Search

Document No. 99628260

  • Date of the hearing: 14/09/2021
  • Date of the decision: 14/09/2021
  • Case №: 991/6244/21
  • Proceeding №: 52017000000000365
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Khamzin T.R.
  • Secretary : Finko Yu.V.

Справа № 991/6244/21

Провадження 1-кс/991/6337/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 вересня 2021 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Хамзін Т.Р.

за участю:

секретаря судового засідання Фінько Ю.В.,

захисників підозрюваного ОСОБА_1 адвокатів Веремійчука К.О., Сидоренка П.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань Вищого антикорупційного суду клопотання захисника підозрюваного ОСОБА_1 адвоката Веремійчука Кіма Олександровича про встановлення стороні обвинувачення строку для ознайомлення з матеріалами, які сторона захисту має намір використати як докази в суді у кримінальному провадженні № 52017000000000365 від 02.06.2017,

ВСТАНОВИВ:

Означене клопотання надійшло до Вищого антикорупційного суду 10.09.2021 та відповідно до протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 10.09.2021 передано для розгляду слідчому судді Хамзіну Т.Р.

1. Доводи клопотання

У клопотанні зазначено, що детективами Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування, а прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора - процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 52017000000000365 від 02.06.2017 за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 3, 4 ст. 358 КК України, у якому ОСОБА_1 перебуває у статусі підозрюваного.

На теперішній час, досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено, сторонами здійснюється ознайомлення з матеріалами у порядку, передбаченому ст. 290 КПК України.

16.09.2020 захисник підозрюваного ОСОБА_1 адвокат Веремійчук К.О., у порядку, передбаченому ч. 6 ст. 290 КПК України надіслав на адресу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомлення за вих. № 130/09/20 про відкриття матеріалів, які сторона захисту має намір використати як докази в суді, яке отримано адресатом 18.09.2020. У повідомленні роз`яснено порядок та умови ознайомлення із наданими матеріалами.

Захисник зазначає, що на теперішній час, матеріали сторони захисту, до яких стороні обвинувачення надано доступ, складаються із 13 томів письмових документів та їх копій, загальна кількість аркушів - 3707.

Але до дати звернення із клопотанням сторона обвинувачення не розпочала ознайомлення із матеріалами до яких їй було надано доступ.

Захисник стверджує, що на відміну від сторони захисту, яка в ході ознайомлення із матеріалами досудового розслідування здійснює реалізацію свого процесуального права, на сторону обвинувачення, в силу положень ч. 2 ст. 9 КПК України покладається саме обов`язок ознайомлення з матеріалами, які сторона захисту має намір використати як докази в суді. Реалізація прокурором обов`язку ознайомитися з матеріалами, які сторона захисту має намір використати як докази в суді, є необхідною умовою для прийняття ним в подальшому одного із декількох альтернативних процесуальних рішень - закриття кримінального провадження щодо підозрюваного або передання обвинувального акту до суду.

З урахуванням кількості прокурорів, які входять до групи прокурорів у кримінальному провадженні, кількості матеріалів, які сторона захисту має намір використати як докази в суді, їх складності, складності кримінального провадження, строку, упродовж якого стороні обвинувачення надано можливість ознайомлюватися з матеріалами, умов доступу до матеріалів сторони захисту, захисник вважає, що двох робочих днів для отримання доступу до 1 тому матеріалів та відповідно встановлення строку для ознайомлення до 26.10.2021 буде достатньо стороні обвинувачення для ознайомлення із матеріалами, які сторона захисту має намір використати як докази в суді.

При обчисленні строку, захисник також враховує, що ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 05.07.2021 стороні захисту встановлено строк для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування до 31.01.2022. Оскільки ж матеріали сторони захисту містять докази непричетності ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у вчиненні інкримінованих їм кримінальних правопорушень, то після ознайомлення з матеріалами прокурор має вжити заходів із проведення ряду необхідних слідчих та процесуальних дій, а тому встановлення стороні обвинувачення строку для ознайомлення із матеріалами саме до 26.10.2021 забезпечить можливість до 31.01.2022 вчинити ці необхідні слідчі та процесуальні дії.

2. Позиції сторін у судовому засіданні

Захисники підозрюваного ОСОБА_1 адвокати Веремійчук К.О. та Сидоренко П.С. у судовому засіданні клопотання підтримали з викладених у ньому підстав. Просили клопотання задовольнити.

