Search

Document No. 100396152

  • Date of the hearing: 18/10/2021
  • Date of the decision: 18/10/2021
  • Case №: 991/5551/21
  • Proceeding №: 52017000000000636
  • Instance: CCC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: On the refusal to open cassation proceedings
  • Presiding judge (CCC) : Kovtunovych M.I.
  • Judge (CCC) : Ivanenko I.V., Luhanskyi Yu.M.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 жовтня 2021 року

м. Київ

справа № 991/5551/21

провадження № 51-4916ск21

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати

Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого Ковтуновича М. І.,

суддів Іваненка І. В., Луганського Ю. М.,

розглянувши касаційну скаргу захисника підозрюваного ОСОБА_1 - адвоката Лагоміни А. А. на ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 22 вересня 2021 року,

ВСТАНОВИВ:

Як убачається з долученої до касаційної скарги копії судового рішення, Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду ухвалою від 22 вересня 2021 року відмовила захиснику Лагоміні А. А. у задоволенні клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження, оскільки цей строк не був пропущений. Цією ж ухвалою залишено без задоволення апеляційну скаргу захисника, а ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 13 серпня 2021 року - без змін.

Не погоджуючись з вищевказаною ухвалою, захисник звернувся до Верховного Суду з касаційною скаргою. Зі змісту скарги та доданих до неї копій судових рішень вбачається, що захисник оскаржує ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 22 вересня 2021 року, хоча у вимогах він просить скасувати ухвалу цього ж суду від 22 серпня 2021 року.

Перевіривши доводи, наведені в касаційній скарзі, дослідивши додані до неї копії судових рішень, колегія суддів Верховного Суду дійшла висновку, що у відкритті касаційного провадження необхідно відмовити на таких підставах.

Згідно з п. 8 ч. 2 ст. 129 Конституції України однією із основних засад судочинства є забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 424 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) ухвала слідчого судді після її перегляду в апеляційному порядку, а також ухвала суду апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги на таку ухвалу оскарженню в касаційному порядку не підлягають.

Таким чином, у цьому провадженні апеляційний суд переглянув ухвалу слідчого судді в апеляційному порядку, а тому касаційна скарга захисника Лагоміни А. А. подана на судове рішення суду апеляційної інстанції, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку.

Отже, колегія суддів вважає, що у відкритті касаційного провадження необхідно відмовити.

Крім того, згідно з ч. 3 ст. 428 КПК суд касаційної інстанції відмовляє у відкритті касаційного провадження на підставі, передбаченій п. 1 ч. 2 цієї статті, без перевірки касаційної скарги на відповідність вимогам ст. 427 цього Кодексу.

Керуючись п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК, Верховний Суд

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою захисника підозрюваного ОСОБА_1 - адвоката Лагоміни А. А. на ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 22 вересня 2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

М. І. Ковтунович І. В. Іваненко Ю. М. Луганський