2 та ч. 9 ст. 336 КПК України, судове провадження може здійснюватися у режим відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі, яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин, необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що відповідно до ухвали суду від 29.04.2020, судове провадження у цій справі здійснюється в режимі відеоконференції між Вищим антикорупційним судом та Херсонським міським судом Херсонської області за участі обвинуваченого ОСОБА_1 та його захисника Пасічніченка О.П.

Проте, згідно службової записки секретаря судових засідань Чумаченко А.О., проведення судових засідань 01.06.2020 та 02.06.2020 в режимі відеоконференції між Вищим антикорупційним судом та Херсонським міським судом Херсонської області є неможливим у зв`язку із зайнятістю залів судових засідань в зазначеному суді. Тому із обвинуваченим ОСОБА_1 та його захисником Пасічніченком О.П. було погоджено проведення судового розгляду в режимі відеоконференції із Херсонським апеляційним судом.

Зважаючи на відсутність можливості здійснення відеоконференції з Херсонським міським судом Херсонської області, колегія суддів вважає за можливе проведення судових засідань у режимі відеоконференції з Херсонським апеляційним судом.

Окрім того, 19.05.2020 на адресу суду надійшло клопотання прокурора Мусіяки В.В. про допит свідків сторони обвинувачення у режимі відеоконференції.

Свої вимоги мотивує тим, що зазначені в клопотанні свідки проживають у місті Херсон і не можуть прибути до Вищого антикорупційного суду у зв`язку із його віддаленістю та запровадженими в України карантинними заходами, зокрема у вигляді заборони перевезень пасажирів міжміського та міжобласного сполучення.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, свідки ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 проживають в м. Херсоні (т. 2 а.с. 199).

Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» запроваджено заходи із додержанням карантину у зв`язку із епідемією короновірусу, зокрема у вигляді заборони регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів міжміського та міжобласного сполучення.

На даний час граничний строк карантину не визначено.

Відповідно до ч. 1 ст. 318 КПК України, судовий розгляд має бути проведений і завершений протягом розумного строку.

З огляд на викладене, колегія суддів вважає, що для забезпечення оперативності судового провадження, клопотання про допит свідків у режимі відеоконференції підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 336 КПК України, пунктом 205 розділу XI «Перехідні положення» КПК України, колегія суддів,

ПОСТАНОВИЛА:

Здійснювати дистанційне судове провадження у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, між Вищим антикорупційним судом та Херсонським апеляційним судом за участі обвинуваченого ОСОБА_1 , захисника Пасічніченка О.П. та свідків ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 .

Доручити Херсонському апеляційному суді проведення всіх судових засідань в режимі відеоконференції за участі обвинуваченого ОСОБА_1 , захисника Пасічніченка О.П. та свідків ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 .

Доручити відповідальному представнику Херсонського апеляційного суду вручити свідкам, які з`являться до суду, пам`ятку про їх права та обов`язки.

Дату і час проведення судових засідань повідомляти учасникам судового розгляду та Херсонському апеляційному суду.

Копію ухвали направити учасникам судового провадження для відома.

Копію ухвали направити до Херсонського апеляційного суду для організації виконання.

Роз`яснити учасникам судового провадження, що здійснення дистанційного провадження не є перешкодою для їх прибуття до Вищого антикорупційного суду для участі у судовому засіданні.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення й оскарженню не підлягає.

Судді:

В.В. Крикливий М.В. Галабала В.В. Ногачевський