Додатково долучили до клопотання ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 07.09.2021 за результатами розгляду попереднього клопотання про встановлення стороні обвинувачення строку для ознайомлення із матеріалами, які сторона захисту має намір використати у суді.

Від прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Панченко О.О. надійшли письмові заперечення. Остання зазначила, що дійсно 21.09.2020 до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури надійшло повідомлення захисника Веремійчука К.О. в інтересах підозрюваного ОСОБА_1 про відкриття матеріалів, які сторона захисту має використати як доказ в суді. Підтвердила, що сторона обвинувачення не розпочала опрацювання відкритих матеріалів, з огляду на те, що сторона захисту тривалий час ознайомлюється із відкритими матеріалами досудового розслідування. Зазначає, що оскільки ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 05.07.2021 для сторони захисту встановлений строк для ознайомлення із матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52017000000000365 від 02.06.2017 до 31.01.2022 включно, стороною обвинувачення теж буде здійснене ознайомлення із матеріалами сторони захисту в межах зазначеного строку.

Клопотання просила розглянути без її участі.

Відповідно до ч. 10 ст. 290 КПК України, неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про місце та час проведення судового засідання, не перешкоджає розглядові клопотання.

Заслухавши доводи захисників, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов таких висновків.

3. Оцінка та висновки слідчого судді

Визнавши зібрані під час досудового розслідування докази достатніми для складання обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру прокурор або слідчий за його дорученням зобов`язаний повідомити підозрюваному, його захиснику, законному представнику та захиснику особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру, про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування (ч. 1 ст. 290 КПК України).

Згідно з ч. 6 ст. 290 КПК України сторона захисту за запитом прокурора зобов`язана надати доступ та можливість скопіювати або відобразити відповідним чином будь-які речові докази або їх частини, документи або копії з них, а також надати доступ до житла чи іншого володіння, якщо вони знаходяться у володінні або під контролем сторони захисту, якщо сторона захисту має намір використати відомості, що містяться в них, як докази у суді.

У ч. 9 ст. 290 КПК України визначено, що сторони кримінального провадження зобов`язані письмово підтвердити протилежній стороні факт надання їм доступу до матеріалів із зазначенням найменування таких матеріалів.

Сторонам кримінального провадження, потерпілому, представнику юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, надається достатній час для ознайомлення з матеріалами, до яких їм надано доступ. У разі зволікання при ознайомленні з матеріалами, до яких надано доступ, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження з урахуванням обсягу, складності матеріалів та умов доступу до них зобов`язаний встановити строк для ознайомлення з матеріалами, після спливу якого сторона кримінального провадження або потерпілий, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, вважаються такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів (ч. 10 ст. 290 КПК України).

Отже, враховуючи положення вищенаведених правових норм, при розгляді цього клопотання, слідчому судді належить встановити:

- чи виконано стороною захисту обов`язок надати на запит прокурора доступ до матеріалів, які сторона захисту має використати в суді;

- чи зволікає сторона обвинувачення із ознайомленням з матеріалами, до яких надано доступ;

- у разі якщо є підстави вважати, що сторона обвинувачення зволікає із ознайомлення з матеріалами, до яких надано доступ, то чи може запропонований у клопотанні строк для ознайомлення вважатися розумним строком, а також визначитися із межами розумного строку.

Слідчий суддя встановив, що 21.04.2020 на виконання доручення прокурора підозрюваним у кримінальному провадженні № 52017000000000365 від 02.06.2017, у тому числі ОСОБА_1 , письмово повідомлено про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування.

Цього ж дня прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Пономаренко В. звернувся до сторони захисту із запитом за вих. № 16/1/5-18123-17 про доступ до матеріалів, які сторона захисту має намір використати як докази у суді.

На запит прокурора захисник підозрюваного ОСОБА_1 адвокат Веремійчук К.О. відповідно до ч. 6 ст. 290 КПК України 16.09.2020 надіслав до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомлення за вих. № 130/09/20 про відкриття матеріалів, які сторона захисту має намір використати як докази у суді. У повідомленні захисник роз`яснив порядок та умови доступу до матеріалів, зазначивши, що ознайомлення можливе у робочі дні з понеділка по п`ятницю з 10-00 до 17-00 у кабінеті №47/2 за адресою: м. Київ, вул. Ольгинська, за попереднім узгодженням за відповідним номером телефону.

