Search

Document No. 94514009

  • Date of the hearing: 29/01/2021
  • Date of the decision: 29/01/2021
  • Case №: 991/581/21
  • Proceeding №: 52017000000000636
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Moisak S.M.
  • Secretary : Zaplatynskoi K.V.
  • Lawyer : Barbuly O.O.

Справа № 991/581/21

Провадження 1-кс/991/600/21

УХВАЛА

Іменем України

29 січня 2021 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Мойсак С.М., за участю секретаря судового засідання Заплатинської К.В., розглянувши скаргу адвоката Барбула О.О. в інтересах ОСОБА_1 на бездіяльність детектива Національного антикорупційного бюро України Потребчука О.І., яка полягає у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений КПК України строк,

ВСТАНОВИВ:

До Вищого антикорупційного суду надійшла скарга адвоката Барбула О.О. в інтересах ОСОБА_1 на бездіяльність детектива Національного антикорупційного бюро України Потребчука О.І., яка полягає у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений КПК України строк.

Слідчим суддею було відкрито провадження за вищезазначеною скаргою та чергове судове засідання було призначено на 12 год 20 хв 29 січня 2021 року.

До початку судового засідання адвокатом Барбулом О.О. в інтересах ОСОБА_1 через канцелярію Вищого антикорупційного суду було подано заяву про залишення його скарги на бездіяльність детектива Національного антикорупційного бюро України Потребчука О.І., без розгляду, оскільки адвокатом було отримано відповідь на своє клопотання, адресоване детективу Потребчуку О.І., а тому, за твердженням адвоката, предмет скарги відсутній.

Детектив Національного антикорупційного бюро України Потребчук О.І. у судове засідання не з`явився.

У зв`язку з неприбуттям в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження слідчим суддею не здійснювалось.

Дослідивши скаргу адвоката Барбула О.О. в інтересах ОСОБА_1 та додані до неї матеріали, слідчий суддя керується наступним.

Відповідно до ст. 26 КПК України сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом. Слідчий суддя у кримінальному провадженні вирішує лише ті питання, що винесені на його розгляд сторонами та віднесені до його повноважень цим Кодексом.

Чинний КПК України не регулює питання щодо ухвалення судового рішення за результатами розгляду скарг у випадку, якщо особа, яка звернулась зі скаргою, просить залишити її без розгляду.

Частиною 6 ст. 9 КПК України визначено, що у випадках, коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені частиною першою статті 7 цього Кодексу. Виходячи із засад змагальності та диспозитивності кримінального процесу, оскільки особа, яка подала скаргу на бездіяльність детектива Національного антикорупційного бюро України, не підтримує її, у слідчого судді відсутні підстави для розгляду цієї скарги по суті.

Відповідно до ст. 307 КПК України ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути постановлена про: скасування рішення слідчого чи прокурора; зобов`язання припинити дію; зобов`язання вчинити певну дію; відмову у задоволенні скарги.

З огляду на зазначене, а також тієї обставини, що адвокатом Барбулом О.О., який звернувся до слідчого судді зі скаргою на бездіяльність детектива Національного антикорупційного бюро України Потребчук О.І., було подано заяву про залишення цієї скарги без розгляду, у слідчого судді відсутні підстави для задоволення цієї скарги. У зв`язку з цим, керуючись ч. 2 ст. 307 КПК України, на переконання слідчого судді рішення, яким необхідно завершити провадження за скаргою, є рішення про відмову у її задоволенні.

З урахуванням зазначеного, керуючись ст. 9, 26, 309 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

У задоволенні скарги адвоката Барбула О.О. в інтересах ОСОБА_1 на бездіяльність детектива Національного антикорупційного бюро України Потребчука О.І., яка полягає у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений КПК України строк - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя С.М. Мойсак