Search

Document No. 94666755

  • Date of the hearing: 05/02/2021
  • Date of the decision: 05/02/2021
  • Case №: 991/7671/20
  • Proceeding №: 52020000000000455
  • Instance: CCC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: On the refusal to open cassation proceedings
  • Presiding judge (CCC) : Mazur M.V.
  • Judge (CCC) : Borodii V.M., Chystyk A.O.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 лютого 2021 року

м. Київ

справа № 991/7671/20

провадження № 51-550ск21

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати

Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого Мазура М. В.,

суддів Бородія В. М., Чистика А. О.,

розглянув касаційну скаргу захисника Шкаровського Дениса Олеговича, який діє в інтересах ОСОБА_1 , на ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 04 листопада 2020 року.

Суть питання

Згідно із долучених до касаційної скарги копій судових рішень видно, що ухвалою слідчої судді Вищого антикорупційного суду від 28 вересня 2020 року відмовлено у задоволенні клопотання старшого детектива Національного антикорупційного бюро України про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до підозрюваного ОСОБА_1 , у кримінальному провадженні № 52020000000000455.

Не погоджуючись з указаним рішенням слідчого судді, прокурор оскаржив його до апеляційного суду.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду ухвалою від 04 листопада 2020 року, задовольнивши апеляційну скаргу прокурора, скасувала вищевказану ухвалу слідчої судді та постановила нову ухвалу, якою обрано відносно ОСОБА_1 , підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

У касаційній скарзі захисник Шкаровський Д. О., посилаючись на істотні порушення вимог кримінального процесуального закону та незаконність вказаного судового рішення апеляційного суду, просить його скасувати та призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Встановлені обставини та мотиви Суду

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 424 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК України) ухвала слідчого судді після її перегляду в апеляційному порядку, а також ухвала суду апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги на таку ухвалу оскарженню в касаційному порядку не підлягають.

Як видно з касаційної скарги та долученої копії судового рішення, захисник Шкаровський Д. О. порушує питання про скасування касаційним судом ухвали апеляційного суду, постановленої за результатами розгляду апеляційної скарги на ухвалу слідчої судді.

Отже, захисник Шкаровський Д. О. подав касаційну скаргу на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в суді касаційної інстанції.

Згідно з вимогами п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо касаційну скаргу подано на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку.

При цьому, відповідно до ч. 3 ст. 428 КПК України, суд касаційної інстанції відмовляє у відкритті касаційного провадження на підставі, передбаченій п. 1 ч. 2 цієї статті, без перевірки касаційної скарги на відповідність вимогам ст. 427 цього Кодексу.

Враховуючи викладене, оскільки касаційну скаргу подано на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку, керуючись п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України, Верховний Суд вважає за необхідне відмовити у відкритті касаційного провадження.

На цих підставах Верховний Суд постановив:

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою захисника Шкаровського Дениса Олеговича, який діє в інтересах ОСОБА_1 , на ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 04 листопада 2020 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Судді:

М. В. Мазур В. М. Бородій А. О. Чистик