Повідомлення отримано адресатом 18.09.2020, що підтверджується копіями опису вкладення у цінний лист, фіскальним чеком, накладною та поштовим повідомленням із відміткою про отримання кореспонденції.

Наведене дає підстави для висновку, що сторона захисту підозрюваного ОСОБА_1 виконала обов`язок надання доступу до матеріалів, які вона має намір використовувати як доказ у суді, повідомивши про відкриття зазначених матеріалів, та роз`яснивши умови, за яких сторона обвинувачення може ознайомитися із матеріалами.

У судовому засіданні слідчий суддя також встановив, що з дати отримання повідомлення про відкриття матеріалів, які сторона захисту має намір використати як докази в суді - з 18.09.2020 до дати звернення до слідчого судді із цим клопотанням (до 10.09.2021) прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора, які здійснюють процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 52017000000000365 від 02.06.2017, не розпочали ознайомлення із матеріалами сторони захисту підозрюваного ОСОБА_1 .

Цю обставину підтвердила і прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Панченко О.О. у письмових запереченнях.

Кримінальний процесуальний кодекс України не містить переліку підстав, за яких поведінка сторони кримінального провадження може вважатися зволіканням при ознайомленні з матеріалами, до яких надано доступ.

Водночас, оскільки на дату розгляду клопотання (14.09.2021) сторона обвинувачення навіть не розпочала ознайомлення із матеріалами, які були відкриті їй стороною захисту ще 18.09.2020, твердження сторони захисту про зволікання стороною обвинувачення, а саме: прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора, які здійснюють процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 52017000000000365 від 02.06.2017, при ознайомленні з матеріалами, до яких надано доступ, є обґрунтованими.

У письмових запереченнях прокурор зазначила, що ознайомлення із матеріалами сторони захисту не розпочато стороною обвинувачення з причин затягування у ознайомленні з матеріалами досудового розслідування з боку сторони захисту. Проте ст. 290 КПК України не визначає, що сторона обвинувачення здійснює ознайомлення із матеріалами сторони захисту лише після підтвердження факту ознайомлення із матеріалами досудового розслідування стороною захисту.

Завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура (ст. 2 КПК України).

Згідно з ч. 2 ст. 9 КПК України прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

За змістом ч. 1 ст. 28 КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень.

Згідно з ч. 5 ст. 28 КПК України кожен має право, щоб обвинувачення щодо нього в найкоротший строк або стало предметом судового розгляду, або щоб відповідне кримінальне провадження щодо нього було закрите.

Так само у ч. 1 ст. 283 КПК України зазначено, що особа має право на розгляд обвинувачення проти неї в суді в найкоротший строк або на його припинення шляхом закриття провадження.

У ч. 2 ст. 283 КПК України визначено, що прокурор зобов`язаний у найкоротший строк після повідомлення особі про підозру здійснити одну з таких дій: 1) закрити кримінальне провадження; 2) звернутися до суду з клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності; 3) звернутися до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру.

З наведеного можна дійти висновку, що подальше зволікання прокурором у ознайомленні з матеріалами сторони захисту може порушити принцип розумності строків, зокрема, щодо прийняття одного з процесуальних рішень, передбачених ч. 2 ст. 283 КПК України, у тому числі рішення про закриття кримінального провадження щодо особи у випадку, якщо у матеріалах сторони захисту міститься інформація, яка виправдовує підозрюваного.

Вирішуючи питання розумності строку при визначенні граничних меж для ознайомлення з матеріалами сторони захисту підозрюваного ОСОБА_1 слідчий суддя виходить із такого.

Критеріями оцінки розумності строку можуть бути, зокрема, складність справи, поведінка учасників кримінального провадження, а також відповідних органів, умови доступу до матеріалів.

Із матеріалів клопотання вбачається, що матеріали, які сторона захисту підозрюваного ОСОБА_1 має намір використати як доказ у суді складаються із 13 томів (том 1 на 207 арк.; том 2 на 286 арк.; том 3 на 352 арк.; том 4 на 253 арк.; том 5 на 222 арк.; том 6 на 267 арк.; том 7 на 285 арк.; том 8 на 252 арк.; том 9 на 338 арк.; том 10 на 365 арк.; том 11 на 243 арк.; том 12 на 311 арк.; том 13 на 326 арк.

Із описів матеріалів, які сторона захисту має використати як докази в суді вбачається, що вони містять різні за складністю та значимістю документи (відповіді установ та організацій на адвокатські запити, самі адвокатські запити та документи на підтвердження їх відправлення, договори, тендерну документацію, листування, службові записки та ін.). Тобто деякі матеріали не є складними та не потребують багато часу для ознайомлення та опрацювання.

У повідомленні про відкриття матеріалів, захисник роз`яснив, що сторона обвинувачення може ознайомлюватися із матеріалами сторони захисту з понеділка по п`ятницю з 10:00 до 17:00 у кабінеті за адресою: м. Київ, вул. Ольгинська, 3 за попереднім узгодженням часу ознайомлення.

У судовому засіданні захисник зазначив, що насьогодні копії матеріалів у електронному чи паперовому вигляді стороні обвинувачення надати не готовий. Тобто сторона обвинувачення самостійно має робити виписки або здійснювати копіювання наданих документів.

Слідчий суддя також враховує, що матеріали сторони захисту підозрюваного ОСОБА_1 відкриті стороні обвинувачення вже протягом одного року (з 18.09.2020). Водночас, з урахуванням обставин цього кримінального провадження, його характеру та складності, слідчий суддя вважає, що запропонований строк не є достатнім для належного опрацювання, аналізу та оцінки матеріалів, відкритих стороною захисту підозрюваного ОСОБА_1 у сукупності із матеріалами, зібраними органом досудового розслідування.

Тому з урахуванням:

- складності кримінального провадження (є складним, проводилося за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 209, ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 358 КК України щодо 9 осіб);

- обсягів та змісту матеріалів, які сторона захисту має намір використовувати як доказ у суді (13 томів, які містять 3707 арк. документів різної складності згідно з описом);

- строку протягом якого сторона обвинувачення ознайомлюється з матеріалами сторони захисту (протягом 12 місяців);

- умов доступу до матеріалів досудового розслідування, слідчий суддя вважає, що достатнім для ознайомлення є строк до 31.12.2021. Протягом цього строку сторона обвинувачення зможе ознайомитися із матеріалами сторони захисту, проаналізувати їх у сукупності із матеріалами досудового розслідування та визначитися із остаточною позицією.

Також основною метою клопотання про встановлення строку стороні обвинувачення на ознайомлення з матеріалами, як зазначив захисник, є забезпечення можливості прокурорам САП прийняти рішення про закриття кримінального провадження на підставі документів, які зібрані стороною захисту. Саме ознайомлення з цими документами до 26.10.2021, на думку сторони захисту, дозволить прокурорам ознайомитись та врахувати під час прийняття відповідного процесуального рішення за наслідками завершення досудового розслідування.

До 31.01.2022 встановлено строк стороні захисту для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження № 52017000000000365.

Тобто сторона обвинувачення в разі ознайомлення з матеріалами сторони захисту матиме щонайменше один місяць для аналізу цих матеріалів та прийняття відповідного рішення за наслідками завершення досудового розслідування.

Такий строк, на думку слідчого судді, є збалансованим, тобто достатнім для реалізації права на ознайомлення сторони обвинувачення, так і для врахування цих матеріалів під час прийняття відповідного процесуального рішення.

Таким чином, клопотання захисника підозрюваного ОСОБА_1 адвоката Веремійчука Кіма Олександровича задовольнити частково.

Керуючись, ст. 28, 290, 376 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання захисника підозрюваного ОСОБА_1 адвоката Веремійчука Кіма Олександровича задовольнити частково.

Встановити стороні обвинувачення, а саме прокурорам у кримінальному провадженні № 52017000000000365 від 02.06.2017, строк для ознайомлення з матеріалами, які сторона захисту підозрюваного ОСОБА_1 має намір використати як доказ в суді у кримінальному провадженні № 52017000000000365 від 02.06.2017, до 31 грудня 2021 року включно, після спливу якого сторона обвинувачення буде вважатися такою, що реалізувала своє право на доступ до матеріалів сторони захисту підозрюваного ОСОБА_1 .

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя Т.Р. Хамзін